Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@komodo jeszcze lepszy przykład podałeś z pszenica . Czemu patrzysz przez pryzmat własnego ,,podwórka '' czyli okolicy. Zapraszam do mnie. Jak wyciągniesz 2-3 tony z ha to będzie max. Nie każdy ma warunki żeby produkować dużo bo ziemię mu na to nie pozwalają. A nadganianie tresciwa to bezsensowny koszt. Więc lepiej doic mniej wartościowszego z dużo nizssymi kosztami za wyższa cenę. Do końca nie można porównać uprawy pszenicy do mleka, bo przy pszenicy czy zbierzesz 5 ton czy 10 ton to dostaniesz np 800 zł za tonę. Przy mleku mając wysokie parametry możesz dostać cenę nawet o 15 groszy wyższa niż przy słabszych 

Opublikowano

Z krowami jest prościej niż z pszenica bo tu litry w większości naganiamy treściwa + dobry bilans, genetyka, wiedzą i doświadczenie. 

Z pszenica będziesz miał to wszystko, robisz agro technikę na 10t a dopiero pogoda zweryfikuje plon... 

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie w oborze Ty jesteś panem tym sterujesz A na polu nakład robisz na 8-10 I przychodzi susza i są 4 oczywiście dlatego że sieje tam gdzie bonitacja i książki mówią że to nie jest ziemia pod pszenice bo na dobrej ziemi nawet susza nie zabije plonu w takim stopniu. 

I pszenice też mając wysokie parametry jakościowe napewno dostaniesz lepsza cene

Opublikowano
13 minut temu, zetorr6441 napisał:

Z krowami jest prościej niż z pszenica bo tu litry w większości naganiamy treściwa + dobry bilans, genetyka, wiedzą i doświadczenie. 

Z pszenica będziesz miał to wszystko, robisz agro technikę na 10t a dopiero pogoda zweryfikuje plon... 

Masz rację co do doświadczenia.
Ja bym je postawił na pierwszym miejscu.

Opublikowano

I nie powiesz mi że średnia w okolicy 20 litrów jest sama z siebie i są wysokie parametry bo jaka jest średnia sama z siebie to masz przykład youtubera buhajczyka  5l na dobę i to zestaw z wydajnością 35l na dobę i porównaj zysk niech ma nawet 6 tłuszcz 

• Like 2
Opublikowano
ramzes10 napisał:

@komodo jeszcze lepszy przykład podałeś z pszenica . Czemu patrzysz przez pryzmat własnego ,,podwórka '' czyli okolicy. Zapraszam do mnie. Jak wyciągniesz 2-3 tony z ha to będzie max. Nie każdy ma warunki żeby produkować dużo bo ziemię mu na to nie pozwalają. A nadganianie tresciwa to bezsensowny koszt. Więc lepiej doic mniej wartościowszego z dużo nizssymi kosztami za wyższa cenę. Do końca nie można porównać uprawy pszenicy do mleka, bo przy pszenicy czy zbierzesz 5 ton czy 10 ton to dostaniesz np 800 zł za tonę. Przy mleku mając wysokie parametry możesz dostać cenę nawet o 15 groszy wyższa niż przy słabszych 

a gdy oddasz 10 a nie 20tys to różnica w cenie też czesto jest ? mało zakładów jest co nie ma dodatku za ilość 😉 wszystko z głową ....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

h... robią rolnika w h... ,a ty truj , faszeruj  krowy na maxa  jakimś kure..... bo jest coś nie tak ,bo krowa nie zdrowa .  I stado ci siada . U mnie mocznik od 130 by za 4 dni 250 pod 300 . Dajesz to samo ,bez skoków ,by przez kilka odbiorów 220-240 i znowu skok,albo w tę albo w tę ,jaki wój. Tłuszcz 4,3,białko 3,3 z paszowozu , a ,,bonus'' z ręki .   Choć co do laboratorium to niby pewniak, oddałem próbkę od krowy w 3 egzemplarzach ,i na wszystkich próbkach parametry niemal identyczne ,o włos różnicy ,a to się nie liczy .   Może w inwalidzką zerknąć 😐

dokładnie tak walą w ..uja.

1 godzinę temu, komodo napisał:

To tak jakbyś próbował mnie przekonać że lepiej z hektara produkować 5t pszenicy przy małym nakładzie jak 10t przy intensywnej produkcji. Gdzie masz dużo tych samych kosztów stałych i właściwie dokladasz 1200zl na hektar i masz drugie tyle nie muszę tłumaczyć co bardziej się opłaci. 

Zapotrzebowanie bytowe jest takie samo czy krowa daje 20l czy 50 

zapraszam na 4,5,6 klasę gleby i pokaż mi te 10 ton, jak gleba pozwala to fakt trzeba max wyciągać, ale na słabszych pieniądze wywalisz na marne.

Odnośnie wydajności krów to zależy też po ile mleko sprzedajesz, jak cena słaba to nie poszalejesz i czasem lepiej mieć lepsze parametry niż np 10 czy 20%więcej  na miesiąc mleka

31 minut temu, Morela15 napisał:

Słyszałem że bielmlek upada to prawda?

już dawno teraz sąd ogłosił upadłość, czyli rolnicy będą dopłacać :(. szkoda że z Piątnicą się nie dogadali to bym z karą zmienił mleczarnię. 

@slawek74 zwłąszcza w małych zakładach premie za litry są duże bo jakoś trzeba uzasadnić dobrą cenę dla radnych i elity, teraz jeden dostawca z Łap będzie budował drugą oborę bo ma więcej za litr niż w mlekovicie miał i jak tu ma człowiek się nie wkurzyć?

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

A ja myślę że wszyscy ci co próbują na siłę uzasadnić słuszność niższej wydajności i lepszych parametrów to zwyczajnie nie potrafią robić dużych wydajności i taka prawda. 

@dabrowskit kojarzę że ma dużą wydajność i fest parametry ale sam przyznał że u niego od lat jest genetyka pod tym kątem 

A ja myślę że wszyscy ci co próbują na siłę uzasadnić słuszność niższej wydajności i lepszych parametrów to zwyczajnie nie potrafią robić dużych wydajności i taka prawda. 

@dabrowskit kojarzę że ma dużą wydajność i fest parametry ale sam przyznał że u niego od lat jest genetyka pod tym kątem 

• Thanks 1
Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Teraz ciut spadły. Ale 4.2 i 3.5 tl jest . Znajomy 4.7 i 3.6 przy 35-38l ze zbiornika ma . Więcej wszystko możliwe

Opublikowano (edytowane)

Cały pic polega na tym żeby znaleźć ten punkt w którym przy w miare niskich kosztach wypracować max zysk a to u każdego bedzie inaczej ziemia ,łąki, pasze warunki itp i  kazdy w tym wypadku ma częściowo rację .A to że niektórzy mają krowy po to żeby je mieć to fakt, doiłem kiedyś krowy u kolegi bo wesele miał to dwie a nawet trzy mi w konwie wchodzilo a jak poscielilem przed dojem to mi slome z pod siebie wyjadly 22szt zbiornik 550l

Edytowane przez Łolek
  • Like 4
Opublikowano
39 minut temu, Rrolniik napisał:

Bez przesady można mieć jedno i drugie, ale np. bez paszowozu pewnego progu nie przeszkoczysz, niektórzy się cieszą jak krowa w szczycie laktacji da 20+, ja się cieszę jak daje 40. co do genetyki to zbyt wiele ją nie zwojujesz, znam typa co ma genetykę zajebistą, żywienie marne i średnia 15l od krowy. Mam w stadzie dwie niemki i dwie dunki, gdyby nie brak rogów i inne kolczyki to byś nie zgadł które majo a które kupne. znam typa co ma 35-40 dojnych i 300l co dwa dni a jałówki i krowy zaciela byczkiem ze stada od 10 lat minimu,

do robis sruda chyba bo zabiera biednym daje bogatym, litrów nie brakuje, białko ok, tylko tłuszcz wyparowuje i cennik z pupy którego nikt nie widział, aby do końca roku :)

19r był prawie normalny, a względem 18 był super.

Ło chłopie, to ty ładuj tą co ma 40 w szczycie laktacji do rzeźni. Zaraz ci napiszą tu, że nie warto takiej żaby doić, że szkoda chodzić przy takiej itp. 🤣

• Haha 2
Opublikowano
49 minut temu, komizmo napisał:

Ło chłopie, to ty ładuj tą co ma 40 w szczycie laktacji do rzeźni. Zaraz ci napiszą tu, że nie warto takiej żaby doić, że szkoda chodzić przy takiej itp. 🤣

to co ja będę doił jak ponad 1/3 stada sprzedam bo daje tylko 40+?

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

U mnie  chyba cena bez zmian bo poniżej 15k 1,5 albo1,51 coś  tak bo faktury jeszcze nie mam a zawsze miałem powyżej 15k to chyba różnica 5gr 

Obcieli wam 😛 tam nikt raczej nie patrzy na progi, z tego co pamietam to wam dali 5gr wczesniej niz nam wiec teraz wczesniej zabrali co nie wróży dobrze dla nas za marzec 😛 u mnie cena bez zmian za luty 😛 dzisiaj spory przypływ bo za mleko i reszta dopłat 😂😂

Opublikowano

Za mleko biorę około 30brutto pasza witaminy inseminacja 10tysi prąd woda 2tysie koszty stałe rodziny 4tysie i spłacam z palcem w d*pie po 8tysi i starcza na inwestycje takie bierzace które Ci wpadną ale pies to wszystko gonił plecy mi siadają mam dość...  Córki nie chcą gospodarstwa a dla byle jakiego zięcia nie warto się zażynac dalej

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

To znajdź dobrego zięcia 

Ale dobry nie chce pewno gospodarki ☺

54 minuty temu, radekz200 napisał:

Obcieli wam 😛 tam nikt raczej nie patrzy na progi, z tego co pamietam to wam dali 5gr wczesniej niz nam wiec teraz wczesniej zabrali co nie wróży dobrze dla nas za marzec 😛 u mnie cena bez zmian za luty 😛 dzisiaj spory przypływ bo za mleko i reszta dopłat 😂😂

A h*j ich wie wiem że kolega co ma tak 10 k mleka to miał mniej o 5 gr niz ja

Jak  masz kaske to zaproś kolegów  z forum  na% i💃

Edytowane przez Łolek
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Dzikusss napisał:

Za mleko biorę około 30brutto pasza witaminy inseminacja 10tysi prąd woda 2tysie koszty stałe rodziny 4tysie i spłacam z palcem w d*pie po 8tysi i starcza na inwestycje takie bierzace które Ci wpadną ale pies to wszystko gonił plecy mi siadają mam dość...  Córki nie chcą gospodarstwa a dla byle jakiego zięcia nie warto się zażynac dalej

Gdzie paliwo nawozy usługi no sieczkarnia naprawy i 100 innych ci znajdę?  Ponad 25% na kredyty z palcem w d... mówisz 🤔

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Z palcem w d*pie. Przecież masz dodatkowy dochód z dopłaty bezpośredniej sprzedaży bydła które produkuje gospodarstwo (brakowane krowy cielaki i czasem byczki ) sprzedaż jałówek cielnych 2-3w roku  a ile ta kukurydza cię kosztuje kompletna usługa 10tysiecy ....już tak nie skomlajcie . A i ja dalej doje za 1.55 nie mam jak tu rolnicy z Mlekuty po 1.68 nie wiem komu oni te bombonierki noszą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v