Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

2150 za rzepak to chyba opłacalna cena jest????? 

tak ale nie przy tej wydajności 3500 to koszt ha 

11 godzin temu, hubertuss napisał:

A co za różnica skąd kapitał? CO ty myślisz, że ktoś kupi Orlen i go zamknie pozbawiając Polskę paliwa?

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee cukier też było za dużo stal i co ?  a przykład ciecha uważasz ze to dobrze ? 

po co brać od nas skoro na Ukrainie jest taniej japr. takich ludzi polska potrzebuje 

10 godzin temu, racyl napisał:

sponsora można pozyskać na każdą działalność i od każdej firmy i nie jest powiedziane że musi to być krajowa państwowa  firma.

pytanie za 100 punktów który kapitał niemiecki coś sponsoruje jakiś sport ? upppppppsssssssss po co nam sport możemy Niemcom kibicować 😂

polski bo płacimy tyle samo za litr na stacjach przy cenę baryłki przy 120 dolarach i przy 70 😂

to czemu nikomu się nie opłaca od siebie brać jak Szelowi pB itp  tylko wszystkim opłaca się brać z orlena ?  

19.jpg
Cena 6,96 PLN/litr
Cena krajowa: 1,53 EUR/lit
o quwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaa   

Ty jesteś taki dziwny typ polaczka dla którego handlarz/sprzedawca na targu gorszy od marketu a narodowy orlen lepszy od bp.

Gdzie te wielkie sukcesy i korzyści kubicy ? 😂

10 godzin temu, hubertuss napisał:

Orlen 4 % marży? Nie rozśmieszaj mnie. W tvp ci tak powiedzieli?

plska z was jest dumna psełdo Polacy 

ja mam 28 km do Czech ani mi sie śni tam taklować 🤭

Ceny paliw w Polsce są niskie? Niemiec ma drożej, ale za pensję minimalną wleje dwa razy więcej paliwa niż Polak

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Roman176 napisał:

tak ale nie przy tej wydajności 3500 to koszt ha 

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee cukier też było za dużo stal i co ?  a przykład ciecha uważasz ze to dobrze ? 

po co brać od nas skoro na Ukrainie jest taniej japr. takich ludzi polska potrzebuje 

pytanie za 100 punktów który kapitał niemiecki coś sponsoruje jakiś sport ? upppppppsssssssss po co nam sport możemy Niemcom kibicować 😂

to czemu nikomu się nie opłaca od siebie brać jak Szelowi pB itp  tylko wszystkim opłaca się brać z orlena ?  

19.jpg
Cena 6,96 PLN/litr
Cena krajowa: 1,53 EUR/lit
o quwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaa   

plska z was jest dumna psełdo Polacy 

ja mam 28 km do Czech ani mi sie śni tam taklować 🤭

Ceny paliw w Polsce są niskie? Niemiec ma drożej, ale za pensję minimalną wleje dwa razy więcej paliwa niż Polak

A co mnie jakiś ziemny murzyn obchodzi co sobie upodobał polską stacje i jeszcze ją chwali bo ta z niego zdziera tyle samo bez względu po jakiej cenie rynkowej kupuje surowiec do jego produkcji.
Nikt nie lubi jak się go w bambuko robi a zwłaszcza przez takiego karła co kiedyś latał, robił konferencje bo paliwo dochodziło do 6zł

Edytowane przez racyl
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

gdybym by taki jak ty i wy pier**li... głupotami zamiast sprawdzić w Internecie 

powiedz jak można się zachwycać ze ktoś ma drożej to tak bez rozumu ?  

Chodzi ci o to że Niemcy maja droższe paliwo?

Opublikowano

składową podatków i opłat w ceny paliwa sobie rozłóż na czynniki pierwsze

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Chodzi ci o to że Niemcy maja droższe paliwo?

cała u unia oprócz Bułgarii . tam gdzie wolny rynek rozjebał wszystko 🤣

1 minutę temu, racyl napisał:

składową podatków i opłat w ceny paliwa sobie rozłóż na czynniki pierwsze

a wiesz kto ich ustalał i odp na pytanie ? 

Opublikowano

A u ciebie wszystko w porządku z rozumowaniem ?

pewnie jeszcze wszyscy boją się Tuska i od 2015 jeszcze nie grzebali przy nich tak dla dobra polaków 😂

I karzeł nie latał po sejmie z kanistrem bo paliwo dochodziło do 6zł ?😂

Opublikowano

do waszego trochę mi brakuje ...

jedzie Roman kombajnikiem  taktuje na orlenie , spala dziennie ok 200L       ma taniej ok 1zł  niż  DE cieszy się nie ? 

sra ze źle  bo chce jak Niemiec 

co tu jest normalnością ? 

Opublikowano

A kiedy ten romek nie miał taniej niż niemiec na stacji ? 😂

Romek nigdy niemca nie dogoni i tak już będzie na wieki no chyba że niemiec będzie się potykał a to nie realne

Opublikowano

po cholerę to wstawiasz ? od dawien dawna każdego interesowała cena baryłki na światowych rynkach i majstrowania przy ustawach co nastąpiło po 2015r

do czego ci te grafiki ?

Opublikowano

czyli jak jest tanio to cena ma rosnąć nie poprzez wzrost ceny surowca tylko poprzez inne podatki i opłaty żeby niedorajdosów społecznych wyżywić kosztem wszystkich ?😂

Opublikowano (edytowane)

Opłata emisyjna jest już w całości w cenie detalicznej

Warto zwrócić uwagę, że aktualne ceny paliw u polskich producentów systematycznie spadają i są niższe niż rok temu o tej porze. Benzyny są obecnie tańsze o 117 zł, a olej napędowy w hurcie kosztuje blisko 130 zł mniej niż na początku ubiegłorocznych wakacji. Tymczasem ceny paliw na stacjach są wyższe o 15 gr w przypadku benzyny i 9 gr dla diesla. Dlaczego zatem taka dysproporcja?

Trzeba pamiętać, że od początku tego roku obowiązuje opłata emisyjna, która wynosi 80 zł na 1000 l paliwa, czyli 8 gr netto na litrze w sprzedaży detalicznej. 

wina kaczysty tvp itp ?? 

Unijne zielone podatki mogą uderzyć w polski przemysł

Unijne zielone podatki mogą uderzyć w polski przemysł

wczoraj projektu nowelizacji unijnej dyrektywy energetycznej (2003/96/WE z 27 października 2003 r.). KE zapowiadała rewizję dyrektywy jeszcze w 2019 r., wskazując, że nie przystaje ona do obecnych realiów.

Problemów było kilka. Minimalne stawki akcyzy pobieranej od danego paliwa były zbyt niskie i niezróżnicowane w zależności od jego emisyjności. Jak szacuje Tim Gore, dyrektor programu klimatycznego w Instytucie Europejskiej Polityki Środowiskowej, obowiązujące obecnie preferencje dla paliw wysokoemisyjnych kosztują budżety krajów unijnych rocznie 35 mld euro. To prawie cztery razy więcej niż zachęty dla paliw pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych. Innymi słowy podatki nie wspierają klimatycznych celów Unii Europejskiej, tylko paliwa silnikowe, takie jak oskarżany za wzrost zanieczyszczeń olej napędowy (diesel). To właśnie ma ulec zmianie, 
Eksperci, z którymi rozmawiał DGP, oceniają, że jeśli zmiany wejdą w niezmienionym kształcie, może na tym ucierpieć polska gospodarka.

poczekaj aż ci podatek emisyjny ci włażą w mięso ☺️

kiełbasa 18zł po podatku 36 🤭  bd wyliczana ile potrzebujesz na produkcje kg mięsa paliwa energia itp

@racyl  gdyby nie

alebank.pl/wp-content/uploads/2019/11/pkn-orlen...

niebyło by 

https://www.youtube.com/watch?v=cIYUk52iP7I

https://www.youtube.com/watch?v=fyjt3W7-FPg

itp

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Jeśli benzyna w hurcie jest  tańsza o ok 10 groszy, opłata emisyjna  wynosi 8 groszy na litrze to czemu jest o 15 groszy drożej? 

16 minut temu, Roman176 napisał:

jedzie Roman kombajnikiem  taktuje na orlenie , spala dziennie ok 200L       ma taniej ok 1zł  niż  DE cieszy się nie ? 

sra ze źle  bo chce jak Niemiec 

co tu jest normalnością ? 

Ty nie masz pojecia o liczeniu i dlatego klepiesz biedę i jesteś socjalistą. Nie jest ważna cena nominalna tylko czy moze odliczyć od paliwa podatki i w jakiej kwocie , ile dostanie tych wysokich dopłat które to nasz dzielny rząd miał zrównać a jak zwykle mu się nie udało. Tak jak pisałeś Niemcy mają co prawda droższe paliwo patrząc wartościowo ale biorąc pod uwagę parametr siły nabywczej to u nich jest tanizna. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Ty nie masz pojecia o liczeniu i dlatego klepiesz biedę i jesteś socjalistą.

masz racje robol ze mnie i tyle gdzie mi tam do ciebie ciągle siedzisz na forum

3 minuty temu, Ulman napisał:

Tak jak pisałeś Niemcy mają co prawda droższe paliwo patrząc wartościowo ale biorąc pod uwagę parametr siły nabywczej to u nich jest tanizna. 

zawsze tak było to kiedy bd prosić o ich zarobki podatki akcyzy hujemuje klimatyczne a pensje ?? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v