Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

Nie ważne co będzie, ważne żeby sobie memów powklejac

Sam naPISał? Żeby to zrobić musiałby sam mysleć.

No nie wiem czy szerzej. Knajpy zamknięte więc część kelnerów czy sprzątaczek poszła na bruk. Firmy zaopatrujące knajpy i hotele w żarcie,  cienko przedą  więc pewnie też zwalniają. Pralnie które piorą pościel ręczniki i podobne im firmy tak samo cieniutko. Do tego masz bezrobotne weekendy w których powinny być wesela i bale, konferencje zjazdy itp. Masa ludzi  to obsługiwała   a teraz klops. Obsługa biurowców - sprzątanie konserwacja, zaopatrzenie w żarcie , wodę kawę, materiały biurowe to kolejne etaty. Kina teatry to  oprócz artystów też ludzie do obsługi - znowu część na bruk. Siłownie baseny, stoki - również obsługa nie potrzebna. Do tego dochodzą kierowcy obsługujacy turystyke i szkoły, zwolnienia w biurach podróży w liniach lotniczych i pewnie w kilkudziesieciu innych mniejszych i wiekszych obszarach. Myslę że zgodzisz się że w tych branżach masę ludzi straciło pracę tym bardziej że sam piszesz że mamy kryzys. Jeśli tracą pracę, mamy kryzys, PKB jest na minusie , wiele branż nie działa lub działa marnie to skąd sie bierze to rekordowe zatrudnienie? Jakie branże stworzyły tyle nowych miejsc pracy? To chyba proste pytanie?

obsługa wesel i bali to prace dodatkowe a nie pełne etaty , centrum sportowe w minsku maz . nikogo nie zwolniło  baseny tez jak zwalniają to pojedyncze osoby np . kierowcy autobusów szkolnych ich jest brak na rynku i tak a biura działają np . w stolicy nadal bardzo wiele osób pracuje w biurach  dyrektor pracować może zdalnie ale też przynajmiej raz jest w biurze w tygodniu tak przynajmiej w kiku korporacjach gdzie znam pracowników .

Opublikowano
4 minuty temu, Dariowola napisał:

Jak będziesz chciał to może to zrozumiesz.

nie jestem pewien kto zrozumienia szukać powinien.

Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

obsługa wesel i bali to prace dodatkowe a nie pełne etaty , centrum sportowe w minsku maz . nikogo nie zwolniło  baseny tez jak zwalniają to pojedyncze osoby np . kierowcy autobusów szkolnych ich jest brak na rynku i tak a biura działają np . w stolicy nadal bardzo wiele osób pracuje w biurach  dyrektor pracować może zdalnie ale też przynajmiej raz jest w biurze w tygodniu tak przynajmiej w kiku korporacjach gdzie znam pracowników .

Obsługa wesel i innych imprez to częściowo niepełne etaty obok tego masz stały zespół który funkcjonował na pełnych etatach i oni też nie maja roboty. Biura pracują i zalezy od branży ile osób zwolnili, ale nie wiem czy masz pojęcie ile jeszcze firm wkoło z takich biurowców żyło?  Niech ci znajomi z tych korporacji powiedzą. To leży i kwiczy albo zbankrutowało. Kierowców brak na rynku? To kto karwasz tymi autobusami jeździł? Gimnazjaliści ?🤥 A gdzie cała obsługa turystyki, kina teatry, galerie, tagi , wystawy, koncerty? To wszystko sie obywało bez ludzi?

Jako kolejny z kolegów próbujesz wmówic ze praktycznie nikogo te branże nie zwolniły ale nie piszesz nic gdzie się tak natworzyło tych miejsc pracy że mamy rekordowe zatrudnienie. Cały czas o to pytam i nic. 

Opublikowano

jarecki - a ja Ci powiem: z tego co widzę to powinieneś cieszyć się chwilą. To się zmieni. Jedno mam słowo do henia - przeczytaj artykuł i zastanów się, skoro jest tajemnica śledztwa i nie było konferencji prasowej czują inwencją jest wskazanie na podwójne zabójstwo.

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

k**wa pierwsze wieksze centrum handlowe do którego nieraz jezdze https://atrium-targowek.pl/oferty-pracy/

I o czym to ma świadczyć? Ludzie zmieniają  pracę, branzę, odchodzą na emerytury - to jest normalne. Ogłoszenia były są i będą nawet w najwiekszym kryzysie. Tak jak kolega masz widzenie wybiórcze. Wiadomo ze jest kryzys biznesy upadaja lub/i zwalniają ludzi  a to ze widziałes kilka ogłoszeń ma niby świadczyć że jest inaczej? Umiesz odpowiedzieć gdzie i z jakich przyczyn natworzyła się cała masa nowych miejsc pracy mimo ze duża część gospodarki praktycznie nie działa?

Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

prawo Boskie

.... napisane przez człowieka dla człowieka. 

Opublikowano
2 godziny temu, akooo napisał:

Ale chciałbym np aby tradycja i propagowanie moralności było tak samo propagowane jak teraz propaguje się zgorszenie i niemoralność. I  to tyczy się wszystkich.

Nie posiadam takiego narządu jak moralność.

Opublikowano
3 minuty temu, Dariowola napisał:

No Primo dekalog jest dlamnie prawem Boskim.A kto w co wierzy to nie moja sprawa.

Ale nawet jakby patrzeć po ziemsku to nie ma tam niczego z czym uczciwy człowiek nie mógłby się zgodzić.

Opublikowano
2 godziny temu, akooo napisał:

Człowiek nie ma prawa sam siebie skazać na śmierć. 

A tom się teraz uśmiał, jak norka przed uśpieniem.:lol:Słuchaj @DTaras, dobrze Ci radzi moralizowanie - No thanks.

Opublikowano

Ale ja nikogo nie moralizuje bo i mi można wiele zarzucić. Ja tylko pisze o ELEMENTARNYCH prawach każdego człowieka.

Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

A jak odbierasz sobie życie to nie masz nawet do siebie szacunku.

Nosz k**wa następny. Czy was dzisiaj pogięło zupełnie? Wiesz azali człowieku ile zmiennych może wpłynąć na taką decyzję?

Opublikowano

Kościół uważa że samobójstwo jest grzechem ciężkim jednak nie wiadomo w jakim stopniu człowiek był poczytalny w chwili tego aktu. Tak więc nie można nigdy mówić że ktoś został potępiony.

Opublikowano
16 minut temu, Dariowola napisał:

No Primo dekalog jest dlamnie prawem Boskim

Napisanym przez człowieka dla człowieka. 

4 minuty temu, Dariowola napisał:

Z tym się zgadzam.

A widzisz. 🤨

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Kościół uważa że samobójstwo jest grzechem ciężkim

Kościół też mówi "co Bóg złączył niech człowiek nie rozdziela" , a potem sami szukają pretekstu do unieważnienia małżeństwa które to sami też poświadczyli przed Bogiem i ludźmi. :lol:

Opublikowano

Minister rolnicywa G. Puda był gościem Wiadomości. Na pytanie co zrobić żeby zachęcać młodych do zostawania na gospodarstwie odpowiedział m.in. że ważny jest dostęp do kanalizacji 😱🤔🤯😂

• Haha 5
Opublikowano

No mogą. W mej rodzinie był facet. Dowiedział się o raku trzustki. Pogadał z lekarzem, ten mu naświetlił obraz jak to będzie do śmierci wyglądało, określił szanse. Facet pomyślał, wprowadził w działalność żonę na ile potrafił, napisał list co i jak ma robić i drugi w razie gdyby firmy nie umiała uciągnąć. Poszedł do garażu i się wydyndał. Drugi znów wydyndał się spontanicznie, z okazji szoku odejścia na emeryturę. Ja bym nie umiał - gdybym musiał być ciężarem spakował bym plecak i ruszył na Kaukaz, na Elbrus. Gdybym to przetrwał to bym się wówczas wku...ł.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mirro napisał:

Kościół też mówi "co Bóg złączył niech człowiek nie rozdziela" , a potem sami szukają pretekstu do unieważnienia małżeństwa które to sami też poświadczyli przed Bogiem i ludźmi. :lol:

No i sobie odpowiedz czy to ziemskie unieważnienie będzie ważne u Pana Boga. Ale co do unieważnień to się nie orientuje konkretnie jak to jest i jakie warunki trzeba spełnić.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v