Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TAK PACZĘ....

a cóżeśta z Hubcikiem zrobili że nie pisze? pojechał oglądać wieś z okien samochodu?

Opublikowano
Dnia 13.07.2021 o 19:46, pafnucy napisał:

ty piszesz aby pisać. jest różnie, a ty do swojego rozumku innych opcji nie przyjmujesz, oprócz tych, które tobie pasują.

czy wykonałeś dziś jakąś czynność oprócz siedzenia na d*pie i pieprzenia bzdur???

Nie mierz innych swoją miarą. Skoro sam piszesz tu bzdury to nie znaczy, ze ja to samo robię. Rozmawiałem z innym użytkownikiem o zmianach przepisów z karmi. A ty się dołączyłeś by wylać swoje żale jak zwykle. Jak to trol.

Widzisz moja praca polega na siedzeniu nad i mi za to płacą i jeszcze sobie mogę necie robić co chcę a ty musisz ryć.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Widzisz moja praca polega na siedzeniu nad i mi za to płacą i jeszcze sobie mogę necie robić co chcę a ty musisz ryć.

oho. złość przemawia?

powiesz jak zarabiasz? czy jeszcze nie wymyśliłeś ?

a w ryciu jak to  określasz jest coś złego ? tylko nierobom  się należy?

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Szkoda że niewiele z tego nadal rozumiesz.

Wiele rozumie tylko już wolę się pośmiać z tych palantów i  się nie  wk***iać bo już jeden Balcerek wkurwił .

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

oho. złość przemawia?

powiesz jak zarabiasz? czy jeszcze nie wymyśliłeś ?

a w ryciu jak to  określasz jest coś złego ? tylko nierobom  się należy?

Nie złość tylko prawda. Jesteś trolem i tyle.

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Wiele rozumie tylko już wolę się pośmiać z tych palantów i  się nie  wk***iać bo już jeden Balcerek wkurwił .

Ale że co? Jaki Balcerek? Czym wk...ł?

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Nie złość tylko prawda. Jesteś trolem i tyle.

a sprawdzałeś co piszą o tobie? :D

człowiek który nic nie robi , tylko poucza i pisze bzdury.

Opublikowano (edytowane)

Sam wiesz kiedy Balcerek  doszedł do władzy ekonomista pozamykał granice z handlem wiesz ile kasy poszło na złom była produkcja lnu turbiny czyli  te trzepaczki ,  rwaczka do lnu , kombajn rwał i odziarniał od razu i to wszystko poszło na złom .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Sam wiesz kiedy Balcerek  doszedł do władzy ekonomista pozamykał granice z handlem wiesz ile kasy poszło na złom była produkcja lnu turbiny czyli  te trzepaczki ,  rwaczka do lnu , kombajn rwał i odziarniał od razu i to wszystko poszło na złom .

to musi tanie było. czemu nie kupiłeś?

Opublikowano (edytowane)

Z Ruskim nie można było sprzedać włókna zamiast pieniędzy to płacili obrusami ścierkami aż przemysł padł w łodzi .

Sprzedawało się w Grudkach u Batorskiego tonami .

Co miałem kupić jak to moje było wiesz ile ludzi miało i wszystko na marne było .

Cena włókna była od 5 zł do 7 zł i tak w duł aż na 0 .

Kto z Grudek to wie o kim mowa po lewej cały plac był wybrukowany kostką już w tedy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Z Ruskim nie można było sprzedać włókna zamiast pieniędzy to płacili obrusami ścierkami aż przemysł padł w łodzi .

Sprzedawało się w Grudkach u Batorskiego tonami .

Balcerowicz zamknął granice z ruskimi? och*jałeś? Co ty za bzdury wypisujesz😂 Handel ze wschodem po upadku komuny hulał aż furczało. A że akurat na jakiejś wiosce ktoś przestał produkować len to kogo to obchodzi?

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

A w czym to wyklucza kapitalizm? 

A w tym że w kapitaliści gówno robią a CHRL robi  wszystko , tak skrótowo nie karz mi rozwijać bo gorąco .

9 minut temu, galan99 napisał:

Widać że wielu nie wie jaki len był uprawiany , konopie była duża kasa i się skończyła jak wiele teraz upraw .

Jest malinowo .

Opublikowano

Ale żeś wymyslił😅😂🤣 Może jeszcze wprowadź podział że jak ktoś ma 180 wzrostu i powyżej 90 kg wagi to jest kapitalistą a mniej to socjalistą . Piszesz bzdury i dobrze o tym wiesz dlatego ta niechęć do rozwinięcia tematu

Opublikowano

Lat 89 do 91 to były złote lata za 1 ha buraka można było kupić traktor 335 i jeszcze zostało i się skończył i tak trwa to do dziś .

W 1989 roku Polska znajdowała się w kryzysie gospodarczym. Na skutek działań rządu Mieczysława Rakowskiego, zwłaszcza urynkowienia cen żywności i indeksacji płac, wystąpiło zjawisko hiperinflacji[9]. W samym tylko sierpniu 1989 inflacja wyniosła 39.5%, w październiku 54.8%[9]. Problemem był również wysoki deficyt budżetowy, który w 1989 roku wyniósł aż 8% PKB[9]. Niezwykle wysokie było także zadłużenie zagraniczne[9].

Leszek Balcerowicz, minister finansów w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, przedstawił założenia swojego planu w październiku 1989 roku. 

Opublikowano
galan99 napisał:

Była taka maszyna u nas gościu pod c330 zapinał na przedni zaczep. Maly byłem to nie pamiętam szczegółów na jakiej zasadzie to działało. Ale len ludzie mieli,buraki każdy miał prawie w co drugiej wsi waga buraczana byla

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Lat 89 do 91 to były złote lata za 1 ha buraka można było kupić traktor 335 i jeszcze zostało i się skończył i tak trwa to do dziś .

W 1989 roku Polska znajdowała się w kryzysie gospodarczym. Na skutek działań rządu Mieczysława Rakowskiego, zwłaszcza urynkowienia cen żywności i indeksacji płac, wystąpiło zjawisko hiperinflacji[9]. W samym tylko sierpniu 1989 inflacja wyniosła 39.5%, w październiku 54.8%[9]. Problemem był również wysoki deficyt budżetowy, który w 1989 roku wyniósł aż 8% PKB[9]. Niezwykle wysokie było także zadłużenie zagraniczne[9].

Leszek Balcerowicz, minister finansów w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, przedstawił założenia swojego planu w październiku 1989 roku. 

Przed rokiem 1989  kolejki na skup świni miały po 3 kilometry a w sklepach był tylko ocet , gdzie to mięso się podziewało ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v