Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jak za to weźmie się PGNiGie to będziemy mieli gaz tak drogi że zaraz Ci przejdzie.😂

50 minut temu, Ywa napisał:

Ach przecież mamy kosmitów w nomenklaturze religijnej wielu kultur na świecie: indiańskiej, brytyjskiej, Majów, Egipcjan a najwięcej w Indiach chyba itd. W naszej  z kolei kulturze przekazuje się informacje o nadprzyrodzonych istotach zwanych aniołami, czyli całkiem prawdopodobne, że to owi kosmici. Co Ty na to? Popatrz na miecz Michała Archanioła istny cud niczym Stonehenge.

I tu dotykasz pewnej drażliwej sprawy. Otóż może się okazać że Izrael nie był jedynym narodem wybranym, czytaj podlegającym eksperymentowi, inżynierii. 

Dzisiejsze czytanie z Księgi Kronik jasno daje do zrozumienia iż Bóg eksperymentował również z Persami. Kiedy to Izraelici wkurwili go już do białości swoimi występkami.

"Aby się spełniło słowo Pańskie z ust Jeremiasza, pobudził Pan ducha Cyrusa, króla perskiego, w pierwszym roku jego panowania, tak iż obwieścił on również na piśmie w całym państwie swoim, co następuje: «Tak mówi Cyrus, król perski: Wszystkie państwa ziemi dał mi Pan, Bóg niebios. I On mi rozkazał zbudować Mu dom w Jerozolimie, w  Judzie. Jeśli ktoś z was jest z całego ludu Jego, to niech Bóg jego będzie z nim, a niech idzie!»

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.03.2021 o 09:52, DTaras napisał:

Roman - lipiec, nie listopad. Niemcy na podobnej powierzchni gnieżdżą tyle samo kibola to i prądu ciągną więcej a jeszcze przemysł... W miksie wygląda to już lepiej niż w Polsce a jeszcze przebudowują węgiel na gaz...

gaz już jest zabroniony, u nas dopiero gaz zabroniony w nowym budownictwie  u ciebie miks dobrze 🤣 ok 40 mln do 200 mln u  ciebie to lepiej ... ja zauważyłem jedno zastąpienie atomówki węglem i to brunatnym jakoś największe manify eko nie są w pl tylko właśnie u nich 

Dnia 10.03.2021 o 09:52, DTaras napisał:

Masz bzika na punkcie złego Niemca rządzącego Unią i to wszystko

tak tak ,a vw jakoś niemiał to samo co w usa .. pifizerowi jakoś nikt palcem nie umie pogrozić palcem za szczepionki .. randap nagle stał się zdrowy ... albo udajesz tylko głupka ? za wielki z ciebie miłośnik pewnie 

Dnia 10.03.2021 o 10:08, agromatik napisał:

a kogo obchodzi to że uprawy palmowca nie są eko. Ważne że maja być bio-dodatki do paliw aby te były eko, a palma jest najtańsza i jest jej dużo.

to nasze cukrownie nie umiały tego produkować nasze cukrownie musiał przejąć dobry Niemiec ?  nie no zaraz po co maszyny z tych jechały do Niemiec ?

z qqu rzepaku słoneczniku soji itp nie no teraz niema gdzie  

45 minut temu, pafnucy napisał:

a to cud?

zależy wyobraź sobie ze nie masz traktora dźwigu i maszyn, dźwigni kamień tyś ton ? ach wiem dobry bimber wszystko załatwi 

45 minut temu, pafnucy napisał:

a to cud?

zależy wyobraź sobie ze nie masz traktora dźwigu i maszyn, dźwigni kamień tyś ton ? ach wiem dobry bimber wszystko załatwi 

37 minut temu, Ulman napisał:

Tak się zastanawiam że skoro ziemia jest płaska i wydobywamy gaz ze sporych głebokości to może przejechać na druga stronę ziemi i wydobywać go odkrywkowo? 

chiny by na dole pozwoliły wydobywać od tak sobie 🙄 a co sie z naszym gazem łupkowym stało niemcy na potęgę wydobywają ?

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
23 minuty temu, mirro napisał:

Jak za to weźmie się PGNiGie to będziemy mieli gaz tak drogi że zaraz Ci przejdzie.😂

Tak samo można by wydobywać węgiel i ropę. Trza Obajtkowi myśl podsunąć to zawojujemy świat. 

Nie daje mi spokoju ta płaska ziemia. Jeśli jest tak jak Mariuszek twierdzi to zastanawiam sie jak ziemia krązy wokół słońca lub słońce dokoła ziemi. Skoro wędruje po nieboskłonie i mamy noc to co wtedy oświetla? A może jest wyłączane by prąd oszczędzać? 

Gdyby jednak podczas naszej nocy oswietlało drugą stronę ziemi to oznacza ze nasza planeta jest 2x większa niz mysleliśmy. Jakie wspaniałe perspektywy rozwoju to daje! Ile tam musi być pól, jezior, rzek , oceanów, zasobów naturalnych. To może być odkrycie tysiąclecia !  

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Albo kosmici którzy przybrali postać Sasina i Jarosława?

Mariuszek a jakieś odpowiedzi na pytania w temacie płaskiej ziemi może już masz?

Kto ma interes by ukrywać że ziemia jest płaska? 

Inne planety też sa płaskie czy tylko ziemia?

https://globalna.info/2020/02/09/teorie-plaskiej-ziemi-czy-biegun-poludniowy-istnieje/

dlaczego jest zakaz lotów przez biegun południowy i tu sobie sam odpowiesz na zadane mi pytania

Opublikowano

To jest nowy ład Lenin o tym marzył .

Nowy Ład. Plan ,który ma na celu stworzenie sprawnego rządu światowego w ramach Narodów Zjednoczonych. Rząd ten ,o którym jego rzecznicy mówią często jako o Nowym Porządku Świata, zaprojektowany został w oparciu o zasady socjalizmu .Stanowi on spełnienie marzeń światowych teoretyków socjalizmu,polityków i techników, którzy postrzegają go jako ostateczne laboratorium do przeprowadzania eksperymentów społecznych na ludzkości G E Griffin .

Opublikowano
32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

https://globalna.info/2020/02/09/teorie-plaskiej-ziemi-czy-biegun-poludniowy-istnieje/

dlaczego jest zakaz lotów przez biegun południowy i tu sobie sam odpowiesz na zadane mi pytania

Jesteś na tyle niewydolny intelektualnie że nie potrafisz napisać kilku zdań od siebie tylko zawsze podpierasz się jakimis pseudo publikacjami? Ty jakieś procesy samodzielnego myślenia wykonujesz?

Czy biegun południowy otacza całą ziemię? Buuuchaachaaaa!!! Czyli jak popłyniesz na wschód lub na zachód to zawsze dopłyniesz na antarktydę? A czemu jest zimno na biegunie północnym skoro on tak samo oświetlony jak reszta globu.? Jak wytłumaczysz pory roku, noc polarną na biegunie północnym? Przecież skoro jest płasko a słońce świeci z góry to nie ma szans żeby takie zjawisko wystąpiło.

Opublikowano
55 minut temu, mirro napisał:

I tu dotykasz pewnej drażliwej sprawy. Otóż może się okazać że Izrael nie był jedynym narodem wybranym, czytaj podlegającym eksperymentowi, inżynierii. 

Dzisiejsze czytanie z Księgi Kronik jasno daje do zrozumienia iż Bóg eksperymentował również z Persami. Kiedy to Izraelici wkurwili go już do białości swoimi występkami.

"Aby się spełniło słowo Pańskie z ust Jeremiasza, pobudził Pan ducha Cyrusa, króla perskiego, w pierwszym roku jego panowania, tak iż obwieścił on również na piśmie w całym państwie swoim, co następuje: «Tak mówi Cyrus, król perski: Wszystkie państwa ziemi dał mi Pan, Bóg niebios. I On mi rozkazał zbudować Mu dom w Jerozolimie, w  Judzie. Jeśli ktoś z was jest z całego ludu Jego, to niech Bóg jego będzie z nim, a niech idzie!»

Mirro w coś podobnego wsłuchiwałam się ostatnio. Czytanie  przesycone polityką i a la magią. Widzę również analogie do współczesności i zastanawiam się czemu służą te nawoływania.

55 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nad Tybetem jest podobno również biała plama lotów. Niekorzystne warunki, turbulencje...

Opublikowano
18 minut temu, jacus napisał:

romus znowu na bani ?? dzisiaj wiatr byl z zachodu ,choc teraz cisza..

u nas i tak zawsze wieje od Niemca albo Czecha brama morawska , za to silnie 

18 minut temu, Ulman napisał:

U nas sie nie opłaca bo żyjemy w głebokim socjaliźmie

dlatego bd płacić coraz drożej 

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

dlatego bd płacić coraz drożej 

Do pewnego momentu pewnie tak. Potem zamkną kopalnie i beda kupowac wegiel tam gdzie jest taniej zamiast nieustannie dokładac do interesu

Opublikowano

Ponad 1,4 mld zł zapłaciła Skarbowi Państwa Jastrzębska Spółka Węglowa z tytułu podatków i różnego rodzaju opłat. To mniej niż rok wcześniej o 246 mln zł z uwagi na pozostałe do uregulowania zobowiązania z tytułu podatku CIT, których termin zapłaty przypada na koniec marca tego roku.

Ponieważ w 2018 roku Spółka uregulowała podatek dochodowy od osób prawnych w formie zaliczek uproszczonych w wysokości 319 tys. zł, to JSW zobligowana jest do zapłaty pozostałego zobowiązania w kwocie 194 mln zł wynikającego z rozliczenia rocznego.

Ponadto Jastrzębska Spółka Węglowa odprowadziła za rok ubiegły podatek od towarów i usług w wysokości 89 mln zł oraz podatek dochodowy od osób fizycznych w wysokości 231 mln zł. Składki ZUS w 2018 r. osiągnęły poziom 1 mld zł. W ubiegłym roku gminne budżety wzbogaciły się o 58  mln zł z tytułu podatków od nieruchomości.

Kopalnie i zakłady należące do Jastrzębskiej Spółki Węglowej są istotnym źródłem dochodów dla lokalnych samorządów i budżetu państwa. Oprócz podatków, Jastrzębska Spółka Węglowa odprowadza co roku różnego rodzaju opłaty. Wśród nich są opłaty eksploatacyjne należne gminom oraz Narodowemu Funduszowi Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W 2018 r. opłaty z tego tytułu wyniosły niemal 34 mln zł. Wyższe były z kolei wpłaty na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i wyniosły ponad 25 mln zł. Jastrzębska Spółka Węglowa poniosła również koszty związane z opłatami ekologicznymi w wysokości prawie 5 mln zł.

W sumie, w ciągu ostatnich sześciu lat podatki i opłaty obciążające Jastrzębską Spółkę Węglową wyniosły ponad 8,1 mld zł.

Opublikowano

I właśnie markety tez płacą pensje z których jest dochodowy od fozycznych tak jak napisali o kopalniach. Tak samo płaci zus jak napisano o kopalniach. Tak samo płaci lokalne podatki samorządom , vat rachunki za paliwo z Orlenu, za gaz z PGNIG czy prąd. Dokładnie taka sama sytuacja jest jak z kopalniami Masz za ciasny łeb zeby zobaczyc cos więcej jak tylko wpływy z CIT. Jaka świadomośc takie sympatie polityczne.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

Masz za ciasny łeb zeby zobaczyc cos więcej jak tylko wpływy z CIT. Jaka świadomośc takie sympatie polityczne.

tak tak twoja ciasna głowa wszystko wie jak u mnie na wsi 12 mln rocznie z kopalni (znaczy szybu bo kopalnia w radlinie )13 mln całego dochodu z w tym  supermarkety 

biedronka dino 4 lewiatany wielka przychodnia medhaus itp wiec wodo głowie wyjaśnia ? 

zapomniałem dodać fabryki składy produkcja maszyn bardzo duże  firma transportowe itp 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v