Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, agromatik napisał:

Chcesz żeby mu groszki w woreczku ukręciła ?

Dobra chłopaki pppolitykiwalim se trochę trza iść do swintuchów pasze robić i niech nam żyje PiS do końca świata i jeden dzień dłuży jak to mówi Owsiak 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ty przeliczasz wszystko na pieniądze, jak ktoś ma mniej to gorszy od ciebie ;) ps. do mamusi nie ale do admina jak najbardziej :) nie lubię takich jak ty ;)

a ja nie lubie ludzi co nic  nie maja w glowie.gardze takimi

Opublikowano

Prawdziwy rolnik ma problemy finansowe przez suszę to bankrut po co brał kredyty. Biznesmen pół roku mniejsze wpływy wina rządu i płacz na całą Polskę jaki biedny a jeździ BMW w leasingu bo rolnik musi przewidziec a biznesmen nie bierze nic pod uwagę ?

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, agromatik napisał:

Chcesz żeby mu groszki w woreczku ukręciła ?

I tak z tego nie ma żadnego pożytku to i strata niewielka dla niego ale dla społeczeństwa polskiego nieocenione by było na plus. 😁

7 minut temu, henio2 napisał:

Dobra chłopaki pppolitykiwalim se trochę trza iść do swintuchów pasze robić 

Bo tylko do tego się nadajesz i nic więcej. ✌

Opublikowano
15 minut temu, szmergiel napisał:

boli prawda co?

dzis wiecej zarobilem z tego jak to okreslasz zlomu niz ty w pol roku.hehehehehe

No to szacun. 

7 minut temu, szmergiel napisał:

na rozum.nie pojmujesz tego!

jak ktos go niema to jest gorszy.pieniadze nie maja prawie nic do znaczenia. liczy sie to co w glowie i ARGUMENTY  a nie bezmyslne wywody niczym nie poparte.

Wywody o oborze, gnoju i widłach czym sa poparte?

6 minut temu, henio2 napisał:

Dobra chłopaki pppolitykiwalim se trochę trza iść do swintuchów pasze robić i niech nam żyje PiS do końca świata i jeden dzień dłuży jak to mówi Owsiak 

Przecież  Owsiak kłamie , kradnie i jest lewakiem a ty się jego hasła powołujesz? Hańba!

6 minut temu, szmergiel napisał:

a ja nie lubie ludzi co nic  nie maja w glowie.gardze takimi

Nie bądź dla siebie zbyt surowy.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomhim1 napisał:

Prawdziwy rolnik ma problemy finansowe przez suszę to bankrut po co brał kredyty. Biznesmen pół roku mniejsze wpływy wina rządu i płacz na całą Polskę jaki biedny a jeździ BMW w leasingu bo rolnik musi przewidziec a biznesmen nie bierze nic pod uwagę ?

Kiedyś rozmawialiśmy o zdolności przetrwania polskiego rolnika trudniejszych czasów. Jak widać zdolność jest żadna. i nie oszukujmy się że wzrasta. Przy takim scenariuszu, cięciu kosztów itd nie ma szansy na rozwój. A nawet postępować będzie stopniowa degradacja warsztatu pracy. Ile to potrwa? ano pewnie dość szybko pojawią się efekty.

Leasing to też kredyt. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, dsbh napisał:

Myślisz że inni politycy by nie podnosili podatków :) ? Podnosili by. Lekarze chcą więcej, policja chce więcej, urzędnicy chcą więcej. Powiedz co tu sprzedać, by zaspokoić ich żądania.

Popatrz a ja znam takich co są na Zusie i uprawiają ziemię. Dlaczego blokują rozwój rolnikom ? Odnośnie Krusu, to ilu w sejmie jest rolników ? Opłacają Zus czy Krus ?

Nie wiem co by zrobili inni politycy. Jak pisałem teraz rządzi pis i nie ma co gdybać. Być może inni politycy nie wprowadzali by 500 plus, które i tak nie spowodowało wzrostu przyrostu naturalnego, zachęciło wiele kobiet do porzucenia pracy. A dzięki inflacji i drożyźnie dzisiaj jest warte może 300 zł.

Od kiedy ktoś na zusie blokuje rozwój rolnikom? Jeśli uprawia swoją ziemię to przynajmniej państwo do jego składek mniej dokłada. Więc jest dla państwa mniejszym ciężarem niż rolnik na krus.

3 godziny temu, henio2 napisał:

A co takiego dla rolników zrobili po gospodarstwa licytowali bo firmy ludziom nie płaciły głupoty piszesz tak jak o uboju rytualnym jesteś pewnie pracownikiem sortowni odpadów i wylewasz tu swoje żale co ci przeszkadza że ktoś ziemi nie uprawia jego sprawa lewacka Unia które wszyscy tak bronią na to pozwala to chyba zgodnie z prawrm

Żale to wylewasz co najwyżej ty. Przykład powyżej jakiegoś twego bełkotu nie na temat. Gdzie ja pisałem, ze mi przeszkadza, ze ktoś ziemi nie uprawia? Możesz zacytować. Czy poprosisz przed ekran kogoś kto rozumie czytany tekst?

Teraz to niby gospodarstw nie licytują? Naprawdę taki głupio jesteś, ze nawet nie rozumiesz tego co pudlinkowałeś i tego co może być sprzedane? Narób długów to zobaczysz czy cię nie zlicytują.

2 godziny temu, henio2 napisał:

PiS wprowadził przepisy które nie pozwalają komornikowi na zajęcia maszyn niezbędnych do prowadzenia produkcji także coś zrobiono w tym celu 

To co tu prezentujesz to się nazywa analfabetyzm wtórny. Niby skończyłeś szkołę. Niby czytać nauczyli. Ale ty nie rozumiesz co czytasz i nie umiesz tego przełożyć na konkretne wnioski.

Zamieściłeś link którego tekstu za grosz nie rozumiesz. Po pierwsze komornik może ci zlicytować ziemię. Może też licytować maszyny. Jak masz 3 ciągniki to ci jeden może zlicytować podobnie jest z innymi maszynami. Weź to pokaż komuś kto rozumie co czyta to ci wytłumaczy. Bo bzdury piszesz.

46 minut temu, szmergiel napisał:

jakbys  umial cos wiecej niz wyrzucac gnoj prostaku to bys wiedzial ile kasy dostaly firmy. umiesz tylko trzymac widly a takim sie nic nie nalezy ba sa poprostu za glupi. zaloz firme i wtedy sie wypowiadaj czlowieku. kazdy co mial straty dostal pomoc. i chociaz clowieku poczytaj co jest za granica ,jakie sa obostrzenia i ktroe rzady wszystko wyzamykaly i dopiero szczekaj ze u nas cos zle jest robione. trzeba miec punkt odniesienia do innych krajow a nie do wlasnej obory

Jedne dostały drugie nie. Dzisiaj można śmiało powiedzieć, ze niedojdy z pisu nawet to zepsuły jak wszystko. Branża transportowa dostała na wiosnę duże pieniądze pomimo, że tiry i busy jeździły non stop. Dla nich granic nie zamykali. Inne branże jak restauratorzy lub hotelarze dostali ochłapy w postaci zwolnień z zusu lub wcale., Tak więc z ta pomocą to tak różnie bywało.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
17 minut temu, henio2 napisał:

i to ci chyba najlepiej wychodzi, bo twój poziom wiedzy politycznej, ekonomicznej i gospodarczej jest na 0 poziomie, bo nawet 10letnie dziecko wie że jak coś się za darmo dostaje to prędzej czy puźniej będzie trzeba się odwdzięczyć a jak ktoś za nie cały czas robi ( zadania domowe itp) to się rozleniwia 

Opublikowano
48 minut temu, mirro napisał:

A u nas nikt nie nagrywa, a nawet transmisja w internecie dostępna, to każdy może oszacować. Jakoś na razie nikt nie robi z tego afery. Czyli pewnie nikt nie ma interesu aby kopać się z parafią. "Trza se umić wychować parafian i okolicę",

Odnośnie tego asw. Studiujesz tam?  Co jeśli można wiedzieć. Czy ciezko jest zaliczyx czy ta szkoła ma ciekawe praktyki i powiązania z firmami

Opublikowano

Kwintesencja TVPropagandy. 😁

https://teleshow.wp.pl/dziwne-zachowanie-holeckiej-zapytala-jacka-kurskiego-o-rosyjskie-seriale-w-tvp-6592660083129120a

2 minuty temu, tomhim1 napisał:

Właśnie Polski Rolnik długo przetrwa by się utrzymać nie poddaje się widać to na hodowcach świń czy bydła ile już lat jadą na granicy 

Tak tylko to jest do pewnego momentu. 

Na okolice już kilku co miało krowy mleczne zlikwidowali a ci co mają opasy to na etatach siedzą. 

Opublikowano
8 minut temu, PRIMO napisał:

"- Nie można mieć pretensji do garbatego, że ma proste dzieci. Czym innym jest kultura rosyjska, kinematografia rosyjska, a czym innym jest reżim Putina. Czy mamy przestać czytać Dostojewskiego, słuchać Prokofiewa, bo dyktator jest na Kremlu? To jest nonsens – powiedział prosto z mostu Jacek Kurski".

Ja pierdzielę, cóż za kuźwa odkrycie! 10 lat nienawiści poszło się grzmocić w jednej chwili. Niech ktoś pokaże to Kaczyńskiemu.

Jak widać nawet nie ma za złe Rosji że nam wraku nie oddali, czyli spokojnie można zacząć odmrażanie stosunków z Rosją. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

@dsbh a czemu popierasz 13 emeryturę i 500+?

Skoro we wszystkim wzorujemy się na zachodzie, to dla czego nie wprowadzić takiej dotacji jak 500+ u nas. Wiadomo, że ktoś to przepije ale też więcej osób wykorzysta. Pytanie dlaczego na ten pomysł nie wpadła Platforma, skoro jest europejska ? Czasami liczą się też chęci. Także gdyby to było "tylko" 300+ też byłbym za. 13 emerytura. Ojciec dostawał emerytury 1000-1100 zł miesięcznie z czego część przeznaczał co miesiąc na leki, plus własne potrzeby, coś wnukom kupił lub dał. Także zawsze dla takich osób to kilka zet więcej. Głownie o takie osoby mi chodzi co dostają najmniej i muszą kombinować jak przeżyć do pierwszego.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

zazwyczaj komornik zabiera bo ktoś jest winien kase i tu jest ok . ale co zrobić gdy nie morzemy zapłacić bo ktoś nam nie zapłacił ?       

Utworzyć fundusz gwarancyjny na który by się zrzucali wszyscy przedsiębiorcy.

1 godzinę temu, sabuliga napisał:

No przeczytałem ale to jest tak zwana gowno robota. W małych miejscowościach jest ciężko ale da się kuzynka po biotechnologii 3 miesiące próbny dalej umowa i 3500 na rękę. Zobaczymy w polsce jest słabo ale byle było zdrowie.

Myślisz, że jako kurier pracowałbyś krócej ? Rozmawiałem kiedyś z jednym. O 7 zaczyna pracę, po 16 był u mnie a miał jeszcze 4 paczki do rozwiezienia. Ponadto, jedna może ważyć kilogram a kolejna 20 kg, także lekko też nie jest.

1 godzinę temu, henio2 napisał:

Jasne wszystko co rzad da to tylko by społeczeństwo za to kupić że też Balcerowicz na tonie wpadł i wszystko sprzedawał za symboliczną złotówkę kolesiom

..

Zapytał bym Balcerowicza czy dało się coś modernizować w tym czasie ? Bo na plan sprzedać wszystko to chyba każdy by wpadł.

16 minut temu, hubertuss napisał:

Nie wiem co by zrobili inni politycy. Jak pisałem teraz rządzi pis i nie ma co gdybać. Być może inni politycy nie wprowadzali by 500 plus, które i tak nie spowodowało wzrostu przyrostu naturalnego, zachęciło wiele kobiet do porzucenia pracy. A dzięki inflacji i drożyźnie dzisiaj jest warte może 300 zł.

Od kiedy ktoś na zusie blokuje rozwój rolnikom? Jeśli uprawia swoją ziemię to przynajmniej państwo do jego składek mniej dokłada. Więc jest dla państwa mniejszym ciężarem niż rolnik na krus.

Zastanawiam się na kogo Ty zagłosujesz w kolejnych wyborach :). O 500+ pisałem wyżej.

10 minut temu, Ulman napisał:

Wyświetlając ruskie filmy TVPis wspiera reżim Putina . Toż to skandal!

Mówisz, że TVP złamało embargo nałożone na Rosję 🤣. To już tych tureckich seriali tam nie ma ?

Zaczynam lajkować Ulmana, coś mi ten Nowy Rok nie służy 🤣.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dsbh napisał:

Skoro we wszystkim wzorujemy się na zachodzie, to dla czego nie wprowadzić takiej dotacji jak 500+ u nas. Wiadomo, że ktoś to przepije ale też więcej osób wykorzysta. Pytanie dlaczego na ten pomysł nie wpadła Platforma, skoro jest europejska ? Czasami liczą się też chęci. Także gdyby to było "tylko" 300+ też byłbym za. 13 emerytura. Ojciec dostawał emerytury 1000-1100 zł miesięcznie z czego część przeznaczał co miesiąc na leki, plus własne potrzeby, coś wnukom kupił lub dał. Także zawsze dla takich osób to kilka zet więcej. Głownie o takie osoby mi chodzi co dostają najmniej i muszą kombinować jak przeżyć do pierwszego.

Kaczor im wbił do głowy, że muszą na niego głosować, żeby dostać 500+.  Myślę, że twój ojciec wolałby emeryturę bez podatku, ale Kaczor powiedział, jesteśmy gwarantem tych + i musicie na nas głosować, bo tamci wam zabiorą. I trąbi o tym w tej swojej telewizji, a te starsze ludzie myślą, że telewizja przecież państwowa to prawdę przecież mówią, jakby już zapomnieli jak prawdomówna była telewizja państwowa za czasów PRL-u ;) 

Ja tam dziękuję za 500+, lepiej niech podatki poobniżają a ludzie sobie dadzą radę bez 500+, ale to jest pewnego rodzaju straszak, głosujcie na nas, bo jak tamci wygrają to wam zabiorą. Spytaj się tych co na PiS głosują, połowa z nich myśli, że jedyny podatek jaki płacą to VAT :) :) :)  A pracodawca to wg nich to mało podatków płaci, bo widzą tylko swoją pensję netto i brutto, nie widzą tej dodatkowej części którą jeszcze pracodawca płaci.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, dsbh napisał:

Zastanawiam się na kogo Ty zagłosujesz w kolejnych wyborach :). O 500+ pisałem wyżej.

Byle kto jest lepszy niż pis. Co do emerytur to się zgodzę są niskie i niech ten raz czy dwa w roku mają dodatkowe pieniądze. Ale 500 plus to czysty socjalizm i wspieranie legactwa. Przyrost naturalny i jego poprawę możemy między bajki włożyć. I to ludzie już dawno wiedzieli. Bo nikt normalny nie będzie robił dziecka bo mu 500 dadzą. Tylko naiwniaki i głupki wierzyły, ze to wpłynie na wzrost liczby ludności. Zniechęciło jedynie wiele kobiet do porzucenia pracy. W Siemiatyczach facet ma dużo marchwi i innych warzyw. Ukrainki pracują po 16 zł na godzinę Polki ani jednej nie znajdziesz. Bo woli na d w domu siedzieć 500 pobierać niż do roboty iść. Przykład jęk, ze dzieci laptopów do nauki nie mają;. Po dwóch czy więcej latach pobierania tego socjalu rodzice laptopa dziecku do nauki nie mogą kupić. Wstyd i patologia. Ale to na patologii właśnie zależy pisowi bo ciemnotą łatwiej rządzić.

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, dsbh napisał:

Jak się wzorujemy na zachodzie to czemu beżowych nie sprowadzać? 

Zamiast 500+ obniżyć podatki/ wprowadzić wysoka kwotę wolną  a emerytury przestać obciażać PITem. Przecież to idiotyzm ze państwo emeryturę płaci a potem odbiera z tego podatek. Mamy ok 6,5 mln emerytów którzy muszą złożyć PIT, urzędasy musza to sprawdzić, zweryfikować wyegzekwować. Ilez to jest zbędnych etatów ?  Nie lepiej zwolnić emerytury z PIT , urzędasów zbędnych zwolnić a oszczędności dać emerytom? 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v