Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja bym nie wysyłał, bo co to za rodak jak sra we własne gniazdo.

Opublikowano
37 minut temu, deSilva napisał:

Ty na pewno jesteś Polakiem?  Powinieneś się wstydzić, tacy ludzie właśnie doprowadzali do zaborów.

od dłuższego czasu chciałem to samo napisać ludzie z taką mentalnością są winni za wszelkie zło które spadło na nasz kraj  przed zaborami byli to magnaci a teraz tzw. nowo bogaccy 

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, racyl napisał:

tylko że proszek, samochód  to lepszy niemiecki 😂

https://biznes.interia.pl/finanse/news-do-polski-trafiaja-towary-gorszej-jakosci-bo-producenci-oszc,nId,4159313. Czyżby? Nie od dziś wiadomo że na polski rynek wysyłane są towary gorszej jakości

41 minut temu, racyl napisał:

naiwny jesteś. jeśli coś znaczysz majętnie i może to się komuś przydać to ci pomoże a jak jesteś biedakiem to zawsze będzie ktoś patrzął z buta bo się ciebie nie opędzi i myśli że zawsze coś będziesz chciał

Owsiak 😜😋

Opublikowano
5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

od dłuższego czasu chciałem to samo napisać ludzie z taką mentalnością są winni za wszelkie zło które spadło na nasz kraj  przed zaborami byli to magnaci a teraz tzw. nowo bogaccy 

A czy takim chłopom na wsi to gorzej sie żyło za Prusaka nic za Polaka? 

Opublikowano
24 minuty temu, racyl napisał:

no jest taka okolica lublina wilczopole, bystrzejowice, zapytajcie tam o Lalka to wam powiedzą co on znaczył

Miałem tam rejon alarmowy, a pola na kierunku Skrzynic były przeznaczone do zgrywania kompanii piechoty i batalionu czołgów. Jak kiedyś aktualizowaliśmy rozmieszczenie w okolicach wioski i jednemu z mieszkańców powiedzieliśmy że u niego pod gruszką będzie stał czołg to się chłopina popłakał.

Potem dopiero opowiedział historię jak jago dziadkowie wracali z Sybiru, jak w okolicach Kozic kopali ziemianki żeby nie zamarznąć w zimie i jak to z Lalkiem było. 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

A jasne że lepiej, bo Prusacy szybciej zlikwidowali pańszczyznę. O dziwo Car Aleksander również to zrobił, czego nijak Polacy dokonać nie mogli.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

to był wiek wielkich odkryć geograficznych  za zaborów powstało najwięcej wynalazków  

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

to był wiek wielkich odkryć geograficznych  za zaborów powstało najwięcej wynalazków  

A XVI wiek, kiedy nie było zaborów nazywany "złotym wiekiem" zaprzepaściliśmy przez rządy, które zamiast mądrze inwestować pieniądze to je przejadały na bieżące potrzeby xD Mieliśmy wielkie dochody z handlu zbożem i przepuściliśmy te pieniądze ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wtedy też siłą zabierali w różnych daninach i dziesięcinach, i tak samo jak obecnie PiS zamiast inwestować mądrze pieniądze, to przejadaliśmy je na obecne potrzeby. I jak w XVIIw. zachodnia Europa stała się samowystarczalna pod względem zbóż to okazało się, że my dochodów nie mamy xD 

Zachodnia Europa ten czas wykorzystała na tworzenie tzw. manufaktur, zalążka przemysłu a my w tym czasie myśleliśmy, że wiecznie będziemy zboże eksportować i z tego się utrzymywać ;) 

Wiesz, @henio2 wtedy budżet państwa(króla) częściowo był tworzony z dochodów majątku należącego do króla(państwowego) a częściowo z różnych podatków i danin. Teraz władza nie ma nic swojego, wszystko jest własnością obywateli.

Historia jest wspaniałą dziedziną nauki, tylko trzeba umieć z niej wyciągać prawidłowe wnioski. I spoglądać na nią w charakterze "światowym" a nie "narodowym".

Widzisz, taka starożytna Grecja czy Rzym, pełno ludzi podlegających pod obecne hasło LGBT a ile wynalazków i nowinek technicznych było, a takie katolickie średniowiecze, czas zastoju i zatrzymania wszelkiego rozwoju, jedyne o potrafili wymyśleć to stosy na czarownice ;) 

Opublikowano

Kolejna odsłona Grota Za takie rozwiązanie problemu to już nasprzedawali tych karabinków, że ho ho... Jeżeli sąsiad się przypierd... do mojego podwórka to należy go wysłuchać, postawić flachę, ogarnąć rozrywkowe towarzystwo i spróbować po dobroci wyrobić odpowiednie do siebie podejście ale tylko pod warunkiem opłacalności takiej inwestycji.

Opublikowano

kocham pis-znowu poczulem sie piekny i mlody ,wlaczam tv a tam tylko 4 programy jak za mlodych lat -kocham cie prezesie....

historia powtarza sie jako parodia i okazalo sie ze znowu  nikogo nic nie nauczyla...

jak za dawnych lat-gwarancja wolnosci slowa sa amerykanskie i niemieckie media...............................................

32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

na koniec zaczeli  biskupow wieszac - 

27 minut temu, Tomasz0611 napisał:

poziom rozwoju gospodarczego sprzed  I wojny II rp osiagnela w 1938 r..

do dzisiaj zuzycie nawozow npk na podkarpaciu jest mniejsze niz w wielkopolsce w 1914 r-w gazecie rolniczej znalazlem takie dane.

adrian sie odnalazl po pary tygodniach wypoczynku- na nartach wodnych wolno jezdzic ??? 

Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I nasze władze idealnie realizują ten plan ;) Zaraz powstanie Nord Stream 2 to my zimą będziemy marznąć jak Putin kurek przykręci, a Niemcy będą mieć cieplutko.

Piszesz o sobie że będziesz marzł Pis jest partią posiadając empatię .TVN i inni przykręcili kurek z przekazem i nie odczuwam tego.🤣

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Dariowola napisał:

Piszesz o sobie że będziesz marzł Pis jest partią posiadając empatię .TVN i inni przykręcili kurek z przekazem i nie odczuwam tego.🤣

Odczujemy wszyscy, chyba, ze nas PiS swoim jadem i nienawiścią w zimę ogrzeje ;) I empatia nic nie pomoże, jak gazu nie będzie, co najwyżej w TVP usłyszymy, że to dla naszego zdrowia xD I że bardzo dobrze, bo rosyjskiego reżimu nie dotujemy xD 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, witejus napisał:

sie nie boj,z Ameryki cały czas płyną tankowce z gazem

Z tym gazem, co to go Biden ma przestać wydobywać ?? Za dużo nasłuchałeś się o tym gazoporcie ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

sie nie boj,z Ameryki cały czas płyną tankowce z gazem

chłopie porównywać gaz płynący rurą ze zbiornikiem na statkami 🤣

tylko głupek wierzy w to że jak podizękują ruskim to ten gaz na statkach nie zdrożeje

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Z tym gazem, co to go Biden ma przestać wydobywać

Bidonowi to co najwyżej z tyłu może się gaz wydobywać,po grochówce🤣

1 minutę temu, racyl napisał:

tylko głupek wierzy w to że jak podizękują ruskim to ten gaz na statkach nie zdrożeje

i tak płacimy najdrożej za ruski gaz

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

pomieszało ci się we łbie ze starości🤣

nie sluchales wolnej europy ???

bales sie ze cie z zsl wywala ?? czy przydzialu na 30 nie dadza ?? w koncu proszowice zawsze byly czerwone.. gierek mial tam poparcie wieksze niz w sosnowcu a kwach wieksze niz adrian

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v