Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Ciężko  zastąpić  kogoś  przy  małych  cielakach  z zakupu. Kto  odchowywał ten  wie  co to znaczy   kupić  kilku  dniowe  czy  2 tygodniowe  ciele  i  to odchować ile trzeba  pracy  wiedzy  i  doświadczenie  aby  żadna  sztuka  nie  padła. Znalezienie  kogoś  z zewnątrz  kto przyjdzie  i   napoi cielaki mlekiem    i  nic  nie odwali  przy tym przez tydzień  no  ciekawy  jestem efektów laika z  cielakami.    Nie  robię  z siebie  niewolnika  bo  od  czerwca  2020 roku  już  nim nie jestem  bo nie kupuje  już  małych cielaków  likwiduję  hodowle w czerwcu  2022 roku  ostanie  sztuki  pożegnam;) . Znaleźć  zastępstwo  obecnie  nie mam problemu  przy  opasach  nikt  się  nie  boi  podjąć  wyzwania  karmienia  i  ścielenia.

Czyli od wielu lat nigdzie nie wyjeżdżasz bo nie umiesz sobie zastępstwa zorganizować?

Opublikowano
11 minut temu, ogarek napisał:

Zrób se syna to cię zastąpi. 😂😂😂😂

Spoko   dzięki 

8 minut temu, Ulman napisał:

Czyli od wielu lat nigdzie nie wyjeżdżasz bo nie umiesz sobie zastępstwa zorganizować?

Nie  masz pojęcia  o  odchowie  cieląt  to  siedź  cicho. 

Zdjęcie 1.jpg

Zdjęcie 4.jpg

Zdjęcie 5.jpg

Opublikowano
13 minut temu, Denwer napisał:

Ciężko  zastąpić  kogoś  przy  małych  cielakach  z zakupu. Kto  odchowywał ten  wie  co to znaczy   kupić  kilku  dniowe  czy  2 tygodniowe  ciele  i  to odchować ile trzeba  pracy  wiedzy  i  doświadczenie  aby  żadna  sztuka  nie  padła. Znalezienie  kogoś  z zewnątrz  kto przyjdzie  i   napoi cielaki mlekiem    i  nic  nie odwali  przy tym przez tydzień  no  ciekawy  jestem efektów laika z  cielakami.    Nie  robię  z siebie  niewolnika  bo  od  czerwca  2020 roku  już  nim nie jestem  bo nie kupuje  już  małych cielaków  likwiduję  hodowle w czerwcu  2022 roku  ostanie  sztuki  pożegnam;) . Znaleźć  zastępstwo  obecnie  nie mam problemu  przy  opasach  nikt  się  nie  boi  podjąć  wyzwania  karmienia  i  ścielenia.

Cały rok poisz Denwer? Nie masz mamek, aby sieroty dosadzić ?

Opublikowano (edytowane)

@Ywa nie  nie mam  krów.    i  tak  poiłem cały  rok  na  okrągło   cielaki  dla  siebie  jak i  dla  innych  rolników  którzy  nie  potrafili  odchować  kilku  dniowych   cieląt  bez  upadków.  Dosadzać  kilkanaście  sztuk  cieląt  miesięcznie  do  krów    to  raczej  niemożliwe  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

Spoko   dzięki 

Nie  masz pojęcia  o  odchowie  cieląt  to  siedź  cicho. 

Zdjęcie 1.jpg

Zdjęcie 4.jpg

Zdjęcie 5.jpg

Może nie mam o odchowie ale mam za to o organizacji roboty. Jak ktoś pisze to co ty to jest po prostu gamoniem i nie umie sobie poradzić. 

Skoro byłeś w Berlinie to czemu ja nie mogłem być w Turcji? 

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20210121-115634.png

Marecek czemu foty z netu wklejasz ofermo.. 😂😂😂😂😂😂

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ulman napisał:

Może nie mam o odchowie ale mam za to o organizacji roboty. Jak ktoś pisze to co ty to jest po prostu gamoniem i nie umie sobie poradzić.

sam jesteś  gamoniem który  nie  ma  pojęcia  co  pisze .  Organizacja  roboty  niema tu  nic  do  rzeczy    żaden laik   nie poradzi  sobie  z kilkunastoma  małymi  cielętami.

@ogarek  widać  z ciebie  oferma  jeśli  twierdzisz  że  to  te  same  zdjęcia  🤣😂

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Są  to foty z netu i tyle... Wujek G pokazuje ich mnostwo....  😋

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

A jak sobie radzą inni przy większej produkcji? Ludzi od tego nie mają? Wszystko robią sami? 

Ty się nigdy nie rozwiniesz bo masz blokadę mentalną 

Tyle  że ja nie mam duże  produkcji 

Ty masz  blokadę intelektualną   dlatego  zawsze  będzie  reprezentował   to co  reprezentujesz 

15 minut temu, ogarek napisał:

Screenshot_20210121-115634.png

Marecek czemu foty z netu wklejasz ofermo.. 😂😂😂😂😂😂

Ale  z ciebie  oferma 

Zdjęcie 4.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dzieciaku są to zdięcia z netu i kzdy to widzi 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

tylko  ty  to  widzisz   boś  ślepy  jak stępień  🤣

140513922_3530493180353158_2138313260353

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Tyle  że ja nie mam duże  produkcji 

Masz mało a i tak nie umiesz sobie z tym poradzić? Współczuję.

Rozumiem ze jednak ktos cie zastapił jak byłeś w Berlinie więc to jednak mozliwe choć twierdzisz że sie nie da.

Opublikowano
31 minut temu, Ulman napisał:

Rozumiem ze jednak ktos cie zastapił jak byłeś w Berlinie więc to jednak mozliwe choć twierdzisz że sie nie da.

Do Berlina to się tak za***prza że jakby rano dał bydłu żreć to akurat wróci na wieczór żeby znowu nakarmić,:lol:

Opublikowano

Nawet i Ukraina nas układa batami a my nic na to jest dobrze .

ASF: Ukraina objęła zachodniopomorskie zakazem importu .

W związku z przypadkami ASF, Ukraina rozszerzyła restrykcje importowe o województwo zachodniopomorskie – poinformował Główny Lekarz Weterynarii. Obecnie zakazem eksportu na Ukrainę z powodu ASF objętych jest 9 województw. 

Strona ukraińska rozszerzyła restrykcje importowe o województwo zachodniopomorskie. Zakazem eksportu objętych jest w tej chwili 9 województw: podlaskie, mazowieckie, lubelskie, warmińsko-mazurskie, podkarpackie, lubuskie, wielkopolskie, dolnośląskie i zachodniopomorskie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Masz mało a i tak nie umiesz sobie z tym poradzić? Współczuję.

Dla  jednego  mało  dla  innego  dużo.  Radziłem     sobie  bardzo  dobrze   dlatego  też  odpajałem cielęta  dla  innych  rolników.  Widać  nie byłeś  nigdy  odpowiedzialny  za  żywe  zwierzę   i tego  nie  zrozumiesz  zresztą  są  ludzie  którzy  się  nie  przejmują  niczym  i  liczy  się tylko  ich  ego.  Ale  ja  bym  nie  potrafił  pojechać  sobie  na 2 tygodnie do turcji  zwiedzać  i  nie przejmować  się  co  się  dzieje  w oborze  czy  cielętniku bo cały  czas  bym  myslał  czy  cielaki napojone  na czas  czy  odpowiednią  ilość  dostał  czy wiadra zostały  odpowiedni  wymyte  i  zdezynfekowane . Nigdy  bym  sobie  nie  wybaczył  że  przez  moje  widzimisię  jakieś  zwierzę  ucierpiało  bo  zastępca  mimo  najszczerszych  chęci  nie  ogarnął   kilkunastu  małych  cieląt  + stada  opasów. Kto  miał  lub ma pod  opieką  małe  cielaki  z zakupu   to  wie  ile  to  pracy  kosztuje  ich  odchów  niektórzy  nie  potrafią  ogarnąć  kilku  sztuk  a co  dopiero jak  ich jest  12 czy 15.

47 minut temu, mirro napisał:

Do Berlina to się tak za***prza że jakby rano dał bydłu żreć to akurat wróci na wieczór żeby znowu nakarmić,:lol:

Niewykonalne  do berlina  te 6h   trzeba  liczyć    

Opublikowano
2 godziny temu, Denwer napisał:

@Ywa nie  nie mam  krów.    i  tak  poiłem cały  rok  na  okrągło   cielaki  dla  siebie  jak i  dla  innych  rolników  którzy  nie  potrafili  odchować  kilku  dniowych   cieląt  bez  upadków.  Dosadzać  kilkanaście  sztuk  cieląt  miesięcznie  do  krów    to  raczej  niemożliwe  

Rozumiem, że taki wybrałeś sobie system produkcji.  U mnie cielaki nie ma bata same muszą sobie radzić i koniec:  odnajdują mamkę i same trafiają do swego legowiska i nie ma problemu.

Opublikowano

Marecek... kilka cielaków to nie kilkanaście chlopie... Toć widzieli my te cieluny w zagrodach na innym forum... 

Opublikowano
42 minuty temu, Denwer napisał:

Dla  jednego  mało  dla  innego  dużo.  Radziłem     sobie  bardzo  dobrze   dlatego  też  odpajałem cielęta  dla  innych  rolników.  Widać  nie byłeś  nigdy  odpowiedzialny  za  żywe  zwierzę   i tego  nie  zrozumiesz  zresztą  są  ludzie  którzy  się  nie  przejmują  niczym  i  liczy  się tylko  ich  ego.  Ale  ja  bym  nie  potrafił  pojechać  sobie  na 2 tygodnie do turcji  zwiedzać  i  nie przejmować  się  co  się  dzieje  w oborze  czy  cielętniku bo cały  czas  bym  myslał  czy  cielaki napojone  na czas  czy  odpowiednią  ilość  dostał  czy wiadra zostały  odpowiedni  wymyte  i  zdezynfekowane . Nigdy  bym  sobie  nie  wybaczył  że  przez  moje  widzimisię  jakieś  zwierzę  ucierpiało  bo  zastępca  mimo  najszczerszych  chęci  nie  ogarnął   kilkunastu  małych  cieląt  + stada  opasów. Kto  miał  lub ma pod  opieką  małe  cielaki  z zakupu   to  wie  ile  to  pracy  kosztuje  ich  odchów  niektórzy  nie  potrafią  ogarnąć  kilku  sztuk  a co  dopiero jak  ich jest  12 czy 15.

Alez ty empatyczny dla tych bydlaków😍 

Niestety Marku potwierdzasz kolejny raz swoją blokade mentalną i brak umiejetności organizacyjnych. Nie takie wielkie ludzie maja obory i jakoś ogarniają to i inne tematy a i na wakacje sobie pojadą. Nie mieści ci sie w głowie że można zorganizować wiekszą skale i nie trzeba samemu zapierniczać a jedynie zarządzać ludzmi i produkcją. Pomyśl czy to ma sens bo ani nie masz chłopie czasu ani pieniędzy z tego i będziesz w tym zapętleniu tkwił do usranej śmierci. 

Ja ciebie czytam to nie dziwie sie że wyjazd do Turcji jest poza twoimi wyobrażeniami. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ywa napisał:

Rozumiem, że taki wybrałeś sobie system produkcji.  U mnie cielaki nie ma bata same muszą sobie radzić i koniec:  odnajdują mamkę i same trafiają do swego legowiska i nie ma problemu.

Łatwo  oceniać  jak się  nie  zna  danej  sytuacji.

50 minut temu, ogarek napisał:

Marecek... kilka cielaków to nie kilkanaście chlopie... Toć widzieli my te cieluny w zagrodach na innym forum... 

kilka to  ty może  masz tych muciek i  trzymasz  je  w starych  drewniakach  jak  gienek  z andrzejem.   Zdjęć  zwierząt nie  wrzucałem do  sieci  od 2014  roku  i były one tylko  tutaj  ale  ty nie miałaś  do nich  dostępu :P  :P   kolejny  raz  pokazujesz żeś  też  jesteś  ,,cymboł,, jak z tym zdjęciem  :D  :D  

36 minut temu, Ulman napisał:

Nie mieści ci sie w głowie że można zorganizować wiekszą skale i nie trzeba samemu zapierniczać a jedynie zarządzać ludzmi i produkcją.

I kolejny  raz udowadniasz  że nie masz  pojęcia  o  czym  piszesz.  Ziemia  nie jest  z  gumy  bydło  to  nie  trzoda  że  kupisz  zboże  i  hodujesz.  

Szkoda  z tobą  dyskutować  

39 minut temu, Ulman napisał:

Pomyśl czy to ma sens bo ani nie masz chłopie czasu ani pieniędzy z tego i będziesz w tym zapętleniu tkwił do usranej śmierci. 

Czytanie   widać  nie  jest  twoją  najmocniejszą stroną   widać  żeś  ,,cymboł,, i tyle. Bydło   jest u mnie jako  produkcja  dodatkowa  takie  hobby  miałem. Pieniądze  mam z innego  źródła   ;) i to już  od  ładnych  kilku  lat.

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Bydło   jest u mnie jako  produkcja  dodatkowa  takie  hobby  miałem. Pieniądze  mam z innego  źródła   ;) i to już  od  ładnych  kilku  lat.

To tak jak u wielu osób. Bydło dla hobby, pieniądze z Unii. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v