Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Wtedy też niewinnie, powoli się zaczynało ... Już coraz częściej korzystam z plastiku, bo kupić 2 tony polifoski to już pełna kieszeń xD 

O to chodzi by korzystać z plastyku żeby mieć nad tobą kontrolę ile wydajesz ile zarabiasz o to chodzi by pozbawić ludzi gotówki .

To pierwszy krok do kontroli człowieka by go w 100 % opodatkować .

• Like 1
Opublikowano

no i chiny dlatego wyprzedziły usa . nawet z rolnictwa i traktory arbos  co do ich mądrosci to sobie kradna technologie lub kupują jak włoskiego arbosa ,ale młodzi chinczycy już wyprzedziły młodych z usa wiec za kilka - kilkanascie lat najwiecej nowinek bedzie pochodziło z chin 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

O to chodzi by korzystać z plastyku żeby mieć nad tobą kontrolę ile wydajesz ile zarabiasz o to chodzi by pozbawić ludzi gotówki .

Musi być bardzo interesujące to, że lubię sobie kupić paczkę fajek i ze 4 dobre piwa w sobotę wieczorem xD 

Przed chwilą, jarecki napisał:

no i chiny dlatego wyprzedziły usa . nawet z rolnictwa i traktory arbos  co do ich mądrosci to sobie kradna technologie lub kupują jak włoskiego arbosa

Ale są w tym skuteczni, nikt za prawa patentowe ich nie ściga xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
58 minut temu, Denwer napisał:

o  są fakty  i  twarde  dane   a nie demagogia. 

Fakty są takie że na koniec ubiegłego roku za turbosprężarkę do ciągnika zapłaciłem 2100 PLN a w biegłym tygodniu za taką samą do drugiego 3100. Dziękuję pozamiatane.😂 Głęboko w dupsko wsadzić można wklejoną  tabelkę.

• Like 2
Opublikowano
29 minut temu, dysydent napisał:

Czy większość z Was nie widzi żadnych analogii?

Większość nie ma pojecia o historii i nie potrafi połączyć wydarzeń na płaszczyźnie przyczyna - skutek.

21 minut temu, jarecki napisał:

micha  ryżu zawsze była , jest i bedzie najważniejsza i nic tegi niezmieni  ,tak jest na całym swiecie i to jest podstawa wyboru czy zmiany polityków bo każdy umie liczyć ile mu zostaje do kolejnej wypłaty .

Nie ważne ile mu zostaje ale ile moze za to kupić, a tego już lud nie ogarnia.

19 minut temu, galan99 napisał:

Dla ludzi liczy się to co mogą pozyskać w danej chwili dla siebie czego wcześniej nie mogli mieć .

I to jest właśnie logika i motywacja ciemnych mas.

Opublikowano

Nie do końca tak że ciemny lud co do Emerytów jak był stary portfel i ci co przechodzili w następnych latach na emerytury mieli więcej kasy .

Czy tak powinno być raczej nie to za PiS wyrównali tą różnicę a była nie kiedy 300 zł co miesiąc .

Opublikowano
39 minut temu, dysydent napisał:

poparcie dla PiS-u w Polsce wynika ze zwykłego odruchu pełnej miski dziś tu i teraz bez wyobraźni jakim kosztem
Dylewski nie jest moim autorytetem ani w wielu rzeczach się z Nim nie zgadzam ale doceniając pracę jaką wkłada w swoje materiały zasługuje na link i tutaj

nawet ja (co lubi przydługawe posty pisywać) ograniczę się do obrazowego komentarza owych sukcesów PiS-u (warto cały materiał obejrzeć bo jest tam sporo i trafnych spostrzeżeń ale większość wiele tylko pozornie trafnych).
Sukcesy PiSu (bo niewątpliwie takie są) w sferze gospodarczej wynikają z krótkofalowej eksploatacji zastanych zasobów w tym ludzkich bez kreowania zasobów nowych na przyszłość i to że Polska jawi się jako ten lider statystyk wzrostów gospodarki na tle nawet zachodu jest zasługa i niskiego pułapu startu ale i zasobów zastanych.
Tak najbardziej obrazowo - i komuna sowiecka do czasów lotów Gagarina i następnych w kosmos zdawała się lepiej rozwijać od zachodu ale to tylko tłuszcza przejadała zasoby jakieś tam jednak wypracowane przez wymordowanych wcześniej ... w końcu to nie sowieci zbudowali trzon rosyjskiego imperium. To jest metoda najskuteczniejsza na upadek bo nie dająca szybko efektów swej śmiertelności. Błędy w gospodarowaniu ujawniają się  w dalszej przyszłości i nie dają szans na ich naprawę.
Kolejny upadek Polski zdaje się być nieunikniony bo... PiS ma duże szanse na utrzymanie poparcia nadal a rzeczywiście niczego nie nauczyła się ta partia z Historii.
"za króla Sasa..." a później co było?

Czy większość z Was nie widzi żadnych analogii?

facet cos wspominal oczechach..

dziwne ze prawie wszysyc zapominaja o regionach polski kotr przez setki lat byly z czechami w jednym panstwie-od IX gdy sto lat przed mieszkiem byli zmuszeni przyjac chrzesciajanstwo w panstwie wielkomorawski az po cesarko -krolewski kraj. 

to drobne 7% dzisiejszej polski ale slask cieszynski, malopolska i podkarpacie tez sie liczy.

Opublikowano (edytowane)

A pro po Czechów z elektrownią w Turowie dalej nic nie robią. Z Czechami nie rozmawiają a kary lecą. Ministrów jak psów. Każdy patrzy jak posadkę w spółce rodzinie załatwić. A za rozwiązywanie problemu nikt się nie bierze. Potem się powie tumanom, że to wina Czechów, Unii i Tuska. Chociaż to my szkodzimy Czechom, my nie umiemy sprawy załatwić ale to i tak wina opozycji.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galan99 napisał:

Za obronę granic zmienią zdanie sam się przekonasz że tak będzie .

Za nic nie zmienią. Do obrony granic zobowiązują nas traktaty z UE. A pis sam nie wpuści tych ludzi bo co wyborcy powiedzą. Pis jest w sprawie obrony granic pod ścianą. Muszą to robić i nikogo nie zaszantażują. Jeśli powiedzą, że nie dają rady to przyjedzie Frontex.

Przyznanie przez pis otwarcie, że będą wpuszczać tych ludzi jak leci. To już nawet nie był by strzał sobie w kolano. To był by strzał w głowę.

Opublikowano (edytowane)

Województwo Lubelskie już ma duże zasługi w lizaniu dupska PiS. Jak dzielili między gminami fundusz Covidowy, to dostały tylko te, co poszły w ślinę z władzą. 

9 minut temu, galan99 napisał:

Za obronę granic

A to jakaś szczególna zasługa ze zatrzymali 30 osób i wprowadzili stan wyjątkowy?

6 minut temu, hubertuss napisał:

To był by strzał w głowę.

Nie widzę negatywnych skutków ubocznych .

Edytowane przez mirro
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Za obronę granic zmienią zdanie sam się przekonasz że tak będzie .

Nie osmieszaj się . miliardy za obrone granicy przed kilkom bezowymi? Bbuuuuchaaachaaaa🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Czyli jednak przyznałeś mi w końcu rację. Piękne samozaoranie wykonałeś. Teraz tylko czekam by politycy pisu powiedzieli wprost to co pogrubiłem

Nic  ci  nie  przyznałem   bredzisłąwie.  .

Znam osoby kobiety co nie mogą iść do biedry czy lidla na legalne. Bo mają małe dzieci ,które rano trzeba oporządzić a tam się pracuje od 5 czy 6. Idą więc do prywatnych sklepów gdzie ta pisowska minimalna to marzenie ściętej głowy.

No  patrzcie  mają  dzieci  i  jeszcze  do pracy  idą  a to ci dopiero,  przecież   opowiadałeś tutaj  jak  kobiety  masowo  rezygnują  z pracy  bo    dostają  500+ 

Teraz  piszesz  że  znasz kobiety  które  idą  pracować  za mniej jak minimalna krajowa  bez  umowy  bez  Zusu   

Coś  niebywałego  a może  :

Piękne samozaoranie wykonałeś

:D  :D  :D  

Widzisz tym się różnimy ty bredzisz, ze ja nic nie wiem.

Ja nie bredzę  jak cie  punktuję  i  to udowadniam  nie  masz  pojęcia  co  to  Umowa  zlecenie  i  na czym  polega.

Ale przynajmniej przyznałeś, że płaca minimalna to tylko teoria i fikcja. Brawo ty.

Tak  bo  ludzie  zarabiają  znacznie  więcej  jak ta minimalna  krajowa  :P 

A co do sondaży daruj sobie. RMF mógł podać np że jakiś pisowski szmatławiec jak od rzeczy czy inny zrobił sondaż że tyle wyszło. A ty to jak zwykle zmanipulowałeś. By wyszło, że to rmf zamówił.

No bo  RMF  zamówił  sondaż   razem z DGP

000D03D2BYYY017W-C116-F4.webp

Gratuluję  ci  samozaorania    udowadniasz  co  dziennie  i  nie tylko w tym temacie  że  jesteś   grzecznie  rzecz  ujmując   nie  mądrym  człowiekiem  :P  :P  

Ps.

Widzę  że  marzy  ci  się  straszliwy  reżim w Polsce   bo  jak  inaczej  Państwo  miało by wyłapać  wszystkich  nie  uczciwych  pracodawców.

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

@Denwer nie ośmieszaj się już. Dokonałeś samo zaorania i wszyscy widzieli. Przyznałeś, że umowa jak kolwiek o pracę to u nas fikcja i ludzie to omijają. A więc i płaca minimalna to fikcja. Chcesz ośmieszać się dalej proszę bardzo.

Ja tu nie mówię, że państwo ma czy nie ma kogoś łapać czy nie łapać. Czy to reżim czy nie. Ja tylko stwierdzam fakty, gdy ty głosisz teorię. Nawiasem od kiedy przestrzegania prawa i tego egzekwowanie to reżim? Partię zmieniłeś czy jak?

Co do kobiet idących do pracy a tego, że inne nie chcą pracować to też się ośmieszasz. Twoje łapanie mnie za słówka jest niezwykle niskich lotów. Normalne, że są różni ludzie. Badania statystyczne udowodniły, że po wprowadzaniu 500 plus ileś tam kobiet zwolniło się z pracy i zatrudnienie wśród kobiet spadło. Z tym chcesz dyskutować? A że są inne co mimo wszystko chcą poprawić byt rodziny nawet dostając socjał to też prawda. Więc daruj sobie takie sztuczki, że próbujesz wszystkich zaszufladkować i zarzucić mi że się mylę. Bo to pokazuje tylko twój niski poziom nie mój.

Opublikowano
20 minut temu, Denwer napisał:

Tak  bo  ludzie  zarabiają  znacznie  więcej  jak ta minimalna  krajowa  :P 

4 godziny temu, Denwer napisał:

Ruksie  trolle  piszą  że  w Polsce  drożyzna    więc  porównajmy  czy  to  prawda 

227757667_4194754673906148_6775705278911

Jeśli tak duzo zarabiaja to czemu są mniejsze wzrosty siły nabywczej dla sredniej krajowej niż sztucznie zawyzonej minimalnej? Najwyraźniej średnia słabo rosnie.😆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v