Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 minut temu, pawelek98 napisał:

Jakiej podaży i jakiego popytu,

Miałeś 2 lata suszy i co ceny dopiero są w urodzajnym roku 

A maszyny co roku 5-10  proc w gore

Niby susza a u nas ludzie zbeirali po 8 t z zimówki. I to nei ze tylko tak mowili bylem o roznych na polu i widzialem

• 0
Opublikowano (edytowane)

W agrii Zamość wczoraj coś mniej pisało na tablicy niż 900 zł za pszenicę. Na tej tablicy to ceny netto podają?

Zgadzam się że cena zboża adekwatna do kosztów jej wyprodukowania. Zobaczcie co się dzieje, zboże do góry- nawozy w górę. Dla przykładu pytałem na składzie w grudniu o dwuteownik cena za metr 60 zł, dziś pytałem ten sam 80 zł metr. Nie sztuką jest wyprodukować i sprzedać po kosztach, Po to się uprawia żeby coś z tego było można dodatkowo kupić.

Odnośnie właśnie tej inwestycji w krupcu. Okazały będzie, tylko czy okazałe będą pieniążki za towar od rolnika. W Pawłowie koło Bychawy cefetra też ładna inwestycja jak na ten rejon ale podobno nie chwalą ludzie zbytnio z ceną.

Edytowane przez dralo5
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Bo Cefetra nie przerabia tylko handluje a przetwórca powinien płacić lepiej chociaż z Lubellą to różnie bywa 

Niestety takie czasy naszły, że często taka cefetra ma dużo wyższa cene u producenta jak rolnik.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

sprzedałem przyczepe paszowki po 900 brutto lubelskie. droga przez mękę

Też się zastanawiałem czy wywieźć z małą przyczepę bo z dużą na razie nie ma szans , trudno byłoby się dostać do głównej drogi. Może jutro spróbuję ale podobno ma padać śnieg i wiać więc pewnie się nie uda...

5 godzin temu, DARIUSZA323 napisał:

90-92 zł jeden, 95 zł drugi również okoliczny skup, powiat Łęczna

Możesz powiedzieć gdzie 950 zł płacą ?

• 0
Opublikowano
dzikiWschód napisał:

robi57362 napisał:

sprzedałem przyczepe paszowki po 900 brutto lubelskie. droga przez mękę

gdzie tyle placa?

Ludwin

pawlus224 napisał:

2 godziny temu, robi57362 napisał: sprzedałem przyczepe paszowki po 900 brutto lubelskie. droga przez mękę Też się zastanawiałem czy wywieźć z małą przyczepę bo z dużą na razie nie ma szans , trudno byłoby się dostać do głównej drogi. Może jutro spróbuję ale podobno ma padać śnieg i wiać więc pewnie się nie uda...

jutro drę drugi raz

• 0
Opublikowano

jade mtz z przyczepka 6t Wodziński. oj męka tylko mi potrzebna jest przyczepa do obornika a nie mam checi z bortami w te i we w te latać i myć przyczepy co chwile. Coś tam marudzil ale bez problemu wzieli

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Niech zabudują kosz to im nie będzie woda lecieć ,ich problem ,nie sprzedającego

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Podejrzewam że chodzi o wodę i błoto pośniegowe ociekające z przyczepy

• 0
Opublikowano

Rozmawiałem wczoraj z gościem z wielkiego skupu, mówię to co kasę zrobicie w tym roku, magazyny pełne w dobrej cenie kupione. On na to że kupione i od razu sprzedane bo nikt nie ma kasy żeby trzymać tysiące ton rzepaku czy pszenicy z niepewną ceną sprzedaży. A tymbardziej że ostatnie lata plecy na rzepaku kto trzymał.

• 0
Opublikowano

A co Ci ma powiedzieć  ? ze zarobił !00 % ?  Wiadomo ze będzie wciskał kit  , brali kredyty i kupowali bo wiedzieli ze rzepaku i pszenicy w Europie jest mało ,  i bez kredytu maja kasy jak lodu jak się co roku w żniwa za grosze od baranów kupuje !

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Podejrzewam że chodzi o wodę i błoto pośniegowe ociekające z przyczepy

Dokładnie tak.

1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

rolnik ma jeszcze umyć naczepę na skup? No co Ty, przecież to zniewaga. Skupujący na odjazd jeszcze w d*pę powinien pocałować 🤣🤣

Nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź.

1 godzinę temu, jahooo napisał:

umyć pakę to jedno, a narzekać, że w zimie woda leci i lód z podwozia, to drugie

Rok temu woziłem i pogoda była taka że wyjeżdżając świeciło słońce a gdy dojechałem zaczęło mżyć , to miał żale że ludzie przyjeżdżają ,woda z szosy chlapie na podłogę przyczepy i później mu po wywrotnicy ścieka do kosza , a wyjeżdżając z wywrotnicy na kołach się ziarno przylepia i roznosi po placu. 

To taka maruda znana z tego skupu na całą okolicę ,przez to ludzie nie lubią tam wozić bo zawsze mu coś nie pasuje , wożę tam już może z 6 lat bo że Mnie człowiek spokojny i nigdy nie widziałem go uśmiechniętego tylko zawsze "muchy w nosie" , a dla kontrastu jego żona która waży i pisze "kwity" jest bardzo miła...

Wybaczcie O.T.

Edytowane przez pawlus224
  • 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

A co Ci ma powiedzieć  ? ze zarobił !00 % ?  Wiadomo ze będzie wciskał kit  , brali kredyty i kupowali bo wiedzieli ze rzepaku i pszenicy w Europie jest mało ,  i bez kredytu maja kasy jak lodu jak się co roku w żniwa za grosze od baranów kupuje !

jaki ty głupi że jeszcze skupu nie otworzyles też byś na kasie spał.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Skoro wszyscy wiedzieli ze bedzie drogo. To czemju Ty nie wiedziales i nie nakupiles?

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, pawlus224 napisał:

To taka maruda znana z tego skupu na całą okolicę ,przez to ludzie nie lubią tam wozić bo zawsze mu coś nie pasuje , wożę tam już może z 6 lat bo że Mnie człowiek spokojny i nigdy nie widziałem go uśmiechniętego tylko zawsze "muchy w nosie" , a dla kontrastu jego żona która waży i pisze "kwity" jest bardzo miła...

Wybaczcie O.T.

Bo z magazynierem trzeba dobrze żyć!!! Pierwszy przyjazd w sezonie - flaszeczka i później nawet z ciągnika nie wysiadasz.
Mi w tym roku, przy kiprowaniu paka spadła z przyczepy. Chłopaki we 3 chodzili, do tego stopnia że przyjechali swoją ładowarką pomóc i postawili pakę tak, że nawet siłowniki się nie porysowały. Gdybym z nimi dobrze nie żył to pewnie by kazał zjechać na bok i martw się sam, bo kolejka na 20 zestawów. Gdybym tam sam został z tą paką to mógłbym tylko usiąść i płakać.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v