Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ale to nie wszystko .

Polski Ład ma nowe obowiązki dla przedsiębiorców. Nikt już nie oszuka systemu

Polski Ład niejedną ma twarz. Dla jednych przyjazną z podwyższaniem kwoty wolnej od podatku, dla innych podejrzliwą. Tę drugą oglądają przedsiębiorcy, którzy, jak się okazuje, muszą się już szykować do większych obowiązków wobec państwa. A konkretnie do wysyłania co miesiąc w elektronicznej formie zestawienia szeregu informacji. Państwo chce też na bieżąco kontrolować faktury. Ucieczka przed podatkami w jednoosobową firmę będzie o wiele trudniejsza.

Jeszcze nie w przyszłym roku, ale od 2023 r. Polski Ład ma wprowadzić obowiązek przesyłania co miesiąc elektronicznej księgi przychodów i rozchodów oraz ewidencji środków trwałych

Na serwer rządowy mają trafiać automatycznie wszystkie faktury

To zwiększy koszt rozliczania podatków dla najmniejszych firm, ale zarazem ograniczy koszt fiskusa oraz zmniejszy liczbę kontroli - uważają eksperci

System pozwoli zrealizować rządowi to, co próbował przed dwoma laty - test przedsiębiorcy. Łatwiej rozpoznać, kto naprawdę prowadzi firmę, a kto tylko obniża sobie w ten sposób podatek

https://businessinsider.com.pl/firmy/podatki/polski-lad-ma-nowe-obowiazki-dla-przedsiebiorcow-nikt-juz-nie-oszuka-systemu/2ml1y9r

A za przestawienie kas kto zapłaci przecie podatek  zerowy na żywność po 3 lub 6 miechach dalej kasy trzeba  przestawiać i płacić  ,

Opublikowano
56 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja 300 zł w tacy

notujesz ile?

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Jak spowoduję katastrofę w ruchu lądowym jadąc na hulajnodze, to zabiorą mi prawko czy nie?

Jak będzie taka potrzeba to tak zabiorą , dlatego że masz takie uprawnienia .

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Nienormalny elektorat - nienormalna władza - nienormalne przepisy. Nie dziw się

TAK sobie na spokojnie przejżałem wycene mandatów to bardziej chodzi o eliminacje cwaniactwa bo przekroczeniedo 30 km wterenie zabudowanym to 400 zł  abyło 300 zł 

Opublikowano

cwani to rządzący. ludziom wmówią że to dla ich dobra i kasę trzepać będą.

Opublikowano (edytowane)

blokowanie ruchu , wyprzedzanie na zakazie , jazda po chodniku to jest cwaniactwo  . a przekroczenie o 50 km \h wterenie zabudowanym to już głupota .           ogólnie zapraszam na drogi  mazowsza , a co  kary za jazde rowerem to raczej policja bez przewinienia nie zatrzymuje rowerzystów a z artykułu jasno wynika żę wejdzie nowy przedmiot w szkołach , zresztą kto nierobil karty rowerowej w szkole .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

chodzi o eliminacje cwaniactwa bo przekroczeniedo 30 km wterenie zabudowanym to 400 zł  abyło 300 zł 

W tym przypadku to raczej zwykłe wyrachowanie. Wiadomo że jadących w tym przedziale można złapać najwięcej, wiec i wpływy będą największe.

Opublikowano (edytowane)

nie zgodze się , do tej pory policja mało łapala na radar ostatnie lata w moim regionie na pewno kierowcy jeżdzą wolniej niż te 10 lat temu to przepis PO zabieraniu uprawnień  sporo zdziałał  .         Jedynie punkty karne na 2 lata to ich pojebało i to do zmiany powinno być 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

do tej pory policja mało łapala na radar

Jakoś w Warszawie to raczej ciężko zauważyć żeby ktoś jechał mniej jak 20 ponad limit. A próba jazdy zgodnie z przepisami , a nie jak strumień aut, to jawne powodowanie zagrożenia.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

blokowanie ruchu , wyprzedzanie na zakazie , jazda po chodniku to jest cwaniactwo  . a przekroczenie o 50 km \h wterenie zabudowanym to już głupota .           ogólnie zapraszam na drogi  mazowsza , a co  kary za jazde rowerem to raczej policja bez przewinienia nie zatrzymuje rowerzystów a z artykułu jasno wynika żę wejdzie nowy przedmiot w szkołach , zresztą kto nierobil karty rowerowej w szkole .

To było jest i będzie a wszystkie pierdoły o bezpieczeństwie trosce itp mozna między bajki włożyć. Tu w 99% chodzi o kasę a jeśli uda się ten 1% przekuć  na bezpieczeństwo to  jest to tylko pożądany efekt uboczny.

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

nie zgodze się , do tej pory policja mało łapala na radar ostatnie lata w moim regionie na pewno kierowcy jeżdzą wolniej niż te 10 lat temu to przepis PO zabieraniu uprawnień  sporo zdziałał  .         Jedynie punkty karne na 2 lata to ich pojebało i to do zmiany powinno być 

To przyjedź do mnie na dk79.

3 punkty na odległości około 8km. Duże prawdopodobieństwo że na kontrolę trafisz. Złapią 1-2 w jednym punkcie, chwila przerwy i jadą na kolejny punkt , i tak ciągle. Do tego na lokalnych co raz częściej stają.

Opublikowano

pewnie sporo wypadków było albo zgłoszenia od ludzi . 

4 minuty temu, mirro napisał:

Jakoś w Warszawie to raczej ciężko zauważyć żeby ktoś jechał mniej jak 20 ponad limit. A próba jazdy zgodnie z przepisami , a nie jak strumień aut, to jawne powodowanie zagrożenia.

dlatego nadal taką bezpieczną predkoscią bedzie do 80 km\h        zresztą nie wyobrażam sobie tej jazdy 50 km \h 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

To oczywiste że w gospodarstwie jesteś właścicielem, prezesem, kierownikiem i pracownikiem jednocześnie. Dziwi cie to?

A że wydajność taka marna? No to wytłumacz to Romanowi bo nie rozumie że nie ma zwiazku pomiędzy długością dnia pracy a efektywnością.

Bardzo proszę Można przerzucać gnój z kupki na kupkę i spowrotem  cały dzień i jeżeli kupka jest w tym samym miejscu co zaczęliśmy wydajność 100% (jak było bez przerw) a efektywność 0 bo gnój w tym samym miejscu .A chodzi o to żeby wydajność była zbliżona do 0 (leżeliśmy cały dzień ) a gnój był rozrzucony (np przekonałeś kogoś że to jest hobby i warto to zrobić za darmo ) -prościej nie potrafię wyjaśnić 

Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

pewnie sporo wypadków było albo zgłoszenia od ludzi . 

dlatego nadal taką bezpieczną predkoscią bedzie do 80 km\h        zresztą nie wyobrażam sobie tej jazdy 50 km \h 

Właśnie nie. Długa prosta, zabudowany i z 1,5km już cię widzą. Czasem odwalają że na dwóch końcach wioski stoją.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, jarecki napisał:

TAK sobie na spokojnie przejżałem wycene mandatów to bardziej chodzi o eliminacje cwaniactwa bo przekroczeniedo 30 km wterenie zabudowanym to 400 zł  abyło 300 zł 

to jest pikuś jeszcze, prawdziwą karę zobaczysz z byle otarcia na parkingu teraz będzie kosztowała 1500zł  mandatu zamiast 300zł

tak, tak przyjazd policji do kolizji teraz będzie kosztował minimum 1500zł a nie jak wcześniej 350zł

Edytowane przez racyl
Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał:

Bardzo proszę Można przerzucać gnój z kupki na kupkę i spowrotem  cały dzień i jeżeli kupka jest w tym samym miejscu co zaczęliśmy wydajność 100% (jak było bez przerw) a efektywność 0 bo gnój w tym samym miejscu .A chodzi o to żeby wydajność była zbliżona do 0 (leżeliśmy cały dzień ) a gnój był rozrzucony (np przekonałeś kogoś że to jest hobby i warto to zrobić za darmo ) -prościej nie potrafię wyjaśnić 

Ale mi nie musisz tego tłumaczyć, to  Roman ma z tym problem.

Podczas studiów gdy mieliśmy fizykę chodziła po katedrze pewna anegdota. Otóż był profesor który pewnego razu  na egzaminie polecił studentowi by ten przepchnął wielką szafę. Studenciak napinał się, pocił tak ok 2 minut ale szafa ani drgnęła. Po wszystkim profesor mówi -

-napracował się pan panie kolego? 

-Oj tak panie psorze, aż się spociłem. 

-Dwója panie kolego - nie było przesunięcia więc nie wykonał pan żadnej pracy. 😂

Tego właśnie Roman nie potrafi pojąć.

Opublikowano

na tace-sporo pogrzebow ostatnio to ze 70-80 na pewno,jak nie wiecej.. koleda -chyba zero, msze -100 do tego 2 pogrzebowe kolejna setka, oplatek- dostalem od ziecia ojca,bo akurat nikogo w domu nie bylo gdy organista chodzil.

1 godzinę temu, mirro napisał:

Jak spowoduję katastrofę w ruchu lądowym jadąc na hulajnodze, to zabiorą mi prawko czy nie?

ty chyba jestes pelnoletni i to niejeden raz ??? po miescie jezdzi tyle hulajnog czy rowerow elektrycznych ze co chwile opisuja nieoczekiwane spotkania bliskiego stopnia-to boli a do tego czesto jest kosztowne i wymaga wizyty na sor-ze i w sadzie..

Opublikowano
23 godziny temu, Ulman napisał:

Ojciec dyrektor wyciąga kasę od naiwnych dziadków od kilkudziesięciu lat. Jemu też się pracować nie chce?

Nie o tym cała dyskusja. Roman twierdził na podstawie artykułu którego autorem był Miś Kolargol,  że pewnego dnia wszystkie wiatraki w Niemczech przestały pracować. Jest to oczywistą bzdurą ale czego się nie robi  w imię obrony wungla. Miałeś wątpliwości czy podczas mrozu śmigła sie kręcą - tak , kręcą się. Co więc wnosi do dyskusji fakt że są problemy z utylizacją? To nie ma wpływu na ich produktywność w czasie mrozów ani śnieżycy.  

Ale możemy chyba rozwinąć dyskusję, nie ma przymusu trzymać się sztywno tematu ?

Czy koszt produkcji i utylizacji wiatraka w takim razie jest równy wyprodukowanej energii na przykład ?

20 godzin temu, galan99 napisał:

Tylko jaka jakość Pralka jeszcze kupiona w 2000 roku wysłużyła 12 lat prane było kilka razy na dzień bo małe dzieci były , teraz jak pralka wytrzyma 5 lat to MAX .

A to po gwarancjach na elektronikę widać. Producenci dają maksymalnie 5 lat za dopłatą i więcej nie chcą, czyli coś jest na rzeczy z postarzaniem produktów. Inna sprawa że w przypadku postarzania zaśmiecają środowisko i nikt nie widzi problemu.

18 godzin temu, jacus napisał:

o maspex-ie slyszales-kupili fabryki twojego ulubionego napoju.

okno-pol  ?? ccc ?? comarch ?? cdprojekt. fakro?? 

CDProjekt to chyba nie było  w okresie transformacji. Dziwne że Wedel na przykład był przestarzały czy sprzedano Telekomunikację, jedyną taką firmę wówczas na rynku. Widocznie połączenia głosowe chyba wówczas też były przestarzałe. Podobnie Emitel, który nie ma konkurencji w Polsce. Pewnie jeszcze kilka takich firm by się znalazło.

7 godzin temu, jarecki napisał:

przez mróz ? tak samo latem przez ciepło wirusy szybciej zdychają 

Omikron z Afryki chyba przybył a tam jest raczej ciepło, czyli ta teoria upada.

5 godzin temu, mirro napisał:

Roman czy Ty w życiu miałeś problem aby wykorzystać maksymalnie pracownika w czasie jego pracy?

Ciekawe co na to pracownik ? To zdanie można interpretować na dwa sposoby :ph34r:.

2 minuty temu, jacus napisał:

na tace-sporo pogrzebow ostatnio to ze 70-80 na pewno,jak nie wiecej.. koleda -chyba zero, msze -100 do tego 2 pogrzebowe kolejna setka, oplatek- dostalem od ziecia ojca,bo akurat nikogo w domu nie bylo gdy organista chodzil.

U Ciebie na pogrzebach też tacę zbierają ? Jak dla mnie to kpina. Bierze dużą kasę za taką mszę i jeszcze chodzi z tacą. Nawet się pokłóciłem z co niektórymi osobami bo nie widzą w tym nic złego.

Opublikowano
14 minut temu, dsbh napisał:

.

U Ciebie na pogrzebach też tacę zbierają ? Jak dla mnie to kpina. Bierze dużą kasę za taką mszę i jeszcze chodzi z tacą. Nawet się pokłóciłem z co niektórymi osobami bo nie widzą w tym nic złego.

A mnie na kolędzie kiedyś jak zaczął się ciekawy temat finansów  to wypier...jak poparzony -trzeba było zamknąć drzwi  na klucz i kluczyk do kieszeni i powiedzieć że nie wypada wychodzić w trakcie dyskusji 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v