Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli nas doją cenami paliwa. Super, bardzo się cieszę, że mógłbym miec tańsze paliwo, ale mam droższe bo Orlen musi mieć wyższe słupki.

przy takich zyskach już by orlenu nie było jak za czasów PO , jeszcze troche i była by prywatryzacja . pamietajmy o inwestycjach . zresztą dość powszechna metoda na prywatyzacje , doprowadzić do strat i sprzedać po zaniżonej kwocie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

mie nie interesuje kto co sadzi zresztą i CIebie tez nie powinno interesować , tylko po co chłopek na rynku kłamie żę żę jest irga jak widać że inna odmiana 

I tak sobie kupisz w biedronce czy lidelku i tam nie będziesz skomlał co to za odmiana. wielki znawca się znalazł odmian

Ludzie kupują odmiany tylko te co znają. tak jest np z truskawkami. znają tylko hanoye, rumba i malwina i tylko to kupują

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał:

pamietajmy o inwestycjach 

Ale przecież kwota zysku, to ilość pieniędzy która została nam po inwestycjach. Czyli Orlen po prostu na nas zarabia.

Patrząc relacje ceny baryłki do ceny litra benzyny widać od razu, że za PO Orlen nas mniej kroił.

Za PO baryłka 120 USD i paliwo do 6,5zł za litr a za PiS baryłka 60 USD i paliwo po 5zł za litr, to kto bardziej nas kroi, PiS czy PO ? Jakby tak porównać, to paliwo powinno być teraz po 3,25 patrząc po cenie baryłki ropy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A to już może wina handlarza który ode mnie kupuje, ja zawsze podaję prawdziwą informację na temat sprzedawanej odmiany. Jak mam 2 albo 3 w ofercie to ustawiam je osobno na samochodzie i informuję klienta która jak się nazywa i staram się podać cechy każdej z odmian które mogły by interesować klienta czyli np smak i trwałość.

Jak na Gdańsk to Senga  Sengana bo tam to tylko co niemieckie to najlepsze .😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Dariowola napisał:

Jak na Gdańsk to Senga  Sengana bo tam to tylko co niemieckie to najlepsze .😁

Powiedział co wiedział ...  Podaj mi chociaż jedną, POLSKĄ odmianę truskawek, nadającą się dla prawdziwego Polaka, patrioty ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

przy takich zyskach już by orlenu nie było jak za czasów PO , jeszcze troche i była by prywatryzacja . pamietajmy o inwestycjach . zresztą dość powszechna metoda na prywatyzacje , doprowadzić do strat i sprzedać po zaniżonej kwocie .

I co to ma za znaczenie w czyich to rękach jest i tak trzeba płacić za paliwo więcej niż za PO

Myślisz że się przejmują lokalnymi przedsięmbiorcami jak pozwalają powstawać kolejnym sklepom wielkopowierzchniowym.

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

I tak sobie kupisz w biedronce czy lidelku i tam nie będziesz skomlał co to za odmiana. wielki znawca się znalazł odmian

Ludzie kupują odmiany tylko te co znają. tak jest np z truskawkami. znają tylko hanoye, rumba i malwina i tylko to kupują

a ile osób pyta tak naprawde o odmiane ? 1 na 10 ?

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale przecież kwota zysku, to ilość pieniędzy która została nam po inwestycjach. Czyli Orlen po prostu na nas zarabia.

nie , kwota zysku to kwota zysku i albo jest wypłacana dywideda albo pieniadze sa inwestowane przez spółke , bardzo wiele firm nie płaci dywidedy a pieniadze inwestuje w rozwój .

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

a ile osób pyta tak naprawde o odmiane ? 1 na 10 ?

przy truskawcę nie wielu. liczy się wygląd

z owocami nie jest tak prosto pewnych plonów owoców nie można nawet sprzedawać bez pozwolenia

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, racyl napisał:

I co to ma za znaczenie w czyich to rękach jest i tak trzeba płacić za paliwo więcej niż za PO

Myślisz że się przejmują lokalnymi przedsięmbiorcami jak pozwalają powstawać kolejnym sklepom wielkopowierzchniowym.

ma znaczenie , orlen to nie tylko paliwa ale i  dużo chemi .  a do przejmowania się to rząd ma to  gdzieś tylko ładnie gadają pod publike , o ile to mozna nazwać ładną mową , bo sporo mówią bzdur .          kiedyś wklejałem link ale ponad połowa smieci jest odbierana przez firmy z kapitałem zagranicznym i wynik , mamy jedne z droższych odbiorów smieci w europie a produkujemy połowe tych smieci co kraje z zachodu europy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
21 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko 212 głosów to za mało, żeby rządzić samemu, a Kaczafii raczej się z nikim nie dogada. Wg tego sondażu musieli by jeszcze dołożyć Konfe i PSL, żeby mieć w Sejmie większość.

Taka wygrana do dla Kaczyńskiego przegrana.

Co by nie mówić, pomimo tego że Pis nie ma pomysłu na obecną kadencję, to jednak w sondażach utrzymuje pozycję. Gorzej ma opozycja. PSL zaakceptuje postulaty Lewicy ? Co będzie gdy role się odwrócą i Hołownia będzie miał większe notowania niż PO ? I najważniejsze pytanie. Dlaczego PO ma tak słabe wyniki skoro Pis źle rządzi ? Poza tym sondaż nie uwzględnił osób które chcą głosować a nie mają sprecyzowanego swojego kandydata, także wygrana może byćDys minimalna.

20 godzin temu, Denwer napisał:

Ciekawe  czy  wymyślili  skąd  na to  wziąć  pieniądze   jak  wszystko  co  mogli  za  swoich  rządów  to  wyprzedali   no  pozostał  się  tylko  Orlen  i KGHM PZU    z  wartościowych   spółek. 

154180294_149735056974194_17733535364934

Z Unii czyli z tego samego miejsca z którego chce brać Pis. Dlaczego nagle zrobił się taki szum z Obajtkiem ? Przecież do niedawna podejrzewam, że większa część Polski nie wiedziała, że taki ktoś istnieje.

2 godziny temu, dysydent napisał:

jeśli nie ma płaszczyzny dyskusji to czy warto w ogóle dyskutować?
co innego konflikt interesów to siła wchodzi w grę i w... w każdym przypadku ale czy w przypadku takiego konfliktu jest miejsce na jakąkolwiek dyskusję? Jeśli jest dwóch zagrożonych śmiercią głodową a kanapka wystarczy na utrzymanie przy życiu jednego to nie istotne są już "poziomy dyskutantów".
Oczywiście mądrzejszy ma szansę przewidzieć wcześniej kiedy do takiego deficytu dojdzie i może zadbać aby tych kanapek było więcej i tutaj dopiero zaczyna się etyka bo ważne czy zdecyduje aby tylko samemu dla siebie przysporzyć kilka tego drugiego zostawiając jego własnemu losowi czy zagoni ... zachęci i ....
a wiesz , może nawet i masz rację z tym "schodzeniem do poziomu.." tylko czy aż w posuwaniu się do kłamstwa że jakieś bóstwo nakazuje produkcję kanapek bo może uczciwsze jest nauczenie tego głupszego Matematyki przynajmniej do poziomu tabliczki mnożenia/dzielenia bodaj na przykładzie ilości potrzebnych kanapek.

czy to jest ... można uznać za różnicę między prawicowym a lewicowym myśleniem? jeśli tak to ja jestem lewicowy bo wciskanie ciemnoty uznaję za większe zło niż może i z góry skazane na niepowodzenie próby nauczenia i tego pieska - jak będziesz grzeczny to dostaniesz kanapkę a jak mnie będziesz gryzł to co najwyżej kopa, jeśli już masz kogoś gryść to tych co nam te kanapki chcą odebrać.

tylko tu i ja mam dylemat czy uświadomić "pieska" co zrobię gdy mimo wszystko zdarzy się niedobór kanapek to czy przyznam że śmierć głodowa pieska będzie moją decyzją czy jakiegoś boga?

tak - religie mają jednak przyszłość ;)

Dyskusję rozpoczęliśmy od momentu donosu na policję odnośnie ilości wiernych w kościele. Dlaczego ta osoba nie zgłosiła najpierw problemu proboszczowi, informując go że może to zgłosić na policję ? Poza tym jeżeli czuła się zagrożona, mogła wyjść z kościoła. Mimo wszystko wolała to zgłosić, czyli w zasadzie sama siebie podkablowała, uczestniczyła w większym zgromadzeniu niż powinna.

Odnośnie ostatniej kanapki, tutaj można zastosować motyw miłosierdzia, miłości do bliźniego i mu ją odstąpić :).

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Zdejmowanie maseczki do komunii świętej, podczas której kapłan tymi samymi rękami rozdaje ją  około połowie wiernych w Kościele, to wg Ciebie zachowanie standardów higienicznych ??

To przecież to samo co w knajpie, tu jedzenie i tu jedzenie, tu bez maseczki i tu też bez maseczki, ale co ja tam wiem xD 

Problem jest szerszy według mnie, bo tu sami ludzie nie chcą przyjąć pewnych nowych zachowań. Komunia powinna być udzielana w sezonie przeziębień wyłącznie na rękę ale skoro ktoś przez x lat przyjmował ją tradycyjnie to trudno go zmusić do chwilowej zmiany. Podobnie jest  z postawą przy przyjmowaniu Komunii. Można ją przyjąć na stojąco ale ludzie znów zgodnie z tradycją przyjmują ją w pozycji klęczącej.Także zachowań nie da się zmienić z dnia na dzień jednak.

58 minut temu, Ulman napisał:

I bardzo dobrze - trzeba od głupków brać ile się da.

Za cholerę Cie nie rozumiem. Twierdzisz że jest kryzys, biznesy upadają, cwaniak korzysta a później się z tego śmieje, Ty bijesz brawo takim postępowaniom. Tak na marginesie @Ulman wzrasta liczba ofert pracy dla budowlańców, gdzie ten Twój kryzys ?

10 minut temu, Denwer napisał:

Od  Agrounii  😎😎:P  :P  

153278735_148041447143555_13809951826230

Jestem ciekaw czy pani europoseł ma odwagę porozmawiać z rolnikami na temat swoich wizji ? 

Wreszcie ktoś miał odwagę opisać warunki pracy w prywatnych mediach.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn-praca-opinie-operator-obrazu-kamil-rozalski-kim-jest

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

ma znaczenie , orlen to nie tylko paliwa ale i  dużo chemi .  a do przejmowania się to rząd ma to  gdzieś tylko ładnie gadają pod publike , o ile to mozna nazwać ładną mową .

U nas w gminie niedrzwica duża za obecnego wójta z PIS to targowisko (takie przemysłowo-odzieżowe bo warzyw tam mało) co było 2 razy w tygodniu  wyniesiono na ubocze wsi na boisko byłej szkoły rolniczej

I do tego powstała Biedronka

Tak wygląda dbałość PIS o polskie interesy

Jak nie orlen to inny będzie tą chemię, oleje i paliwa produkował.

kto jeszcze kupuje oleje z orlenu jak sporo tańsze są z niemieckiej marki Manol i w dodatku dobrej jakości.

9 minut temu, jarecki napisał:

kiedyś wklejałem link ale ponad połowa smieci jest odbierana przez firmy z kapitałem zagranicznym i wynik , mamy jedne z droższych odbiorów smieci w europie a produkujemy połowe tych smieci co kraje z zachodu europy 

Te firmy odbierające śmiecie są cały czas te same od czasów gdy te opłaty były 1/4 tego co teraz wiec gdzie tu logika ? do puki nie zaczęto majstrować przy śmieciach to i opłaty były niższe

Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał:

przy truskawcę nie wielu. liczy się wygląd

z owocami nie jest tak prosto pewnych plonów owoców nie można nawet sprzedawać bez pozwolenia

Owoców nie powinno się kupować a już na pewno nie z marketu bo to trucizna najgorsza

Opublikowano

KTÓRE PŁYTY LEPSZE? MISKA RYŻU VS OBAJTEK NA MIKROFONIE

EvN__hHXEAAP-Xx?format=jpg&name=large

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v