Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Taaa, ciekawe tylko czemu średni i wieksi się jedynie rozwijają. Pewnie dokładają do biznesu. 

Z upraw rolnych masz średnio 2,5 tys/ha zysku . Z 10 ha masz 25 tys/rok ze 100 ha masz 250 tys/rok. Czego tu nie rozumiesz? 

A co do diabła maja do tego amerykanie? O czym ty piszesz?  To jest inny swiat, GMO, inny klimat,  ekstensywna uprawa więc o co chodzi???

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

2,5 tys z ha ?? co ja robie z ta kasa ??  na IV b klasie  ?? przy braku opadow przez 40 dni jak w tamtym roku.. 2 tony jeczmienia zebralem, po 700 zl , pszenicy 4 tony z 1,5 ha, kukurydza 10 t mokrej z ha ale cena wyszla 430 , 

bredzisz jak zwykle, moze na ukrainskich czarnoziemach ale nie na piaskach czy ilach,, nawet na III klasie 6 ton przy tej pogodzie to dobry plon, 

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

Bo luki są najważniejsze. 😂

Coś misi być bo prawo stanie się nieznośne. Luka to interpretacja a nadinterpretacjami powinny zajmować się służby. Służby obecnie wygląda na to, że służą wycinaniu konkurencji.

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

2,5 tys z ha ?? co ja robie z ta kasa ??  na IV b klasie  ?? przy braku opadow przez 40 dni jak w tamtym roku.. 2 tony jeczmienia zebralem, po 700 zl , pszenicy 4 tony z 1,5 ha, kukurydza 10 t mokrej z ha ale cena wyszla 430 , 

bredzisz jak zwykle, moze na ukrainskich czarnoziemach ale nie na piaskach czy ilach,, nawet na III klasie 6 ton przy tej pogodzie to dobry plon, 

Jeśli marna ziemia to oczywiście że będzie słabiej więc tym bardziej mam racje i mały nie ma szans przeżyć. Można kasę bez końca pompować w ten segment a i tak nic to nie da. Brutalne ale prawdziwe 

Opublikowano

O czym ty powiadasz nie widzisz k**wa tego co się dzieje że tak pier**lisz głupoty ja nie mam świń i tak prawdę powiedzieć hu mnie to obchodzi czy likwidują czy nie ale jak czynią to z premedytacją . To mogą i inne działy produkcji rolnej tak samo likwidować na przykład rzepak czy buraki lub pszenicę .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

tak prawdę powiedzieć hu mnie to obchodzi czy likwidują czy nie ale jak czynią to z premedytacją .

No popatrz a Balcerowicz nawet nie myslał o likwidacji hodowli. Trzeba było dopiero rządów PiS aby padło.😂

2 godziny temu, witejus napisał:

politycy są gorsi od k**ew

Gorsi bo mniej pożyteczni.😂

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

O czym ty powiadasz nie widzisz k**wa tego co się dzieje że tak pier**lisz głupoty ja nie mam świń i tak prawdę powiedzieć hu mnie to obchodzi czy likwidują czy nie ale jak czynią to z premedytacją . To mogą i inne działy produkcji rolnej tak samo likwidować na przykład rzepak czy buraki lub pszenicę .

Jelopom wszystko przeszkadza i zawsze mają pod górę. 

Ty widzisz jakikolwiek sens swojej egzystencji? 

Opublikowano

Tak widzę .

Powiem ci tak powiadasz że małe gospodarstwa mają zniknąć bo nie mają szans . jesteś w błędzie bo małe gospodarstwa i tak od dali w dzierżawę większym , tylko dzierżawca musi od dać dopłaty dopłacić 2 tyś i jeszcze zapłacić podatek . Wiec komu się opłaca lepiej temu małemu bo ma czysty pieniądz i tak pracują lub siedzą zagranicą czy rozumiesz to takie 5 ha daje czysty zysk 15 tyś rocznie . Bez pracy a taki nazbierał i tyra przewraca rolę w sucho to mokro to grat zbiła .

Tylko że jak by było mało to  żądają z rocznym wyprzedzeniem zapłaty .

Żad wprowadza zmiany że rolnik nie będzie musiał zdać ziemi by dostać emeryturę może zachować swoją własność .

Tu jest bul d*py obszarników bo muszą zapłacić za dzierżawę a myśleli że za darmo wezmą a tu h*ja .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gdzie tyle płacą za dzierżawę i co na tej ziemi uprawiają?

Te gospodarstwa maja ziemię ale już nie istnieją bo sprzęt zgnił w krzakach. Sprzedadzą to i to całkiem szybko bo z 5 ha to może maja połowe tego zysku o którym piszesz. Nawet jak te 15 tys by rocznie wziął to oznacza 1200 pln miesięcznie a tak naprawdę to pewnie  600 pln na miesiac. Jak palisz paczke fajek dziennie to akurat wystarczy😅😂🤣

Zapamietaj sobie raz na zawsze - jak gruby schudnie to chudy zdechnie. 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Były kilku zabrało dzierżawy i od dali innemu za takie stawki za takie wybryki to tylko to teraz  dzierżawić pierw pole można było kupić za 40 tyś a teraz ciężko za 70 tyś .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
17 minut temu, galan99 napisał:

Nie pojmujesz czy głupa palisz odadzą za dopłaty + 2 tyś zapłacić i jeszcze podatek zapłacić tak żądają wiec tłusty  niech bierze i płaci .

Gdzie tak jest że dopłate się bierze plus czynsz i podatek?

Opublikowano

Może paru się desperatów trafiło więc czemu przekładasz to na wszystkich? 

Ja mam do kupienia po sąsiedzku kawałki od 1 do 4 ha i daje im po 50tys. Twierdzą za muszą wziąć po 60 ale jeden już sprzedaje 3 lata a drugi ponad rok i nikt nie bierze. Poczekam to sami przyjdą 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v