Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, henio2 napisał:

Czyli GUS zaniża dochód z ha😋😜?   Niedaleko mnie są uprawy truskawek i jakoś nie widzę by ziemię wykupywali i nie są to takie dzałeczki jak u ciebie a dziesiątki ha

To wszystko zależy gdzie ta truskawka trafia. jak trafi na skup to nie wiele ktoś na tym zarobi a jeśli trafi w odpowiednich momentach na detal, hurt to na tym są duże pieniądze

Opublikowano (edytowane)

Daj mu spokój. On poza świńskim smrodem świata nie widzi i lubi się w tym babrać. Pachnące truskawki nie dla niego. 

Śtasek, gdzie ty widziałeś dziesiatki hektarów truskawki jednego właściciela?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

@racyl @Ulman słuchajcie Heńka, jemu świnie się opłacają to są opłacalne, a truskawki to nieopłacalne bo jego sąsiedzi się nie rozwijają ;) Chociaż, jeżeli to ludzie jego pokroju, to możliwe, że i nie wychodzą na plus ;) Jeżeli truskawka by nie była opłacalna, to uprawa truskawek nie stanowiła by 1/3 powierzchni gminy Czerwińsk nad Wisłą. W okolicy Grójca też głupi ludzie nie mieszkają, na Lubelszczyźnie też jest spore zagłębie truskawkowe ale nie pamiętam już gdzie dokładnie( @racyl) pewnie podpowie. A Kaszëbskô malëna słynna jest na całą Europę.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

pany włączcie sobie uwagę na tvn, o 19:50 będzie o o nowej gwiaździe tvp info Jakimowiczu 🤣

Opublikowano

Bodajże za górnictwo to się wziął pisowiec z mojego okręgu Soboń 🤣 ten sam co miał budować sieć warzywniaków dla rolników  🤣

Opublikowano (edytowane)

Za Kaczora była Ustawa  Abolicyjna .

Kogo dotyczy ustawa abolicyjna?

Ustawa abolicyjna dotyczy osób, które w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 28 lutego 2009 r. podlegały obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowemu oraz wypadkowemu, z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności, tj.:

osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych,

twórców lub artystów,

osób prowadzących działalność w zakresie wolnego zawodu,

wspólników jednoosobowych spółek z ograniczoną odpowiedzialnością oraz wspólników spółek jawnych, komandytowych lub partnerskich.

Z wnioskiem o umorzenie może również wystąpić spadkobierca lub osoba trzecia, jeżeli w zakresie tych zobowiązań Zakład Ubezpieczeń Społecznych wydał decyzję o ich odpowiedzialności.

Jakiego okresu dotyczy abolicja?

Ustawa abolicyjna dotyczy okresu od 1 stycznia 1999 r. do 28 lutego 2009 r. Oznacza to brak możliwości umorzenia na tej podstawie zaległości powstałych przed 1 stycznia 1999 r. oraz po 28 lutego 2009 r.

A teraz czegoś takiego  za pewne nie będzie żeby ludziom pomóc . 

https://www.zus.pl/baza-wiedzy/biezace-wyjasnienia-komorek-merytorycznych/-/publisher/details/2/ustawa-abolicyjna-naczesciej-zadawane-pytania/102887

Edytowane przez galan99
Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

na Lubelszczyźnie też jest spore zagłębie truskawkowe ale nie pamiętam już gdzie dokładnie( @racyl) pewnie podpowie. A Kaszëbskô malëna słynna jest na całą Europę.

Na lubelszczyźnie to pewnie chodzi ci o  góra puławska i okolica, baranów. najbliżej mnie to zosinek, jedna wieś a truskawek jedne koło drugich.

Są jeszcze inne porozrzucane ale to nie to co u was

Opublikowano (edytowane)

Ja do Czerwińska mam kawałek, jakieś 20-30km, ale racja, takiego zagłębia to chyba w całym kraju nie ma ;) Podobno w jednej gminie jest 5tys ha truskawki ;) A gdzie jeszcze sąsiednie gminy Wyszogród i Załuski, tydzień temu tam byłem, to pola białe, ale nie od śniegu, tylko od folii i włókniny ;) 

Ale ludzie to chyba tam głupi i nie umieją liczyć i tyle sadzą, by lepiej w świnie poszli to by zarobili xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano

Unijnych miliardów rząd nie przelał nawet na papier. "Straty mogą sięgnąć 300-400 mld zł" .

Większość unijnych krajów pokazała już Komisji Europejskiej swoje plany odbudowy po pandemii, co jest konieczne, aby móc liczyć na pieniądze z wartego 750 mld euro funduszu. Na liście krajów próżno szukać Polski, która swojego Krajowego Planu Odbudowy nie poddała jeszcze nawet konsultacjom społecznym. Zdaniem pracodawców, źle przygotowany plan może oznaczać ogromne straty dla gospodarki.

https://businessinsider.com.pl/finanse/fundusze/polska-nadal-nie-zlozyla-krajowego-planu-odbudowy-mozliwe-straty/qg9nqpj

Opublikowano

no i zamiast truskawek pod tymi foliami to były świnie 🤣

Opublikowano
13 minut temu, marulekk napisał:

Ten Mariuszek to nie Marecek???

Chociaż konto dawno założone ale fanatyzmem Marecka zalatuje 😂

Kuźwa 😲 wiesz że może masz rację bo podobny styl pisania tylko jeszcze memów brakuje. 

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Szykowany przez PiS podatek reklamowy w ogniu krytyki. "Finalnie zapłaci za to każda rodzina w Polsce .

Każdy podatek obciaza podatnika . Jedynie pisowcy wierzą że jest inaczej, podwyzki podatków ich nie dotyczą a kasę rząd bierze z powietrza bo przecież nie od nich.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v