Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Ja bardziej o podatkach - ale jakby tak czipa wszczepił na bieżąco wysyłsjącego dane o produkcji cukru?

No i ustalić limit dzienny, taki bardziej dla anorektyka niż spaślaka, co powyżej cyk podatek od słodyczy. Ot by się kręciło😜

ale to demografia by siadła , dziewczynki są takie słodziutkie żę i tak cukier wieczorem rosnie .

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

ale to demografia by siadła

Oj tam, za te podatki dali by kolejne 500+ i wszystko się będzie zgadzać, zabiorą 700, dadzą 500 i naród będzie zadowolony, będzie klaskał do rządowej telewizji obgadującej Tuska xD 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

dziewczynki są takie słodziutkie żę i tak cukier wieczorem rosnie .

A Ty studentkom zabraniałeś niedawno słodycz rozdawać.:lol:

Opublikowano (edytowane)

przepraszam :(                a tak na marginesie to chodziło mi   o promocje sex-u przez wykładowczyni i nowoczesne nauczanie w szkole podstawowej 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
16 minut temu, jarecki napisał:

chodziło mi   o promocje sex-u przez wykładowczyni

To chyba jakiś KUL, UKSW-ord albo uczelnia Ojca Dyrektora w Toruniu była, że seks wśród studentek trzeba promować xD 

Opublikowano
46 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Agrest nie kombinuj, bo jeszcze nasi rządzący podłapią i dopiero będzie, aktywują te chipy od Pfizera i będą nas okładać kolejnymi podatkami ;) Za dużo czerwonych krwinek- podatek, cukier- podatek, soli za dużo to też podatek xD 

Kontrola spiżycia nielegalnego alkoholu , patrz niżej🤭

45 minut temu, soltys48 napisał:

Ty tam przypadkiem nie popróbował nic z gąsiorów?

Nic a nic, ale z zakupów z galeryji w Radomiu wrócił, i gorzej jak po wypiciu. Weź spełnij zachcianki domowników 🤦‍♂️

43 minuty temu, mirro napisał:

Zawartości alkoholu we krwi nie opodatkują, bo należy, dla dobra Państwa. go spożywać. Najwyżej prawo jazdy zabiorą.

Prosty sposób na opodatkowanie bimbru. Zawartość alkoholu w krwi powiązać ze skanowaniem kodu akcyzy. Nie ma? To cyk domiar za nielegalne spożycie i produkcje😜

Ale może by zajrzeć do antałka z wiśniami w bimbrze?🤔

Opublikowano
jacus napisał:

28 minut temu, akooo napisał:

Jacus o jaki kościół ci chodzi

ten prawdziwy apostolski-gdzie kosciol wybudowany przez ksiedza pedofila[lichen] nie bedzie jedna z wiekszych budowli  w kraju, gdzie proboszcz nie bedzie jezdzil najnowszym samochodem, gdzie plebania nie bedzie najwiekszym budynkiem we wsi. gdzie ksieza beda normalnie pracowali jak apostolowie, gdzie biskup bedzie sluga swoich wiernych a nie panem ich sumien...

No ale zrozum że to ludzie tworzą kościół często grzeszni ale wielu jest takich o których piszesz. Np proboszcz z Ars taki był to jest wzór dla proboszczów. Nawet jeżeli jest jak piszesz to przy kościele trzeba trwać i napominac jak coś jest źle ale nie odwracać sie

Opublikowano (edytowane)

Sukces jest .

W przyszłym roku dług publiczny Polski ma wynieść historycznie wysoki poziom 64,7% PKB, co według szacunków nominalnie oznacza przekroczenie magicznej bariery 1,5 biliona złotych. Tak wysokiego zadłużenia nasz kraj w swojej najnowszej historii jeszcze nie posiadał

Dług sektora general government według definicja unijnej, czyli najpełniejszy obraz finansów naszego kraju, biorący pod uwagę różne fundusze, budżet centralny i zadłużenie samorządów, ZUS, odsetki itp. ma wynieść w 2021 r. 64,7% PKB.

Przypomnijmy, że na koniec 2019 r. wyniósł on z kolei 46%, co oznacza, że w ciągu dwóch lat zwiększy się on o również rekordowe 18,7 pkt. proc.

Dla przypomnienia, w Konstytucji z 1997 r. przewidziano trzy progi ostrożnościowe od 50% PKB (który zawiesił rząd Donalda Tuska, wprowadzając regułę wydatkową, zawieszoną z kolei obecnie przez rząd Mateusza Morawieckiego), 55% i 60%.

Po przekroczeniu środkowego progu rząd ma obowiązek wstrzymać się ze wzrostem wynagrodzeń urzędników, waloryzować emerytury do wysokości inflacji, zamrozić niektóre budżety i zakazać udzielania nowych poręczeń. Gdyby sytuacja budżetowa pogarszała się jeszcze bardziej i dług publiczny osiągnąłby 60% PKB - czyli zostałby przekroczony tzw. III próg ostrożnościowy, rząd musiałby tak ściąć wydatki, by przyjąć budżet bez jakiegokolwiek deficytu.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=209710107842006&set=a.144170397729311

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, galan99 napisał:

Co, za rok zamiast na 100ha to na 200ha wystarczy dofinansowania ?? I która firma mi ubezpieczy truskawkę od gradu, jeżeli wycenię wartość 1ha uprawy na 100.000 zł ?? Firma ubezpieczeniowa to nie fundacja ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

A wyłożysz 10tys zł na ubezpieczenie?

I tak większość nie będzie ubezpieczać bo zawsze będzie drogo

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

A wyłożysz 10tys zł na ubezpieczenie?

I tak większość nie będzie ubezpieczać bo zawsze będzie drogo

Jeżeli rzeczoznawca będzie niezależny od firmy ubezpieczeniowej, to bym się poważnie zastanowił. Coraz częściej się słyszy o gradobiciach, pogoda coraz mniej przewidywalna. Ale dopóki rzeczoznawca przyjeżdża po tygodniu, i do tego jest zależny od firmy ubezpieczeniowej to nie ma sensu. To tak jak z tymi kołami łowieckimi szacującymi straty powodowane przez dziką zwierzynę xD 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, galan99 napisał:

Sukces jest .

W przyszłym roku dług publiczny Polski ma wynieść historycznie wysoki poziom 64,7% PKB, co według szacunków nominalnie oznacza przekroczenie magicznej bariery 1,5 biliona złotych. Tak wysokiego zadłużenia nasz kraj w swojej najnowszej historii jeszcze nie posiadał

Dług sektora general government według definicja unijnej, czyli najpełniejszy obraz finansów naszego kraju, biorący pod uwagę różne fundusze, budżet centralny i zadłużenie samorządów, ZUS, odsetki itp. ma wynieść w 2021 r. 64,7% PKB.

Przypomnijmy, że na koniec 2019 r. wyniósł on z kolei 46%, co oznacza, że w ciągu dwóch lat zwiększy się on o również rekordowe 18,7 pkt. proc.

Dla przypomnienia, w Konstytucji z 1997 r. przewidziano trzy progi ostrożnościowe od 50% PKB (który zawiesił rząd Donalda Tuska, wprowadzając regułę wydatkową, zawieszoną z kolei obecnie przez rząd Mateusza Morawieckiego), 55% i 60%.

Po przekroczeniu środkowego progu rząd ma obowiązek wstrzymać się ze wzrostem wynagrodzeń urzędników, waloryzować emerytury do wysokości inflacji, zamrozić niektóre budżety i zakazać udzielania nowych poręczeń. Gdyby sytuacja budżetowa pogarszała się jeszcze bardziej i dług publiczny osiągnąłby 60% PKB - czyli zostałby przekroczony tzw. III próg ostrożnościowy, rząd musiałby tak ściąć wydatki, by przyjąć budżet bez jakiegokolwiek deficytu.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=209710107842006&set=a.144170397729311

Faktycznie sukces jak cholera. O ile pamiętam to przed objęciem rządów przez PIS był niecały 1 bln na który pracowały kolejne rządy przez 25 lat🥴 PIS znalazł dodatkowo kasę z vatowskich oszustw i uszczelnienia podatków więc skąd takie zadłużenie? Może kradną,  a może po prostu są socjalistycznymi idiotami .

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Może kradną,  a może po prostu są socjalistycznymi idiotami .

może ciemny lud, uważający się za oświecony, łyka każdą propagandę?

najważniejsze sprawy w polsce wg. po:

związki partnerskie, likwidacja 90% szpitali, przyjmowanie wszystkich muzułmańskich imigrantów i wprowadzenie euro

mało było gadki, że Straż Graniczna morduje ludzi, a państwo polskie tworzy nowe obozy koncentracyjne? teraz niszczą ogrodzenie

to efekt pracy polityków opozycji i wspierających ich mediów; nienawiść odebrała im już resztki rozumu; jak można to popierać??

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

PO przyjeła projekt ustawy o karach chyba kilka euro za ha .odjęte z dopłat dla tych którzy nie ubezpieczyli upraw  i jak to PO przepis wprowadziła i na tym zakończyli , a mogli to pociągnąć dalej i wyegzekwować przepis np . składając wniosek o dopłaty bezp. dołaczyć krótką umowe z ubezpieczycielem .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

PO przyjeła projekt ustawy o karach chyba kilka euro za ha .odjęte z dopłat dla tych którzy nie ubezpieczyli upraw  i jak to PO przepis wprowadziła i na tym zakończyli , a mogli to pociągnąć dalej i wyegzekwować przepis np . składając wniosek o dopłaty bezp. dołaczyć krótką umowe z ubezpieczycielem .

Chętnie ubezpiecze te truskawki jak będzie komu je ubezpieczyć i potem będę mógł liczyć na jakies sensowne odszkodowanie w razie czego. A tak składki kosmos, a jak przychodzi co do czego to problem z wyegzekwowaniem pieniędzy z ubezpieczenia. Do tego od gradu czy suszy to problem ubezpieczyć, najchętniej to by od pożaru i powodzi te truskawki mi ubezpieczyli xD

Opublikowano

sporo ostatnio dyskutuje sie o szpitalach- ja jestem za likwidacja wszystkich szpitali publicznych w powiecie krakowskim, wszystkich co do jednego sa nie potrzebne...

o kurna w najwiekszym pod wzgledem liczby ludnosci powiecie ziemskim  w polsce nie ma ani jednego szpitala.

Opublikowano
9 godzin temu, nie napisał:

może ciemny lud, uważający się za oświecony, łyka każdą propagandę?

najważniejsze sprawy w polsce wg. po:

związki partnerskie, likwidacja 90% szpitali, przyjmowanie wszystkich muzułmańskich imigrantów i wprowadzenie euro

mało było gadki, że Straż Graniczna morduje ludzi, a państwo polskie tworzy nowe obozy koncentracyjne? teraz niszczą ogrodzenie

to efekt pracy polityków opozycji i wspierających ich mediów; nienawiść odebrała im już resztki rozumu; jak można to popierać??

Mam nadzieje że za mojego życia nie dojdą do władzy , patrzeć i słuchać tych głupków z opozycji mi się odechciewa , mają TVN iGW to szaleją .

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v