Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jaka soja? Kupkowane siano i kiszonka z liści buraków ręcznie zbierana. Oto futurystyczne rolnictwo odpowiadające na potrzeby zmieniającego się świata

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Ja bym jeszcze dodał, że mam nawet materiał/budulec z którego mógłby powstać. W naszej branży mamy go opór i w zasadzie zaczyna tylko to zostawać jako zyski teraz. Ale trzeba by było dobrze wysuszyć żeby zachował kształty🤔

Opublikowano

Ja tam za bardzo się nie znam, ale jak przy tej cenie zostaje Ci tylko obornik to musisz mieć gdzieś duże straty w produkcji, bo ostatnio mleko powyżej 1,9 za sierpień to nawet w 2017 chyba nie było. Wiem wiem koszty rosną ale część tych kosztów można ominąć albo chociaż zminimalizować 

• Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

Ja tam za bardzo się nie znam, ale jak przy tej cenie zostaje Ci tylko obornik to musisz mieć gdzieś duże straty w produkcji, bo ostatnio mleko powyżej 1,9 za sierpień to nawet w 2017 chyba nie było. Wiem wiem koszty rosną ale część tych kosztów można ominąć albo chociaż zminimalizować 

Dobra cena. Większość tubylców z forum o takiej tylko legendy słyszało. Mam pewien plan na zminimalizowanie kosztów produkcji np w zbiorze kukurydzy na kiszonkę. Mianowicie nie marnować jej w łajno tylko wymłócić i opylic po 650 netto. Niestety plan nie do realizacji w tym roku. A ty jakie masz sposoby na zmniejszenie kosztów produkcji?

Opublikowano

W rzepaku to nic nie znaczy, że wzrosły zasiewy. Z czym chcesz w nim jeździć? Chyba, że spod lady środki to można chojrakowac... do czasu...

Nie mówię o całej produkcji roślinnej ale jeżeli chodzi o ceny kukurydzy to zapowiada sie drugi z rzędu niezły rok

Opublikowano (edytowane)

do tego za klka  lat wejdzie postęp w soji i też z 500 tys ha obsianych kosztem zboża .                         braki z paletami są od lutego , na tartaku są odpady a brakuje pracowników do zbijania palet .    Przed pandemia z gminy wyjezdzała 2-3 tiry palet co tydzień  teraz ani jeden ,odpady na tartaku są ale brak rąk do takiej pracy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
jarecki napisał:

plan powinien być jeden a mianowicie wypas we  francji jest przysłowie ,, kto ma kukurydze ten ma mleko , kto ma łąki ten ma pieniadze '' 

weź paś jak łąki przez drogę i do tego za ludzkimi podwórkami i w febenastu kawałkach 🤓

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v