Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

a jaka jest sytuacja w rolnictwie wg . ciebie ?

Zapytaj się tych co trzymają trzodę chlewną. 

Opublikowano (edytowane)

@Mariusz2903 jagodowe w tym roku to będą tanie jak barszcz, jak nie przyjdą jakieś porządne przymrozki w maju. Nasadzenia w ostatnich 2-3 latach bardzo wzrosły, do tej pory były różne problemy, ale niech przyjdzie urodzaj to na Ukraińca nie starczy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

oczywiście że ci nie zazdroszczę mogę doradzić jeśli masz ponad 20 ha to siej same zboża i ew. jakaś plantacja np . jagodowych i pierdziel te świnie

Tym wpisem pokazałeś swój stosunek do pracy rolników. 🤬

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

a jaka jest sytuacja w rolnictwie wg . ciebie ?

zapytaj się producentów warzyw ile dostali z tarczy odszkodowania 😂

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

@Mariusz2903 jagodowe w tym roku to będą tanie jak barszcz, jak nie przyjdą jakieś porządne przymrozki w maju.

np. maliny brak zapasu w całej UE truskawka zawsze coś płaci na borówkę szał wiśnia wiadomo raz drogo raz tanio jabłko drogie 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nasadzenia w ostatnich 2-3 latach bardzo wzrosły, do tej pory były różne problemy, ale niech przyjdzie urodzaj to na Ukraińca nie starczy.

Porzeczka czarna na razie będzie w cenie, Wiśnia mrożona poniżej ceny zakupu surowca.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

np. maliny brak zapasu w całej UE truskawka zawsze coś płaci na borówkę szał wiśnia wiadomo raz drogo raz tanio jabłko drogie 

🤦‍♂️ czy ty myślisz że tak łatwo zmienić branżę w rolnictwie 🤨 to nie praca na etacie że dziś jedną kończysz a jutro zaczynasz inną. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Truskawka w ostatnich latach to już nie taka rewelacja, 2-3zł bierze rwacz a dla Ciebie za łubiankę w pełni sezonu 6-8zł, koszty to lekko licząc 20-30tys/ha średniorocznie(nawozy+opryski+pielenie), na swojej sadzonce, bo jak kupujesz to dodatkowo około 15tys na sadzonki. Do tego na start studnia 20tys, taśmy kroplujące około 7tys/ha licząc z rurami przesyłowymi itd. Jak ktoś nie siedzi w temacie, to wejście w uprawę truskawek, ale tak żeby to robić profesjonalnie to nie jest łatwy temat.

Borówka już bez szału 18-22zł za łubiankę borówki to żaden szał.

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

zapytaj się producentów warzyw ile dostali z tarczy odszkodowania 😂

Jak podali warzywa na tarczy to choć tarczę im oddali.😂

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

🤦‍♂️ czy ty myślisz że tak łatwo zmienić branżę w rolnictwie 🤨 to nie praca na etacie że dziś jedną kończysz a jutro zaczynasz inną. 

mam znajomego ma nowy kombajn kosi mi co roku trzymał 1000 szt . świni dał sobie spokój w zeszłym roku bierze dzierżawy  wali zboże i ma więcej czasu dla siebie i rodziny 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

świni dał sobie spokój w zeszłym roku bierze dzierżawy  wali zboże i ma więcej czasu dla siebie i rodziny 

Niech zboże będzie po 400zł/t to zobaczymy jak znajomy będzie piszczał xD Już pamiętam czasy, że bardziej opłacało się owsem palić niż go sprzedać i kupić za to węgiel ;) 

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@PRIMO i tych co ziemniaka w zeszłym roku nasadzili ;)

Nam tak naprawdę ziemniaków zabrakło bardzo szybko, ponieważ nasadziliśmy praktycznie tyle co dla siebie 1 ha. Okazało się, że jeden drugiemu przekazał, bo b. dobre. I poszło raz dwa. Dziś  Poznaniaki byli , co zawsze coś biorą i prosili o te ziemniaki. Wielu zamówiło na ten sezon. To super miłe, że ludzie tak chętnie przyjeżdżają specjalnie z miast w drodze na np. swoje działeczki nad morzem i zamawiają różne produkty prosto od rolnika. 

2x również dla zwierząt dodatkowo kupiliśmy od obszarnika i raz na próbę ugotowałam i nigdy więcej-drewniane i niesmaczne.

Opublikowano
4 minuty temu, Ywa napisał:

ponieważ nasadziliśmy praktycznie tyle co dla siebie 1 ha.

spora rodzinka chyba ? 

5 minut temu, Ywa napisał:

2x również dla zwierząt dodatkowo kupiliśmy od obszarnika i raz na próbę ugotowałam i nigdy więcej-drewniane i niesmaczne.

no niestety też z ciekawosci jadłem z rynku , ale to kwestia przyzwyczajenia 

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

spora rodzinka chyba ? 

No kilkadziesiąt mord do wykarmienia.

Opublikowano
21 minut temu, agromatik napisał:

A te skromne Kubicowe  9 dych to chyba już Obajtkowy dil? 

każdy bank ma swojego aktora sportowca partie polityczne to samo rozdają od prawa do lewa za fri celebrytom nigdy to się nie zmieni czy co ?

dlaczego nie wezmą zwykłego zjadacza chleba tylko dobrze usytuowanych to samo rady nadzorcze zarządy gruba kasa za fri kto taki głupi system wymyślił to chyba ten kapitalizm jest taki hojny tylko że do wybranych 

Opublikowano

reklama dzwignią handlu jest , akurat aktor co bierze udział w reklamie nie powinien odstraszać klientów a karolak jak karolak ,  mi tylko niesmak pozostał po reklamie t-mobile z welman niewiem czy ona przyciągła nowych klientów ale raczej t-mobile nie zyskał na niej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v