Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To są prawdziwe problemy polskich rolników a nie bójka w amerykąńskim kościele

Opublikowano
37 minut temu, Roman176 napisał:

bo nas rząd lubi oddawać komuś innemu  kghm chyba dostał gdzieś koncesje 

To PISowscy patriotyczni działacze obcym oddali nasze bogactwa? Oni tez zdradzili?O.o

Ciekawy tylko jestem czemu nikt dotąd nie odkrył że złoża w ogóle istnieją. Kopalnie też muszą byc znakomicie zamaskowane bo jesli obcym oddaliśmy i je eksploatują to chyba jakoś ten urobek musza wywozić, zatrudniaja ludzi, maja jakieś maszyny itd. No chyba że to jakaś mega konspiracja i sPISek.

Opublikowano
51 minut temu, racyl napisał:

To są prawdziwe problemy polskich rolników a nie bójka w amerykąńskim kościele

on tak prawdziwa reklama sponsorująca 

42 minuty temu, Ulman napisał:

To PISowscy patriotyczni działacze obcym oddali nasze bogactwa? Oni tez zdradzili?O.o

to nie oni 

42 minuty temu, Ulman napisał:

Ciekawy tylko jestem czemu nikt dotąd nie odkrył że złoża w ogóle istnieją

od dawno istnieją i wszyscy on ich wiedzą   

Opublikowano

no jak kto komu koncesje dobrze ... wszystko powinno być prywatne i ty masz h*ja i płać i płacz 

4 godziny temu, agromatik napisał:

monopol

4 godziny temu, agromatik napisał:

monopol

Opublikowano

ile ci braklo zeby bierut cie zamienil ze stalinem za bieszczady ??? bieszczady dalej drzewo i turystow rabia a na sokalsczyznie wegla juz pewnie wszystko wykopali..

najwiecej zlota jest w wodzie morskiej tysiace ton, u nas na polach jest darniowa ruda zelaza-moze sobie kopalnie otworze ??  bede kasiore trzepal -teraz surowce drogie , milionerem zostane. romna wchodzi wspolke -ja daje ziemie a ty lopaty i bedziem kopac,piasek jest wiec trudno nie bedzie, do tego oralem na zime wiec troche rudy sie wyoralo..

nigdy nie zapomne gdy z wykrywaczami metali chodzili po polach-co chwila pik.pik. kopanie,wyciagniecie kawalka rudy,rzut na ziemie i parenascie centymetrow dalej nastepna i tak cale hektary- ze smiechu nawet ich nie pogonilem,  tylko stalerzowane bylo wiec wiele strat nie bylo-choc skopali lepiej niz dziki

Opublikowano

Słonina, pielmieni i słodycze. Tak Polacy kupują w sklepach dla Ukraińców .

W Polsce pojawia się coraz więcej sklepów z żywnością ze Wschodu. Jedna z takich placówek prężnie działa w centrum Wrocławia .

Właściciele przyznają, że biznes powstał z inspiracji i obserwacji, jak radzą sobie polskie sklepy za granicą, na przykład w Wielkiej Brytanii. Sklep prosperuje na tyle dobrze, że kolejne placówki są tylko kwestią czasu

Klienci najchętniej kupują słoninę, pielmieni czy mleczko zagęszczone. Popularne są również słodycze .

Ukraińskie sklepy podbiją Polski rynek .

https://businessinsider.com.pl/finanse/handel/polacy-kupuja-w-sklepach-dla-ukraincow-bylismy-w-jednym-z-nich/seq56mp

Opublikowano

Gazu będzie mniej wszystkiego mało co Polskie wszystko wyparowało .

Rosjanie zawieszają dostawy przez Gazociąg Jamalski do Niemiec. Polska uruchamia rewers fizyczny .

Dostawy przez Gazociąg Jamalski do Niemiec zostały zawieszone w sobotę, 30 października, według danych operatora Gascade. Zastąpiły je dostawy rewersowe w stronę Polski.

Polacy planują wykorzystanie Gazociągu Jamalskiego do rozprowadzenia gazu po wschodniej i północnej części kraju w razie zatrzymania dostaw z jego użyciem do Niemiec po uruchomieniu gazociągu Nord Stream 2. Z tego powodu tymczasowe zatrzymanie dostaw w tym kierunku pozwoliło im na uruchomienie dostaw fizycznych na Wschód. Dzięki nim możliwe jest na przykład zwiększenie zakupów na giełdzie niemieckiej. Polacy korzystają z rewersu wirtualnego (polegającego na rozliczeniach dostaw ze Wschodu) do maksymalizacji zakupów spoza Rosji.

https://www.onet.pl/biznes/biznesalert/rosjanie-zawieszaja-dostawy-przez-gazociag-jamalski-do-niemiec-polska-uruchamia/bn512hw,30bc1058

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Gazu będzie mniej wszystkiego mało co Polskie wszystko wyparowało .

Rosjanie zawieszają dostawy przez Gazociąg Jamalski do Niemiec. Polska uruchamia rewers fizyczny .

Dostawy przez Gazociąg Jamalski do Niemiec zostały zawieszone w sobotę, 30 października, według danych operatora Gascade. Zastąpiły je dostawy rewersowe w stronę Polski.

Czyli będziemy kupować rosyjski gaz od Niemców ... Brawo PiS-owskie rekiny biznesu xD

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ukrainskie mieso nie wyprze polskiego , a słodycze są  dobre jeszcze nie tak przesiąknięte  konserwantami jak te pseudo polskie .  Wcale na ukrainie nie jest tak tanio a i chyba  Katar szuka ziemi do wydzierżawienia w tym rejonie europy .                   Rosjanie taryfami celnymi na zbożą chcą zwiekszyć produkcje mięsa , ale to jest sztucznie napadzane  możę chwilowo się udać a na dłuższą mete trzeba sporo pieniedzy tak samo jak i w europie raczej ukraina tych pieniedzy miała nie bedzie , choć jakaś tam afera była żę mln . hrywien dostał jakiś oligarcha na budowe kurników .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

jak niemcy chcą produkować tanio to czemu mamy nie skorzystać ? my im zabieramy produkcje drobiu , a oni nam produkcje trzody .  swinie na ukrainie ponad 7 zł \za kg . zywca 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A można było się dogadać i zrobić odnogę z Nord Stream-ów do np Świnoujścia.

jak ruskie naszych nie poprosili.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v