Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, galan99 napisał:

Proponuję posłuchać bo warto .

https://www.facebook.com/tosiesamokomentuje/videos/379377583358451

1600 zł emerytury minimalnej i 122 zł podwyżki co miesiąc. Lewica chce poprawić rządową ustawę .

Dość głodowych emerytur – mówią twardo politycy Lewicy. I szykują zmiany w waloryzacji emerytur. Państwo nie mogłoby wypłacać seniorom mniej niż 1600 zł na rękę, a sama podwyżka miałaby wynieść co najmniej 122 zł netto miesięcznie. To aż trzy razy tyle, ile proponuje rząd!

Taką poprawkę, jak dowiedział się Fakt, Lewica zamierza złożyć już na najbliższym posiedzeniu Sejmu. Właśnie wtedy ruszą prace nad zmianami w waloryzacji emerytur i rent. Rząd chce, by minimalna emerytura wzrosła od 1 marca do 1065 zł na rękę, a kwotowe podwyżki wyniosły co najmniej 40 zł netto miesięcznie. 

1600 zł emerytury dla wszystkich

– Trzeba w końcu podnieść najniższe emerytury – mówi Faktowi Adrian Zandberg (44 l.). – Proponujemy gwarantowaną minimalną emeryturę w wysokości 1600 złotych.

Poznaliśmy szczegóły tego rozwiązania. Otóż 1600 zł mają dostawać wszyscy seniorzy, także ci, którzy dziś dostają 100 zł, 200 zł czy 300 zł emerytury. Jest ich ponad 300 tys. i ich liczba – po obniżeniu wieku emerytalnego – z roku na rok rośnie. Dziś gwarancją wypłaty najniższej emerytury mają tylko osoby, które mają wypracowany staż ubezpieczeniowy – obecnie to 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Najniższa emerytura, jaką wypłaca ZUS to tylko 2 grosze. Dostaje ją kobieta, która w całym zawodowym życiu odprowadziła składki tylko za jeden dzień pracy. Poprawka Lewicy ma znieść wymóg stażu – czyli nawet emerytka, której ZUS przyznał 2 grosze świadczenia, dostawałaby co miesiąc 1600 zł na rękę miesięcznie. 

https://www.fakt.pl/pieniadze/finanse/waloryzacja-i-najnizsza-emerytura-1600-zl-dla-emeryta/hesb8wy

Lewica mówiła już skąd brać na to środki ?

19 godzin temu, galan99 napisał:

Jest holding hotelowy który już przejmuje hotele więc restauracje też pójdą pod młotek, robią to na naszych oczach i za naszym przyzwoleniem .

Widzieliście że teraz  sanepid w asyście Policji kontroluje Restauracje i sanepid zamyka restauracje że jest niby to brudno i typ pada w Polsce już działalność Gospodarcza .

Zamknęli  Restauracje u trzech braci jest w sieci nagranie .

A na co policja ? Wystarczy jedna kucharka :P.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dsbh napisał:

Lewica mówiła już skąd brać na to środki ?

Oj tam, podniesie się ZUS albo wprowadzi kilka nowych podatków i już będzie OK. Albo da się najbogatszym podatek 80%, po co im tyle pieniędzy, niech dadzą na biednych ;) @henio2, dobrze mówię ??

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, henio2 napisał:

Możemy sobie tu pisać co chcemy ale jedno jest pewne ludzi żyje się za rządów PiS znacznie lepiej widać to na co dzień

A pewnie, pewnie i nawet więcej umiera.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, henio2 napisał:

Możemy sobie tu pisać co chcemy ale jedno jest pewne ludzi żyje się za rządów PiS znacznie lepiej widać to na co dzień

No tak, bo w takim np 2013 to umarło mniej Polaków niż w 2020 ;) 

Przed chwilą, henio2 napisał:

A przepraszam, PiS to nie ma zamiaru ludzi na siłę wywłaszczać pod lotnisko w Baranowie ??

Opublikowano

No i co z tego wszędzie tak jest nie tylko w Polsce 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Opublikowano
9 minut temu, henio2 napisał:

tym z PO tyż?

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

żyje się lepiej   to i więcej zapłacić podatków bo jest stać dobra droga do sukcesu .

Jakbyś , kiedyś chciał zająć sie prywatnym biznesem to mam tylko jedną radę. Dla własnego dobra nie bierz się za to.:lol:

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A przepraszam, PiS to nie ma zamiaru ludzi na siłę wywłaszczać pod lotnisko w Baranowie ??

No a kto ta ustawę uchwalił ? Ano lewica która tak demokracji prubuje teraz bronić a sami ja niszczyli przez lata 

Opublikowano
Przed chwilą, henio2 napisał:

No a kto ta ustawę uchwalił ? Ano lewica która tak demokracji prubuje teraz bronić a sami ja niszczyli przez lata 

Ale to co ta problem zmienić tą ustawę, jak PiS taki dobry to raz dwa by zmienił.

• Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, henio2 napisał:

Mi tam wszystko jedno prawa przestrzegam w życiu mandatu nie zapłaciłem

To jest drobna ale fundamentalna zmiana pozwalająca karać obywatela za  "mnie się wydaje" "nie podoba się mi twój ryj" oraz "i ci mi zrobisz, udowodnij że nie mam racji".  Obecnie to nakładający mandat udowadnia że zostały złamane jakieś przepisy porządkowe, po wejściu tego przepisu to Ty będziesz musiał udowodnić że nie złamałeś prawa. Kolejny eksperyment na małpie w klatce.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Jak zmienia ustawę to nie będą mogli przepychać takich kretyńskich pomysłow jak to lotnisko w Baranowie.

zle na to Patrzysz , Spójrz z perspektywy miejszej konkurencji tam chyba warzywa uprawiaja .

Opublikowano

Jak uprawiają, robia to dobrze i z tego wyżyją , to ja im życzę jak najlepiej. Znam swoje miejsce w szyku i czyjeś sukcesy w rolnictwie raczej mnie cieszą niż budzą zazdrość. A na 100% każą się zastanowić co robią lepiej niż ja.

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

A pewnie, pewnie i nawet więcej umiera.

Nie wiem jak statystyka dla całego kraju i czy od września się coś zmieniło, ale w sierpniu rozmawiałem z urzędnikiem USC. Zeszło na temat coronawirusa no i powiedział że od początku roku na terenie miasta i gminy odnotowano istotnie mniej zgonów niż średnio w ubiegłych latach. 

Opublikowano

To po co dopłacać do ziemi jak noc na niej nie rośnie zabrać dopłaty i kpniec

3 minuty temu, mirro napisał:

Jak uprawiają, robia to dobrze i z tego wyżyją , to ja im życzę jak najlepiej. Znam swoje miejsce w szyku i czyjeś sukcesy w rolnictwie raczej mnie cieszą niż budzą zazdrość. A na 100% każą się zastanowić co robią lepiej niż ja.

Opublikowano

emerycie i rencisto popieraj partie czynem -umieraj przed terminem 

takie haslo juz w prl-u bylo popularne.

blob:https://lifeinkrakow.pl/77fe8ab4-1d67-451d-81d2-23abb8473f94

• Like 2
Opublikowano
51 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A czy ja gdzieś napisałem, że TVN nie jest stronniczy ?? Czy napisałem, że TVN jest niezależny ? 

Ooo, @pafnucy dobrze napisał, czyli TVP też jest stronnicze i zależne :) 

Od 20  lat  nie  masz telewizora   więc  nie wypowiadaj  się  na tematy  o  których  nie  masz  pojęcia, No chyba  że  regularnie  do  emeryta  chodzisz  na  telewizję  🤣😂

,,Oczywiście,, 

Do edukuj  się 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v