Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, kopernik123456789 napisał:

w 2030 roku wg obliczeń mają skończyć się dostę pne zasoby ziemi. Dlatego elity chcą już teraz ograniczyć liczbę ludności. Dzisiaj na mszy doszedłęm do wniosku że trzeba kupić konia żeby już powoli się przyuczać jak to było kiedyś

Ty ciągnika nie opanowales a gdzie tu z koniem chcesz zaczynać :o

43 minuty temu, Denwer napisał:

250572676_272667091533877_98118888126955

Taaaak Bóg honor ojczyzna. 

I neonaziści z Niemiec 👍👍

Opublikowano

kto ci kupi tego konia do roboty nim 😂

traktorami ludzie nie chcą uprawiać pola to konikami będą 😂 I to wpadł jeden mądraliński w kościele 😂

Opublikowano

Jak zabraknie ropy to czym będzie obrabiane nie koniem a czym obrabiali jak nie było traktorów ? .

A ropa  kiedyś się  skończy i co z tego że masz teraz te 50 ha czy ktoś jak nie będzie ropy będą konie i ktoś obrobi jak było kiedyś obrabiane .

Opublikowano

Jakby tak było to koń kosztował by niebotyczne pieniądze zaraz, bo jest tego mało.

Opublikowano

pole będzie ugorować.

obrabiali kiedyś jak nie było pracy, jedzenia i byle czym się człowiek zadowolił a teraz ludzie zostawiają rolę dla jakiejkolwiek pracy na etacie

Opublikowano

Niemiec powiadał kiedyś koń będzie kosztował majątek w Niemczech konie mają a Polska nie ma konni sa tylko nie liczne hodowle i dalej będzie Polska sprowadzała stare konie Niemieckie co będą wymagały leczenia . 

Opublikowano

Ciągniki super sprzęt i sieją jeszcze w grudniu, a końmi to nie wiem czy w ogóle cokolwiek by zaczęli.  xD

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Niemiec powiadał kiedyś koń będzie kosztował majątek w Niemczech konie mają a Polska nie ma konni sa tylko nie liczne hodowle i dalej będzie Polska sprowadzała stare konie Niemieckie co będą wymagały leczenia . 

A widzisz, to już wiadomo dlaczego rząd rozłożył stadninę w Janowie. Będą importować niemieckie konie i tam je trzymać. 😂

Opublikowano
23 minuty temu, galan99 napisał:

Jak zabraknie ropy to czym będzie obrabiane nie koniem a czym obrabiali jak nie było traktorów ? .

A ropa  kiedyś się  skończy i co z tego że masz teraz te 50 ha czy ktoś jak nie będzie ropy będą konie i ktoś obrobi jak było kiedyś obrabiane .

Jeden kolega tu z forum obrabia pole ciągnikiem przerobionym na gaz. Więc jest już alternatywa. Gaz jesteśmy w stanie wytworzyć. 

Druga sprawa, zaraz ktoś wymyśli ciągnik z fotowoltaiką😁

Tylko trzeba zapasy olej hydraulicznych zgromadzić. Choć może i na rzepakowym da radę🤭

Koniem kierować to trza umieć. Ma to duże luzy w układzie kierowniczym. A i hamulcowy lekko niedomaga. 🤭🤭🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Koniem kierować to trza umieć. Ma to duże luzy w układzie kierowniczym. A i hamulcowy lekko niedomaga. 🤭🤭🤭

To głowne przypadłości starych niemieckich koni.😂

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

ale jaja ktoś będzie konikiem orał 1ha pola cały dzień 🤣 powagi

Co? parą koni jak zaorze 0.5 ha. za cały dzień, to to wszystko.

Opublikowano

Jeszcze gubi wypalone paliwo po drodze. A jak woźnica ma pecha i na żeński egzemplarz trafi to może cały mokry i śmierdzący wrócić.

Opowiadał dziadek jakie to wredne egzemplarze bywały. Bat na zad, a ta moczem w twarz😁

W sumie wczoraj miałem to wrzucić ale nie było gdzie się wgryźć w temat.

No i proszę , dziś idealnie pasuje🤣 Pewnie każdy wielokrotnie widział, ale to jest imponujące. 

Dziś trzeba by pelletem palić🤭

Opublikowano

w domu zawsze byla para koni wiec i orke ,siew czy bronowanie mam zaliczone. ostatniego ojciec w 92 sprzedal..

jak byla wydajnosc -wystarczajaca.. przeciez przedtem laki stanowily z polowe gruntow-konie i krowy trzeba bylo czyms wykarmic.. cale polacie ciezkich ilow byly lakami. 

Opublikowano

I ja trochę koniem pracowałem, ale koń niezwyczajny do pracy, ja bez doświadczenia i ciulowo to szło.

Koń był na tyle udany że zawsze kojarzył kierunek do domu i robota w przeciwnym kierunku to droga przez mękę. Powoli i częste  poganianie . Nawrót i trzeba było mocno lejce ściągać i piętami czasem hamować🤣

Raz ojciec bronował No i po nawrotce w kierunku domu kobyła pierdolca dostaĺa. Co raz szybciej aż w końcu brona podskoczyła i lekko uderzyła ją w nogę. No i się zaczęło. Galopem,  ojciec wyłożył się na brony, na szczęście bez większego uszczerbku. Koń poszedł przez pola w nowo nasadzone wiśnie. Trzeba było trochę grosza za szkody wyłożyć.

Opublikowano
7 godzin temu, DTaras napisał:

Nooo pomiot tak szybko za wapnem? Niewiem. Ty masz tam dobre ziemie to bym dał pomiot, posiał a wapno wywalił gdzieś w styczniu na zamarznięte... Ale jestem amator przecież.

granulowane wapno 50tlenkowego50 węglanu tak robię jak piszą 5 tygodni .. chyba ze ciułają .... podmiot jest tak suchy jak piasek 

16 godzin temu, Ulman napisał:

Romanek, co byś nie wklejał i jak nie kombinował to nie jest mozliwe zrobienie 200 mth na 12 ha upraw rolniczych.

pisałem ci ze wali dużo usług  ... ma śląsku rolnik robi usługę wozi z kopalni wegiel ludziom ma dodatkowy pieniądz  

Wyjaśnij proszę jaki jest ładunek tego podmiotu do przewiezienia na jaka odległośc i za ile by ci to przewoźnik przywiózł? 

brak dojazdu tirem ... 

U mnie orka, siewy, uprawa sciernisk i przedsiewna przeliczając na 100 ha wyjdzie ok 400-420 mth więc nie rób z siebie głupka i nie pisz o 200 mth na 12 ha.

u ciebie ?  mth to inaczej ilość obrotów wału na prostym polu ciebie wyjdzie mth o,7  u mnie 1  silnik pracuje na większych obrotach góry ciężka ziemia rzepaku robisz 4/5 zabiegów ty nie siejesz to robisz jeden albo nic  gnoja nie wozisz transportu nie robisz itp  dodatkowo ja mam  etat a rzepak mam tydzień od zniw na zasianie nie zawsze są warunki do pracy szczególnie na górach 

Opublikowano

oj Holecka premii nie dostanie...

https://www.o2.pl/informacje/wpadka-wiadomosci-tvp-pokazali-scene-z-serialu-jako-strzelanine-6699731916680096a

29 minut temu, Roman176 napisał:

u ciebie ?  mth to inaczej ilość obrotów wału na prostym polu ciebie wyjdzie mth o,7  u mnie 1  silnik pracuje na większych obrotach góry ciężka ziemia rzepaku robisz 4/5 zabiegów ty nie siejesz to robisz jeden albo nic  gnoja nie wozisz transportu nie robisz itp  dodatkowo ja mam  etat a rzepak mam tydzień od zniw na zasianie nie zawsze są warunki do pracy szczególnie na górach 

a nie prościej napisać, że tak napisałeś byle napisać?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v