Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli jak młode małżeństwo na dorobku postawi chałupę, to będzie juz zamozniejszą częścią społeczeństwa, bo lokuje gotówke w nieruchomościach. :lol:No chyba że se PiSdomek do 70m postawi. Wtedy nie , bo "bieda domek".:lol:

• Like 1
Opublikowano

Zaraz zabiorą Polsce dotacje i katastralny będzie błyskawicznie wdrożony .

Wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej Vera Jourova powiedziała ostatnio, że nie zamierza zbyt długo czekać na rozstrzygnięcia ze strony Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i nie potrzebuje go, aby uruchomić procedurę, na końcu której Polska będzie mogła zostać odcięta od unijnych pieniędzy. To bardzo ciekawa wypowiedź, której u nas nikt chyba nie nadał odpowiedniej wagi.

Wiceszefowa Komisji Europejskiej deklaruje, że może uruchomić procedury wobec Polski i Węgier jeszcze w tym roku .

W tym kontekście musi przykuwać uwagę, że w rozmowie z Bloombergiem Jourova ani przez chwilę nie mówi o tym, CZY uruchomić wobec Polski i Węgier odpowiednie, przyjęte w grudniu 2020 procedury. Mówi tylko o tym, KIEDY to zrobi. Tak jakby decyzja o tym, czy to zrobić, już zapadła. Kwestią do rozstrzygnięcia pozostaje tylko, czy czekać na orzeczenie TSUE w sprawie, którą wniosły tam rządy Polski i Węgier po to, aby opóźnić cały proces, czy nie czekać. Jourova mówi, że nie istnieją przepisy, które ją do tego obligują i że czekanie na przykład aż do przyszłego roku będzie przesadą. Czyli dość wyraźnie sugeruje, że decyzja Komisji Europejskiej o uruchomieniu procedury związanej z naruszaniem zasad państwa prawnego w Polsce i na Węgrzech będzie w tym roku, niezależnie od tego, czy TSUE się wypowie, czy nie.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

To bardzo ciekawa wypowiedź, której u nas nikt chyba nie nadał odpowiedniej wagi.

Trza to zgłosić Marszałkowi Terleckiemu, ten zaraz wypowie sie merytorycznie. Jak o białoruskiej opozycji.:lol:

Opublikowano
47 minut temu, mirro napisał:

A za co mają się odgrywać? Przecież doskonale wiedzą że bedziemy musieli kupić gaz z NS2 dla bloków gazowych. Niemcy rżą ze śmiechu jak koń Karino na wybiegu. 

niemcom to jest obojetne ten baltic pipe czy kopalnia ale sobie mogą pogrywać ,             

Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No większego bolszewika to nie widziałem jak ty a tak w ogóle to bolszewik cię zrobił .

A w czym ja jestem taki bolszewik? Z czego to wywnioskowałeś tylko konkret proszę 

Opublikowano

A kogo stać jest wyłożyć 20 tyś rocznie na podatek?

20 tyś przy wartości mieszkania 600 tys to jak to jest liczone

Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał:

A w czym ja jestem taki bolszewik? Z czego to wywnioskowałeś tylko konkret proszę 

Atakujesz tradycyjne wartości , popierasz neoliberalizm i współczesną lewicę , zajadle atakujesz Pis który ma duże poparcie w społeczeństwie , to tyle ogólnikowo . Nazywanie przez ciebie prawicy bolszewią jest nie zrozumiałe 

Opublikowano (edytowane)

Gdzie ja popieram lewicę i atakuje tradycyjne wartości? PIS to jest lewicą która darmochą zjednuje sobie pro socjalny lewicowy elektorat. 

Niezrozumiałe to jest nazywanie PiSu prawica i PrzyPISywanie mi bolszewickich przekonań. Ty po prostu nie wiesz co te pojęcia oznaczają, żyjesz w jakiejś urojonej rzeczywistości i nawet nie jesteś świadom swoich poglądów i tego co popierasz. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

Jak się nie ma miedzi to się w domu siedzi - jak mówi stare przysłowie.

Można  też  ,,zmienić  pracę  i  wziąć  kredyt,, jak mawiał   prezydent   "bul   "

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Atakujesz tradycyjne wartości , popierasz neoliberalizm i współczesną lewicę , zajadle atakujesz Pis

Nooooo tutaj to już Ulman przegiął. Gdzież tak atakować bezpardonowo zacne grono, które zamiast mózgów posiada snopek siana.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Można  też  ,,zmienić  pracę  i  wziąć  kredyt,, jak mawiał   prezydent   "bul   "

Lepsze to niż głosowac na socjalny PIS i żyć na krzywy ryj kosztem zaradnych. 

Opublikowano

mariusz - tradycja to drzewo co wrasta się korzeniami w ziemię czyniąc ją własnym domem, to pewność skąd się przyszło i niewiadoma dokąd zmierza zatem i pokora wobec tej niewiadomej. Tradycja więc niczego nie wyklucza i tak pewnym jest, że ze wszystkimi sąsiadami po drodze Ci nie będzie. Z tego wynika, że tradycja to wartość ale ni huhu nie znajdziesz tradycyjnych wartości...

Opublikowano

Koniec węgla w Bełchatowie. PGE podało daty .

PGE podało daty wyłączenia kolejnych bloków elektrowni węglowej w Bełchatowie. Firma zapowiedziała też zakończenie eksploatacji złóż węgla brunatnego. To część planu "sprawiedliwej transformacji Zagłębia Bełchatowskiego", który jednak ma być możliwy do realizacji tylko przy otrzymaniu unijnego wsparcia.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

. To część planu "sprawiedliwej transformacji Zagłębia Bełchatowskiego", który jednak ma być możliwy do realizacji tylko przy otrzymaniu unijnego wsparcia.

A jakaż to tam transformacja jest planowana? Przerobią na tereny rolnicze?😂 Choć nie, bo jak dziurę w ziemi wypełni woda, to może stocznię tam walną . Potem już tylko przekop do Elbląga i mamy okno na oceany z Centralnej Polski.😂 Plan może być realny kiedy Czesi wynegocjują u Premiera i Sasina wolny dostęp do morza.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Patrząc na most nad śluzą (chyba) przekopu to te liniowce zbyt wielkie planowane nie są. Czyli przeładunek w Gdańsku? Pokład w Bełchatowie nie był już w optymalnej odległości od elektrowni i będzie 10 lat wstecz jak planowano wybudować nowy blok już za blokiem doli oddzielającym pokłady. Żadna to wina tylko normalna kolej rzeczy przekuta w ewangelię.

Opublikowano (edytowane)

Czyli reasumując - brunatny w Bełchatowie zamkniemy, kamienny zamykaliśmy, zamykamy i zamykać będziemy. NS2 może odciąć nas od części dostaw gazu  i za chwilę będziemy na kolanach kupować ruski węgiel i gaz żeby w ogóle jakiś prąd mieć. Za to jesteśmy niezłomni, dumni i wstalismy z kolan padając na pysk.  

Do tego zaraz fotowoltaika przestanie się opłacać, elektrowni wodnych nie budujemy, atomowych też nie więc pewnie wybudujemy sobie bloki opalane sianem trocinami, szyszkami i mchem. 🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Czyli reasumując - brunatny w Bełchatowie zamkniemy, kamienny zamykaliśmy, zamykamy i zamykać będziemy. NS2 może odciąć nas od części dostaw gazu  i za chwilę będziemy na kolanach kupować ruski węgiel i gaz żeby w ogóle jakiś prąd mieć. Za to jesteśmy niezłomni, dumni i wstalismy z kolan padając na pysk.  

Do tego zaraz fotowoltaika przestanie się opłacać, elektrowni wodnych nie budujemy, atomowych też nie więc pewnie wybudujemy sobie bloki opalane sianem trocinami, szyszkami i mchem. 🤣

Chodzi o to abym kupowali, a nie produkowali.... Po to tak nas gnębią ze wszystkim

Opublikowano

Polska jak zwykle w lesie. A opozycja to dopiero porażka rządzący to może fajtlapy i niedojdy ale opozycja to nawet nie dno.

Nie wiem czy politycy w PL są jacyś ociężali na umyśle i nie wiedzą jak się robi politykę międzynarodowa czy ktoś im płaci za skopanie Polskich spraw nie wiem czy oni mają taką mentalność oby do siebie nagrabić aż się z gęby uleje. I te obuzenia w TV na innych mnie najbardziej denerwuje każdy realizuje swoje interesy tylko nie my.

Węgry się z Putinem dogadają i nic im nie będzie a my wiadomo gdzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v