Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
54 minuty temu, galan99 napisał:

Dlatego w Polsce mamy zamknąć kopalnie żeby Niemcy mieli czym opalać swe elektrownie .

ja bym poszedł dalej , dlatego niemcy postanowiły zamknąć kopalnie w turowie żęby więcej węgla zostało dla nich ;)

11 minut temu, Ulman napisał:

Czy ktokolwiek z forumowych zwolenników PIS może mi wytłumaczyć jak rząd może decydować o mojej marży?

ano moge proste , firma orlen i lotos mają swoje stacje jak obniżą marżę do minimum  to też bedziesz musiał obniżyć bo klienci będą tankować tam gdzie taniej .       Dziękuje za uwage .

• Like 2
Opublikowano

Pokazywali ostatnio w tvn jaki w tym Turowie burdel ludzie z pisu robią. Jakie straty jaka katastrofa byłą jakie zniszczenia i zero reakcji prokuratury. Przecież ten wungiel to nie woda. do Niemca nie przepłynie jak my skończymy wydobywać.

Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Czy ktokolwiek z forumowych zwolenników PIS może mi wytłumaczyć jak rząd może decydować o mojej marży?

Marża dla Orlenu i Lotosu ma być obniżona , takie działania były już nie raz , mają na celu zapobieganie podwyżkom cen paliw , co nie znaczy że paliwo dojdzie do 7 zł - 8 zł .

Opublikowano

a jak to wyglada w twojej mateczce rossii.. sa prywatne stacje czy tylko panstwowe ?? ile kosztuje paliwo i jak to wyglada w porownaniu do zarobkow ? jakie sa roznice w cenach paliw na stacjach ?

Opublikowano

Jacuś tak ostatnio pieprzy.

Nie wiem jak jest w Rosji ale nikt nie ma prawa dyktować niezależnemu podmiotowi ile ma mieć marży. To jest patologia.

Może niedługo wprowadzą że pszenica moze byc max po 700 bo jak będzie drożej to będzie za duży wzrost cen😆

Opublikowano
1 godzinę temu, V12 napisał:

Ale normalne diesle , weźmy sobie auta współczesne  nawet 20 latki w dieslu , pierdolnie wtrysk albo inne eko  gówno  i pruj kieszenie , plus jeszcze żeby jeszcze miec na podmianę i majstra co zrobi . A weź tam wlej takiej ropki troszku nie swierzej o to to cuda sie dzieją 

Pojazdów u nas na ciezkie czasy to ino sie w rolnictwie ostały u mniejszych co dbają to stare mechaniczne solidne sprzety , 

, auta i cieżarówki  to szmelc na common reilu i eko gównie co na  byle czym i bez opieki technicznej nie pojedzie 

I te stare mechaniczne się ostaną,myślę że na powrót wrócą do produkcji. Coś będzie musiało pracować na ten chleb żeby zebrać czy wykosić. Czy w Indiach myśli ktoś o elektrykach? Do tego potrzeba i infrastruktury i pieniędzy.  Myślę że ropa w ogóle nie wyjdzie z użycia.  Przy ponad -10 zamarzło mi kiedyś ad blue zaczęło sypać błędami,niby jest nagrzewnica ale błędy sypie i człowiek sam nie wie czy można robić czy nie robić aby co nie pogorszyć.

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

Przy ponad -10 zamarzło mi kiedyś ad blue zaczęło sypać błędami,niby jest nagrzewnica ale błędy sypie i człowiek sam nie wie czy można robić czy nie robić aby co nie pogorszyć.

w czydziestce??

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, akooo napisał:

ę że na powrót wrócą do produkcji. Coś będzie musiało pracować na ten chleb żeby zebrać czy wykosić.

Nic nie wróci , nikomu nie opłaca sie sie produkować bezawaryjne długowiecznego sprzetu , ot taki piekny nowoczesny swiat w którym , ludzie mają tylko czas na... pracę , czyli masz za***rdalać żeby kupować dobra które się czesto rozpierdalają- ot proste 

mali nie maja w przyszłosci  racji bytu , na chleb będa pracować wielkie kombinaty po ileś set  ha 

14 minut temu, jarecki napisał:

Zobacz co jest jego składnikiem...

Edytowane przez V12
Opublikowano
V12 napisał:

17 minut temu, akooo napisał:

ę że na powrót wrócą do produkcji. Coś będzie musiało pracować na ten chleb żeby zebrać czy wykosić.

Nic nie wróci , mali nie maja w przyszłosci  racji bytu 

na chleb będa pracować wielkie kombinaty po ileś set  ha 

5 minut temu, jarecki napisał:

Zobacz co jest jego składnikiem...

Ale od ropy raczej nie odejdą

Opublikowano (edytowane)

na jakiej podstawie uwasz mnie za rusofoba ?? ja kocham rosje -platonicznie ale zawsze, nieraz rozmawialem na trudne tematy ze znajomym rosjaninem.

ja jestem tylko realista ,najwiekszym wrogiem rosji i rosjan sa oni sami. obawiam sie ze nawet wiekszosc rosjan nie kocha swojego kraju- niby za co maja go kochac? kto wymordowal wiecej obywateli zsrr hitler czy stalin??pewnie nawet ty znasz prawdziwa odpowiedz. kto zamordowal wiecej rosjan  bojownicy czeczenscy czy kgb ?????????

sady w kazdej gminie ma byc po reformie- troche sie zdziwilem,choc u nas akurat jest, ale szybko okazalo sie ze to ma myc sala multimedialna do zdalnych rozpraw-oczywscie gdy takie beda mozliwe czy w dalekiej przyszlosci, 

Edytowane przez jacus
Opublikowano

Gorzej jak miast sądy wyjdą samosądy.

Jaworowicz każdej gminy nie odwiedzi😉

Opublikowano

u nas juz byla- choc to co bylo na ekranie to bylo raczej dalekie i to bardzo od prawdy... mielismy ubaw gdy poszkodowani opowiadali swoja wersje wydarzen...........

33 minuty temu, pafnucy napisał:

a jesteś?

masz co do tego jakies watpliwosci,no chyba ze to wesja pozytycznego idioty 2.0. 

Opublikowano

Jacus Ty po jakim głębszym dziś może? tak jedynie z ciekawości pytam...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v