Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Bywało przed pandemią że po 1,5 godz. czekałem w kolejce teraz ma na zapisy to kolejki nie ma , byłem dziś 22 zł  , niektórych robi 8 min. Ale i tak nie chcę tych pieniędzy i tego bym nie chciał robić , wysiada kręgosłup bo 10 h na nogach ,wyrobił sobie markę i klienta będzie miał cały czas .

Jakby to taki biznes był to od razu by powstała konkurencja. To twoje liczenie jest tak jak wczoraj liczyłem plon pszenicy 600 kłosów x 50 ziaren x 50 mtz = 15 ton/ha🤣

A dlaczego byś tych pieniędzy nie chciał? Robota pod dachem, ciepło miło radyjko gra jest z kim pogadać,  tylko nie samemu zapieprzać a wziąć do roboty gamonia za 20% utargu i żyjesz jak panisko.

Opublikowano
47 minut temu, Ulman napisał:

Poparcie się nie zmieni bo PIS to sekta. Przypomnijcie sobie jak tutejsi wyznawcy chwalili rosnące podatki bo to ich ubogaca, jak się cos spieprzy to wina Tuska, PIS to prawica mimo że socjalistyczny program realizuje. Nade wszystko sekta ma przekonanie ze wszyscy poza nimi to zdrajcy , złodzieje , postkomuniści, ateiści  pedały a może nawet faszyści i fetyszyści 🤣 Co by się nie wydarzyło  to i tak do upadłego beda popierać PIS bo tak maja poustawiane pod beretem.

Ja nie chwalę Pis tylko popieram w czasie wyborów , wyższe podatki z większej ceny Coca Coli to mnie walą ale podwyżki cen artykułów przemysłowych , 

budowlanych i śr. do. pr. rolniczej zaczynają mnie denerwować . Tylko czy za podwyżki w sklepach odpowiada partia rządząca PIS ? wg. mnie to jest atak na nielubiany w zach . Europie rząd PISu. poprzez obcy kapitał , który ma na celu zniechęcić obywateli do głosowania na Pis . 

5 minut temu, Ulman napisał:

Jakby to taki biznes był to od razu by powstała konkurencja. To twoje liczenie jest tak jak wczoraj liczyłem plon pszenicy 600 kłosów x 50 ziaren x 50 mtz = 15 ton/ha🤣

A dlaczego byś tych pieniędzy nie chciał? Robota pod dachem, ciepło miło radyjko gra jest z kim pogadać,  tylko nie samemu zapieprzać a wziąć do roboty gamonia za 20% utargu i żyjesz jak panisko.

Nie ma chętnych .

• Haha 2
Opublikowano

Taaa  a ziemia jest płaska i otoczona lodową scianą.🤣Twój syndrom oblężenia osiągnął obsesyjne rozmiary bo wierzysz że już cały swiat jest przeciwko PIS.  Cały swiat zły tylko PIS wspaniały i nic nikomu nie zawinił -  po prostu sekta.

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Tylko czy za podwyżki w sklepach odpowiada partia rządząca PIS ?

Nie, skąd. Przecież jak się rządzi to nie po to aby brać odpowiedzialność. Tu się przychodzi załatwić stare porachunki z SBkami, sędziami, oraz elitami.😂 Odpowiedzialność, to dla PiS dział matematyki. A że matmy nigdy nie lubili to i odpowiedzialność ma przechlapane.🤣

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Ulman napisał:

Jakby to taki biznes był to od razu by powstała konkurencja

jest kilka zawodów deficytowych w tym fryzjerzy , wbrew pozorom to nie jest łatwa praca jest sporo ofert pracy na to stanowisko sasiadka jest z zawodu fryzjer i mówi żę do zawodu raczej nie wróci . A powoli bedzie coraz gorzej bo mało kto wybiera szkołe zawodową i młodych praktykantów nie ma zbyt wielu  w ubiegłym roku rozmawiałem w czasie strzyżenia to w miasteczku jest 5-6 zakładów i na pierwszym roku żadnego praktykanta 

20 minut temu, mirro napisał:

Nie, skąd. Przecież jak się rządzi to nie po to aby brać odpowiedzialność. Tu się przychodzi załatwić stare porachunki z SBkami, sędziami, oraz elitami.😂 Odpowiedzialność, to dla PiS dział matematyki. A że matmy nigdy nie lubili to i odpowiedzialność ma przechlapane.🤣

to tak jak z Bogiem jak jest super to dzięki Niemu a jak się jebie to winnego brak .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

to tak jak z Bogiem jak jest super to dzięki Niemu a jak się jebie to winnego brak .

Jak to brak winnego?🤨 a Tusk to co?🤪

Opublikowano

geth back i skok wolomin wroca ??? zlote czasy dla pisowskich przekreciazy wciaz trwaja i kosztuja o wiele wiecej...sama ostroleka to 3 bursztyny..

marecek wyjdz nad ranem na 25 bede tamtedy przejezdzal i ci pomacham, stoj kolo tej chalupy obsianej zbozem 😛

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, jarecki napisał:

jest kilka zawodów deficytowych w tym fryzjerzy , wbrew pozorom to nie jest łatwa praca jest sporo ofert pracy na to stanowisko sasiadka jest z zawodu fryzjer i mówi żę do zawodu raczej nie wróci . A powoli bedzie coraz gorzej bo mało kto wybiera szkołe zawodową i młodych praktykantów nie ma zbyt wielu  w ubiegłym roku rozmawiałem w czasie strzyżenia to w miasteczku jest 5-6 zakładów i na pierwszym roku żadnego praktykanta 

Może i masz racje tylko logicznie mi sie to kłóci z tym co Mariusz pisze. Skoro fryzjer to taki fach że zgarnia 20 rys miesiecznie to chyba młodzi powinni sie do tego garnąć masowo i od praktykantów by sie nie opedzili. Takiej kasy nie zarobi przez pół roku na kasie w biedrze więc nie wiem czemu fach w takiej niełasce. Do tego jak w małym miasteczku i zna klientów to niejednokrotnie zapomni paragonu wystawić😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Może i masz racje tylko logicznie mi sie to kłóci z tym co Mariusz pisze. Skoro fryzjer to taki fach że zgarnia 20 rys miesiecznie to chyba młodzi powinni sie do tego garnąć masowo i od praktykantów by sie nie opedzili. Takiej kasy nie zarobi przez pół roku na kasie w biedrze więc nie wiem czemu fach w takiej niełasce. Do tego jak w małym miasteczku i zna klientów to niejednokrotnie zapomni paragonu wystawić😆

Ciężka praca fizyczna każdy za biurko chcę iść , popić kawki przez 8 godzin posiedzieć ot wytłumaczenie .

Opublikowano (edytowane)

Ciężka praca fryzjera? nie rozśmieszaj mnie.  

Jak ma do wyboru zarabiac 20 tys/mc jako fryzjer albo 3 tys za biurkiem to wybiera to drugie? Aż takich nierobów bez ambicji masz w swoich okolicach?

łooo matko co to się wyprawia TRZĘSIENIE ZIEMI! PIS SIĘ PODDAJE! Kaczyński się ugiął (msn.com) 

Co na to  wielbiciele PISU? Popieracie to ze PIS poparł opozycję która jak wiadomo szkodzi Polsce?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ciężka praca fryzjera? nie rozśmieszaj mnie.  

Jak ma do wyboru zarabiac 20 tys/mc jako fryzjer albo 3 tys za biurkiem to wybiera to drugie? Aż takich nierobów bez ambicji masz w swoich okolicach?

łooo matko co to się wyprawia TRZĘSIENIE ZIEMI! PIS SIĘ PODDAJE! Kaczyński się ugiął (msn.com) 

Co na to  wielbiciele PISU? Popieracie to ze PIS poparł opozycję która jak wiadomo szkodzi Polsce?

Popierają kandydata PSLu . taktyczna zagrywka .

Nawet za 2. 500 zł wolę biurko niż 20 tys, fryzjera .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

A na czym ta taktyka polega i do czego prowadzi?

Czemu wolisz pracę w której płaca 8 razy mniej?

My poprzemy waszego kandydata wy naszego.

Urzędnik od zawsze był kimś a fryzjer to tylko fryzjer .

Opublikowano
jarecki napisał:

jadą dwa samochody jeden jedzie 50 km\h a drugi   60 km\h             obydwa zaczynają chamować ten co jechał 50 zatrzymał się a ten co miał 60 km\h w momencie gdy pierwszy stanął ma  na liczniku ma jeszcze 41 km \h   wiec predkosc ma zasadnicze znaczenie 

Jeżeli Ep = (mV^2)/2 to musisz wziąć pod uwagę masę choć prędkość jest ważna do kwadratu. W opinii biegłego brano pod uwagę jedynie czy by zdążyła a nie czy gdyby ją zabrał wolniej to ktoś by przeżył. Ciężarówka na wysokości ramion i głów samochodu osobowego ma jedenastolitrowy silnik a samo koło waży ok dwieście kilo. Osobiście jechałem autem co robi dwieście w około 11 sekund. Tam hamowanie z 50 czy 60 do zera trwa tyle samo różnica polega na tych 3 m w czasie reakcji. Zmiennych tego typu jest multum i nazywają się "gdyby".

Mariusz2903 napisał:

4 minuty temu, Ulman napisał:

A na czym ta taktyka polega i do czego prowadzi?

Czemu wolisz pracę w której płaca 8 razy mniej?

Fryzjer to taki gość, co zdobywa informacje mimochodem a jeżeli potrafi je wykorzystać... Wyliczenia co do 6 klientów na godzinę mogą być prawidłowe pod warunkiem, że drzwi mu się nie zamykają a fotel to rodzaj karuzeli do podstawiania klientów aby fryzjer działał jak na taśmie. Oczywiście wszyscy płacą za usługę z góry, przy wejściu..

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Za bycie kimś samochodu nie kupisz , domu nie pobudujesz i świata nie zwiedzisz. Bycie fryzjerem to żaden wstyd chyba że ma się popieprzone w głowie i mentalnie żyje w czasach komuny gdy urzędas rządził i dzielił.

Jakiego kandydata i na jakie stanowisko poprą?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Za bycie kimś samochodu nie kupisz , domu nie pobudujesz i świata nie zwiedzisz. Bycie fryzjerem to żaden wstyd chyba że ma się popieprzone w głowie i mentalnie żyje w czasach komuny gdy urzędas rządził i dzielił.

Jakiego kandydata i na jakie stanowisko poprą?

Nic nie ujmuje fryzjerom byli od zawsze i będą , to wytłumacz mi po twojemu dlaczego nie ma chętnych na fryzjerów a na pracowników umysłowych brakuje etatów jest nepotyzm i kumoterstwo .

Jeszcze nie wiem co  PSL poprze dla PISu .

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Nic nie ujmuje fryzjerom byli od zawsze i będą , to wytłumacz mi po twojemu dlaczego nie ma chętnych na fryzjerów a na pracowników umysłowych brakuje etatów jest nepotyzm i kumoterstwo .

Jeszcze nie wiem co  PSL poprze dla PISu .

Czemu brakuje? Bo po pierwsze to bzdura że fryzjer taką kasę kosi a po drugie mogą rozumować tak jak ty ,czyli lepiej być urzędasem  i pracować za pół darmo niż zarobić dobre pieniądze. 

Opublikowano

Ulman - on o urzędnikach czy o umysłowych wreszcie pisze? Dzień pracowania umysłem mi się często kończy koło 1 w nocy i od szóstej znów zaczyna a jak jest nad czym myśleć to dni tygodnia tracą nazwy... Jeżeli to taki miód, Mariusz, to daję Ci proste ćwiczenie - przeanalizuj lokalny rynek i znajdź niszę, gdy skończysz zacznij organizować sobie w niszy miejsce ale tylko dla analizy kosztów potem określ prawdopodobieństwo powodzenia inwestycji. Dalsze kroki podam później.

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Ulman - on o urzędnikach czy o umysłowych wreszcie pisze? Dzień pracowania umysłem mi się często kończy koło 1 w nocy i od szóstej znów zaczyna a jak jest nad czym myśleć to dni tygodnia tracą nazwy... Jeżeli to taki miód, Mariusz, to daję Ci proste ćwiczenie - przeanalizuj lokalny rynek i znajdź niszę, gdy skończysz zacznij organizować sobie w niszy miejsce ale tylko dla analizy kosztów potem określ prawdopodobieństwo powodzenia inwestycji. Dalsze kroki podam później.

Dla mnie nie ma niszy chyba że zakon tam modlitwa w skupieniu i spokój ducha i ciała .

Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dla mnie nie ma niszy chyba że zakon tam modlitwa w skupieniu i spokój ducha i ciała .

U ciebie jest nisza na drugiego fryzjera skoro jest jeden co 20 tys/mc kosi. Wystarczy zobaczyć jakie robi błędy, czego jego klientom brakuje i im to dać.  No chyba że sie nie chce i nie umi to wtedy niszy nie ma.🥴

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v