Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Denwer - Niemcy wówczas byli podobnie ekstremalni jak Polacy w 2015 roku. To były nazistowskie Niemcy. Najpierw chłopie dokształć się w dziedzinie indoktrynacji ludności i poczytaj o ośrodku Prora. Może zobaczysz jakieś analogie...

Opublikowano
14 minut temu, DTaras napisał:

jarecki - napewno to nie on wypadek spowodował ale się do niego przyczynił. Niema pewności, czy kierująca VW nie skręciłaby wprost pod wolniej jadącą ciężarówkę. Drugi zarzut jest wątpliwy. Z pierwszym zgadzam się stuprocentowo - na uj zapie*****ł?

14 minut temu, mirro napisał:

Ja się nie zgadzam. Wyrok oparty na opinii gdzie kluczowe było słowo "gdyby".

Gdyby ta Pani miała ze 200 koni silnika, to może by zdążyła. Ale nie miała.

10 minut temu, Agrest napisał:

No i gdyby kierowca stanął na siusiu to by go w tym czasie tu nie było

nie , nie , nie zrozumieliscie albo Wy albo ja chodzi o skutki wypadku , gdyby kierowca ciezarówki jechał z predkoscią dozwoloną to skutki wypadku nie byłby aż tak smiertelne . zupełnie o co innego chodziło chyba sedziemu  .    jest wiele krasz testów robionych przy różnych predkosciach i już 10 km na godzine  szybciej niesie za sobą o wiele wieksze konsekwencje a tu było udowodnione przekroczenie prędkosci o 40 km powinien jechac 50 a jechał 90 km \h           

Opublikowano

Zgadzam się  z opinią sędziego, prędkość ma kluczowe znaczenie zarówno na skrzyżowaniu jak i na rondzie. Choć też czasem lubię szybkość.

Raz stałam pierwsza na światłach na dość ruchliwym skrzyżowaniu. Zielone i ruszyłam równocześnie wraz nadjeżdżającym  z naprzeciwka autem, które skręciło w prawo. Ja natomiast miałam skręcać w lewo i chciałam to dość sprawnie zrobić. A tu z naprzeciwka drugie auto (za tym pierwszy z naprzeciwka) na gazie jedzie prosto. Na szczęście zahamowałam. Po tym tak się przestraszyłam, że przez pewien czas wybierałam inne zjazdy z miasta. To akurat kolizyjne skrzyżowanie tak czy siak. Teraz spoko, po prostu lepiej jechać na tym danym akurat skrzyżowaniu wolniej obserwując ludzi na gazie.

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Drobny biznes tak ale np. fryzjer w małym miasteczku jest na podwójnym Krusie i zarabia tak; 100 zł na h x 10 h -1 tys x 24 dni wychodzi 24 000zł m- ce 

Muszę przyznać dosyć ciekawe wyliczenia, tylko skąd je wziąłeś ?

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Pracownicy na Krusie są chętnie przyjmowani na budowy bo są ubezpieczeni . Ale z tym Krusem to nie jest tak pięknie jak do emerytury się dojdzie , 1000 zł na rękę i co jak się nie odłożyło - głód .

Skąd wiesz jak jest w budowlance, bo mam trochę inne doświadczenia poza budowlanką i Krus jest przeszkodą a w zasadzie był bo nic z tego nie wyszło.

Nawet sobie gruzu nie wolno wysypać na ulicy :ph34r:.

https://www.onet.pl/informacje/onetwarszawa/mlodziez-wszechpolska-wysypala-gruz-przed-ambasada-izraela-gmina-wyznaniowa-zydowska/qhzqdw1,79cfc278

No i co by nie mówić o Pisie, zły, nie dobry, to jednak utrzymuje poparcie na jednakowym poziomie.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/sondaz-ibris-dla-onetu-przewaga-pis-problemy-holowni-wzrost-poparcia-konfederacji/0dt0mr3,79cfc278

Konfederacja mogła by wyprzedzić Platformę ale by się działo :).

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

jest wiele krasz testów robionych przy różnych predkosciach i już 10 km na godzine  szybciej niesie za sobą o wiele wieksze konsekwencje a tu było udowodnione przekroczenie prędkosci o 40 km powinien jechac 50 a jechał 90 km \h   

To pewnie było uderzenie boczne. więc dużych szans i tak nie miała. Ocena odległości i prędkości pojazdu nadjeżdżającego a jak ma się wątpliwości, to się stoi. Pewnie kilka razy się udało no i przeznaczenie raz nasłało ciężarówkę szybszą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Bo na  Polskę  napadli  w 1939  roku  Niemcy   nie   żadni  naziści.   To  byli  NIEMCY  

bo jeszcze kosciol zawaszczyl ponad 100 tys ha ziemi , tysiace nieruchomosci i im tez trzeba bedzie odebrac a ustawa to uniemozliwi.

niemcy ?? a slowacy ktorzy zajeli podhale, austryjacy nadreprentowani we wszekich sluzbach zaglady, a wegrzy ktorzy okupowali spory kawalek mazowsza, rumuni ktorzy dzielnie walczyli pod stalingradem, chorwaci, lotysze i estonczycy dzielni zolnierz waffen ss, a nasi braci ukraincy ,rosjanie i inne narody bylej zsrr ktorzy wymordowali warszawska wole ????

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

bo jeszcze kosciol zawaszczyl ponad 100 tys ha ziemi , tysiace nieruchomosci i im tez trzeba bedzie odebrac a ustawa to uniemozliwi.

Wnikliwe oko jednak zobaczy drugie dno.

Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, jarecki napisał:

jest wiele krasz testów robionych przy różnych predkosciach i już 10 km na godzine  szybciej niesie za sobą o wiele wieksze konsekwencje a tu było udowodnione przekroczenie prędkosci o 40 km powinien jechac 50 a jechał 90 km \h   

To pewnie było uderzenie boczne. więc dużych szans i tak nie miała. Ocena odległości i prędkości pojazdu nadjeżdżającego a jak ma się wątpliwości, to się stoi. Pewnie kilka razy się udało no i przeznaczenie raz nasłało ciężarówkę szybszą. 

Sam biegły założył, że manewr kobity był wykonany płynnie. Pewności takiej nie może być. Wina kierowcy ciężarówki jest co to niebezpiecznego zachowania na drodze ale do cholery obowiązuje jeszcze zasada ograniczonego zaufania. Błąd popełniła babka i odpowiedzialność spowodowania wypadku spoczywa na niej. Za skutki można winić truckera.

mirro napisał:

5 minut temu, jacus napisał:

Wnikliwe oko jednak zobaczy drugie dno.

Czyli ani to ustawa reprywatyzacyjna ani zabezpieczająca. Wzburzyli morze i boczkiem, boczkiem chronią swoich. Jacus - jak nie wiedziałem poco ten dym to już wiem. Dzięki.

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, DTaras napisał:

Wzburzyli morze i boczkiem, boczkiem chronią swoich.

Przyzwyczaili nas do tego że walczą z roszczeniami Żydów a to chodzi o coś innego.😂

Opublikowano
36 minut temu, DTaras napisał:

Sam biegły założył, że manewr kobity był wykonany płynnie. Pewności takiej nie może być. Wina kierowcy ciężarówki jest co to niebezpiecznego zachowania na drodze ale do cholery obowiązuje jeszcze zasada ograniczonego zaufania. Błąd popełniła babka i odpowiedzialność spowodowania wypadku spoczywa na niej. Za skutki można winić truckera.

Jadąc 50 km/h naprawdę da się wyhamować bez problemu, gdy ktoś szybko wbija się na jezdnie z podporządkowanej. 

Opublikowano
3 minuty temu, Ywa napisał:

Jadąc 50 km/h naprawdę da się wyhamować bez problemu, gdy ktoś szybko wbija się na jezdnie z podporządkowanej. 

Co innego wyhamować osobowke a co innego 40-tonową ciężarówkę. 

Opublikowano
5 minut temu, Ywa napisał:

Do ostatniej chwili nie wierzysz że na prawdę to zrobi i wjedzie Ci prosto pod koła. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:
51 minut temu, Ulman napisał:

Liczy tak bo nie ma pojecia o rzeczywistosci

Muszę przyznać dosyć ciekawe wyliczenia, tylko skąd je wziąłeś ?

Przecież chodzę do fryzjera męskiego , 10 minut mnie obcina , godzina ma 60 minut , fryzjer pracuje 10 godzin dziennie 6 dni w tygodniu , miesiąc ma 4 tygodnie . Bierze 20 zł od osoby , co pomyliłem w wyliczeniach ? oczywiście nie zamienił bym się z nim za żadne pieniądze , co nie zmienia faktu że na podwójnym krusie zarabia grube pieniądze .

Jarosław Kaczyński

https://wiadomosci.wp.pl/jaroslaw-kaczynski-tepi-nepotyzm-w-pis-6656580334443040a

Wreszcie , tylko żeby coś z tego wyszło.

Opublikowano

Pewnie masz parę włosów na krzyż jak w 10 min cię obcina. jak obetnie 3 - 4 osoby na godzinę to wszystko i jeszcze z pół dnia nie ma nikogo. Wszystkiego pewnie ze 20 szt dziennie i to by było już dobrze. Zarobi pewnie z połowę tego zapłaci podatki, opłaty i zostanie mu połowa z tej połowy

Ja też tak mogę ci policzyć. Mam 600 kłosów na metrze  50  ziaren w kłosie i mtz 50g  i masz plon 15 ton  pszenicy z ha 🤣

Opublikowano
32 minuty temu, Ulman napisał:

Pewnie masz parę włosów na krzyż jak w 10 min cię obcina. jak obetnie 3 - 4 osoby na godzinę to wszystko i jeszcze z pół dnia nie ma nikogo. Wszystkiego pewnie ze 20 szt dziennie i to by było już dobrze. Zarobi pewnie z połowę tego zapłaci podatki, opłaty i zostanie mu połowa z tej połowy

Ja też tak mogę ci policzyć. Mam 600 kłosów na metrze  50  ziaren w kłosie i mtz 50g  i masz plon 15 ton  pszenicy z ha 🤣

Od rana do 16 non stop ma ludzi a krótko obcina bo taka moda męska teraz jest .

.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ywa napisał:

miałaś kiedyś zdarzenie drogowe? myślisz że ludzie specjalnie na innych najeżdżają? do drogi hamowania dochodzi też czas reakcji. 

Opublikowano
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Od rana do 16 non stop ma ludzi a krótko obcina bo taka moda męska teraz jest .

.

Jak ma tyle ludzi to czemu tylko do 16 tej? Fryzjerzy pracują dużo dłużej bo po robocie wielu przychodzi.

Opublikowano
Ywa napisał:

1. Inaczej działasz gdy ktoś jedzie i widzisz, że nie hamuje a inaczej gdy ktoś zwalnia a potem daje po garach. Efekt zaskoczenia. 2. To był lewoskręt. To zawsze wygląda dziwnie i może jeden przypadek na sto to nie jest wina skręcającego. Ostatnie słowa Jamesa Deana: "ten facet nas napewno widzi"

Opublikowano
jarecki napisał:

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Za skutki można winić truckera.

i tylko o to się  rozbija , kierowca osobówki i tak zgineła .

To akurat, kto jest winien ma ogromne znaczenie dla żywych.

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Jak ma tyle ludzi to czemu tylko do 16 tej? Fryzjerzy pracują dużo dłużej bo po robocie wielu przychodzi.

bo łysych tylu nie ma...

Przed chwilą, DTaras napisał:

To akurat, kto jest winien ma ogromne znaczenie dla żywych.

tak. i akurat ten kto zmarł, dla wielu jest tym poszkodowanym. no a tak nie zawsze bywa.

jeden jechał za szybko, drugi wymusił pierwszeństwo... no czyja wina??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v