Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

piec na pelet to troche psychika , kupując taki piec zazwyczaj mamy dom docieplony dobrze a centralne rozprowadzone według nowszych technologi [ mała ilość wody w obiegu ] no i oczwiscie sprawność cieplna pewnie siega z 90 % gdzie przy opale drewnem nieraz połowa energi pujdzie z dymkiem w komin . zrobienie peletu też kosztuje  jak by policzył to było by jak z wodorem , efektywność 50-60 % a te 40 % to koszta . 

100zl za przerobienie tony słomy na pellet brali 

Opublikowano

Odpowiedni ludzie naszego środowiska starannie zaplanowali tę akcję – przecież nie chcieliśmy aby to wyszło wtedy na jaw. Zajmowaliśmy kierownicze funkcje w MO, sądach czy prokuraturach. Nieoficjalnie mogę powiedzieć, że różnego rodzaju naciski umożliwiające podporzadkowanie sobie polskiej polityki i później biznesu szły od naprawdę wpływowych Żydów na całym świecie. Udało się i bardzo dobrze, że uratowaliśmy od ciężkiego PRL-u tak wielu rodaków – wielu z nich piastuje teraz ważne funkcje w USA, Francji, Niemczech, Wielkiej Brytanii czy Belgii. Reszta znakomicie działa w biznesie, a w Polsce nasza społeczność także ma się dobrze.”

Szokujące słowa Żyda! „Nasi ludzie w RZĄDZIE RP to zrobili!” Wymienia nazwiska. Wszyscy je znamy….

https://wlocie.pl/wiadomosci/szokujace-slowa-zyda/?swcfpc=1&fbclid=IwAR1kjqof2dWjUe9dBnI2mWyKmO008kCy2CryRySHkHkSLheIOtuEJ_GP2JQ

Czy teraz coś można powiedzieć kto rządzi światem i w kraju .

Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

No i to jest bardzo dobry kierunek. Teraz dopiero wyjdzie że PiS więcej kradnie niż daje swojemu elektoratowi😂 Chyba ze faktycznie elektoratowi obce są działania arytmetyczne, wtedy będzie piał z zachwytu.

To właśnie chodzi o pozyskanie hajsu na ten ich elektorat 

Opublikowano
dysydent napisał:

a musi byc jakiś specjalny?
i wszystkożerne kopciucvhy to spalą i te na ekogroszek a na upartego to na grillu by poszło byle na żar wsypać tylko nie wiem czy to co tam grillowe było by zjadliwe :D

Że spali... Grunt to prawidłowy nadmiar powietrza - wtedy spali wydajnie. Palniki na pellet mogą być wsadzanie do praktycznie każdego kotła a uzysk ciepła czyli moc i sprawność będzie zależeć od wiedzy montera. Najlepiej działa to niskotemperaturowo z racji sterowania podawania paliwa i czystości palnika czyli i kocioł z blach lepszych niż P265GH żeby nie mówić całkiem innych.

dysydent napisał:

nie wiem na podstawie czego co napisałem taki wniosek z krową ale nie ważne Przesłanie tego tzw zielonego ładu czy jak to zwą jest gorsze; krowa nawet jeśli się opłaca ma być zlikwidowana bo technologia jej chowu generuje dwutlenek węgla, metan i eksploatuje środowisko a co większe ekooszołomy nawet argumentują że żre biomasę ze związanym dwutlenkiem węgla i ją rozkłada odwracając proces proeko bo wydycha dwutl;enek wegla jednym końcem a metan drugim (choć w przypadku tego drugiego to o H2S chodzi a nie CH4  ). Zapytać Pudę jakiego On zdania - czy różnica gdy krowa zeżre zieleninę i ją "rozgazyfikuje" czy w naturalnym dzikim środowisku jakie inne sarny łosie i robactwo tudzież grzyby . Dla ekooszołomów jest różnica widocznie skoro nie chcą krowy a lobbując u takich Pudów aby instrumentami finansowymi doprowadzić do nieopłacalności chowu tej krowy Gdy im się to uda to oczywistym jest że z punktu widzenia rolnika nie ma sensu krów hodować i to jest normalna reakcja na rynek. no zgoda - nie wiem czym się zajmujesz i tutaj najpewniej z mojej strony zbyt daleko idąca konfabulacja no chyba ze rolnictwem to przeczytaj uważniej co sądzę o rolnikach unijnych uwiązanych jak pies do budy do dopłat i innych subwencji, ulg w tym i fiskalnych, społecznych (KRUS) i jaki to własny rozrachunek? Może to jeszcze nie chów klatkowy ale kura wolnowybiegowa co w korytku znajduje paszę a w poidle wodę to że sama się naje i napije też ma mówić że ... na własnym rozrachunku? tak tak , z góry uznaję argument - kury nie mówią a gdaczą 

Znów błąd. Krowa w procesie matobolicznym zamienia tlen w CO2 oraz generuje metan i to ten CH4 właśnie. Siarkowodór to element dodatkowy i wynikający z białek raczej. Emisje z hodowli to także tworzenie paszy bo to nie krowa z wolnego wybiegu. Są to liczby porównywalne z bodaj ruchem pojazdów osobowych ale tu wybacz - pamięć zawiodła i nie jestem dokładny. Natomiast czy to likwidować? Moim zdaniem możnaby ograniczyć ale co na to amerykany? Nie pytaj jak - nie mam pomysłu...

jarecki napisał:

piec na pelet to troche psychika , kupując taki piec zazwyczaj mamy dom docieplony dobrze a centralne rozprowadzone według nowszych technologi [ mała ilość wody w obiegu ] no i oczwiscie sprawność cieplna pewnie siega z 90 % gdzie przy opale drewnem nieraz połowa energi pujdzie z dymkiem w komin . zrobienie peletu też kosztuje  jak by policzył to było by jak z wodorem , efektywność 50-60 % a te 40 % to koszta . 

Akurat panie kolego gdyby z kałuży plus pozbierać deszczówki i z własnej fotowoltaiki zmienić ją w wodór (no nie całą bo to zajebiście wydajne paliwo) to masz problem magazynowania energii z bani. Jest to możliwe, dość kosztowne ale porąbane magazyny energii także tylko produkt jest akcyzowy i strategiczny niestety.

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

No i to jest bardzo dobry kierunek. Teraz dopiero wyjdzie że PiS więcej kradnie niż daje swojemu elektoratowi😂 Chyba ze faktycznie elektoratowi obce są działania arytmetyczne, wtedy będzie piał z zachwytu.

Elektorat w swej masie nie potrafi liczyć a i z podstawami  logiki ma problemy. Gdyby umieli liczyć to na Paranoje I Socjalizm by nie głosowali 

• Haha 1
Opublikowano
jacus napisał:

Nie bądź taki mądry bo już mało kto na te manipulacje się łapie

Opublikowano

czyli taki irakijczyk nie jest bliznim twoim ??? a afganczyk to juz wcale na ewangelie sie nie lapie?? 

nauka jezusa obejmuje tylko klekanie przed oltarzem, tanczenie abba ojcze, spiewanie ojcowi dyrektorowi i 3 msze dziennie w tv a reszta to nieistotny szczegol......

hopokryzja  i obluda to drugie imie polskiego katoliko-pisowca-nie mylic z chrzesciajaninem..

ta sytuacja jasno pokazuje ze ten katolicko-narodowy sos w ktorym sie dusi kato-prawica nie ma nic wspolnego z prawdziwa wiara chrzescijanska..........

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

doj**ałeś i to konkretnie co ma katolik do Islamu sprzeczne religie wręcz nie nienawidzą się od 2 tysięcy lat .

Czemu akurat katolik ma pomagać a nie pomaga Arab czy Żydzi .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

tak się zastanawiam jaka jest najwieksza obawa przed  emigrantami , czy przed zamachem czy przed nieróbstwem w niemczech w miare ich zagospodarowano a i tak 3\4 firm tam ma problemy kadrowe .   A jak by ich wpuscić to do jakiej pracy ich przyuczyć ,.  wiem wiem pewni i tak sp***dolą do niemiec 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
galan99 napisał:

doj**ałeś i to konkretnie co ma katolik do Islamu sprzeczne religie wręcz nie nienawidzą się od 2 tysięcy lat .

Czemu akurat katolik ma pomagać a nie pomaga Arab czy Żydzi .

😆😆😆😆😆😆😆 Toś się od korzeni oderwał - bolało?

Opublikowano

galan-miales kiedys w reku ewangelie ??? watpie zebys cokolwiek rozumial z nauk jezusa.....

wiare straca rownie szybko jak inni europejczycy. 

czym ich wyczyny sa  w porownaniu  z II wojna swiatowa chrzescijan i japonczykow na przyklad..

wojan w afganistanie to zabawa w porownaiu z ludobojstwem w rwandzie..

ilu chrzescijan i muzulmanow zginelo w jugoslawii ??

juz zapomnieliscie jak wygladala jeszcze niedawno europa ?? 

oburzenie na wojsko a 100 lat temu wojsko strzelalo do robotnikow i rolnikow strajkujacych z nedzy. setkiobywateli polskich ginelo rocznie z rak wladz a pilsudkiego na wawelu pochowali.....

Opublikowano

Nie mieli takich możliwości jak Niemcy czy Japonia. Przypomnij sobie o ludobojstwie Ormian. Chrześcijanin ma obowiązek pomoc bliźniemu jednak ma być to pomoc mądra a czy mądrym jest wpuszczenie milionów ludzi z obcej kultury którzy nasza wiarę mają za nic i dla nich jesteśmy niewiernymi których trzeba skrócić o głowę? Wpuscimy 100 przyjdzie 200 potem 1000 a potem miliony bo niby dlaczego nie ? Ale spokojnie Jacus wszystko idzie ku temu że twoje pseudo-milosierne wizje się spełnią w Europie i kamień na kamieniu tu nie zostanie chciałbym się mylić ale wszystko na to wskazuje. Zobacz na Szwecję czy Francję oraz ogólnie na cały zgnily zachód. Demoralizacja sięga zenitu prawdziwa wiara w Boga nie istnieje praktycznie dodaj do tego jeszcze milujacych pokój muzułmanów.

galan99 napisał:

Co mi tu powiadasz o muzułmanach jak mordują Chrześcijaństwo jest tępione a świat milczy czemu ?.

No bo Chrześcijaństwo a w szczególności KK stoi oscia w gardle moznym tego świata i jest im to pewnie na rękę. Muzułmanów kochają bo grają tymczasowo w jednej drużynie potem pewnie i oni między sobą się za łby wezmą.

Opublikowano

A kogo obchodzi dzisiaj aborcja. Rocznie mordowanych jest ok 50 mln nienarodzonych dzieci

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

A kogo obchodzi dzisiaj aborcja. Rocznie mordowanych jest ok 50 mln nienarodzonych dzieci

Bo widzisz, niektórzy tak traktują zakaz aborcji w Ewangelii, jak ty traktujesz nakaz pomocy ubogim i potrzebującym xD 

• Haha 1
Opublikowano
galan99 napisał:

Europa nie wyciąga wniosków z Historii jak dostawał w pier**l o Turków i dalej Europa woli gówno wpuszczać do swych krajów co zwie się Islam .

Za dobrze ludziom się zrobiło i zaczęli kombinować z nudów,wszystko mieli tylko żyć spokojnie,pracować ale nie woleli rewolucje. Pycha,próżność i zadufanie w sobie. Bez Boga krótka droga przekonali się mieszkańcy w b ZSRR przekonuje się i Europa. Nic dobrego z tego nie będzie.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Bo widzisz, niektórzy tak traktują zakaz aborcji w Ewangelii, jak ty traktujesz nakaz pomocy ubogim i potrzebującym xD 

Weź i mi pokaż gdzie w Ewangelii jest o dzieciach nienarodzonych a tym samym zakazie aborcji.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Dzisiaj ten ubogi kogo mainstream wskazuje. O głodzie w Korei czy eksploatowaniu Afryki przez zachodnie koncerny się nie mówi to niewygodny temat. Pytam cie jak należałoby pomoc tym ludziom? Ulegać szantażowi Łukaszenki i mafii przemytniczych tam kieruj swoje zale a nie do zwykłych ludzi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v