Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Bo nikt nie ma umiaru... Czy to hodowcy krów mlecznych, drobiu, wieorzkow, czy opasów. Mało kasy to dostawi kilka sztuk i tak próbuje się odkuć. Tylko brnie w to gówno dalej licząc na nie wiadomo jaki sukces. A czemu nie popracować nad wydajnością i opłacalnością? 

W twoim mniemaniu wydajność=opłacalność?

Polemizował bym

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

zdradź sekret z tą wydajnością/opłacalnością ?

Ty dłużej w tym siedzisz to chętnie wysłucham Twojego przepisu na sukces. Nie miej mnie za. Konkurencję bo ja do mlekovity  oddaje 🙄

1 minutę temu, komizmo napisał:

W twoim mniemaniu wydajność=opłacalność?

Nie nie. Nie chodzi mi o kupowanie mleka 😉

Opublikowano
43 minuty temu, gregor1284 napisał:

Bo nikt nie ma umiaru... Czy to hodowcy krów mlecznych, drobiu, wieorzkow, czy opasów. Mało kasy to dostawi kilka sztuk i tak próbuje się odkuć. Tylko brnie w to gówno dalej licząc na nie wiadomo jaki sukces. A czemu nie popracować nad wydajnością i opłacalnością? 

a ja ten post zrozumiałem jako prawo podaży - popyt    jest nadmiar produktów rolnych to cena miejsza      gdyby było więcej budowlanców to musieli by z ceny schodzić  by zarobić 

Opublikowano

Dokładnie firmy robią biznes...nieraz mi wyskoczy kanał młodego co codziennie filmiki wstawia... Już korbanek się ładnie zareklamował teraz euromilk... A ten młody już widać że się pochyla do przodu ciekawe jak długo wytrzyma

No po robocie umyty może browca strzelić... Z krowami to jest zycie😂

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Spojrzałem na faktury rok temu brutto

Paliwo 3,80 

Soja 1800

Rzepak 1200

Mleko 1,55

Teraz 

Paliwo 5,20

Soja 2500

Rzepak 1800

Mleko 1,55

Pisać dalej? Ceny maszyn +15%, ceny betonu +20%, stal+100% i tak dalej i tak dalej. Pozdrawiam zadowolonych

Ale mleka więcej w tym roku 100 tyś  i jakoś się kręci 😂.

Ludzie my mamy cały sezon wakacje. Pewnie u każdego z nas grill co drugi dzień 😛 A ci z miasta czekają do weekendu 😂 .

Na Podlasiu zwłaszcza jak widzę u mnie Łomża Zambrów Grajewo nie widać tych likwidacji produkcji każdy doji ile wlezie.

Fakt dużo ludzi miało same trawy i kukurydzy A resztę gotowce bo była w miarę cena . A teraz widzę że ludzie po patelni zboża i swoją pasze robią. 

Dopiero po nowy roku będą cyrki jak cena wszystkiego utrzyma się na tym poziomie lub wyższym niż teraz. Najbardziej boli cena nawozu a gdzie reszta 😱

Edytowane przez greg1985
  • Haha 2
Opublikowano

Może Grzesiu będzie miał na drugi rok kombajn na testach, to będzie reklama, a przecież on lubi te ruskie maszyny😂

Sukces tych jutuberów to w pewnym stopniu porażka rodziców których dzieci to oglądają. 

Ciekawe czy to się jakoś  przekłada na zwiększenie sprzedaży maszyn, osobiście twierdzę że nie bardzo 

Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał:

Urlop przy krowach też jest możliwy, u nas jeden co ma 100 dojnych był niedawno na mazurach, wycieczka rowerem, pracownika brak 

Wypuścił krowy z obory i szukał ich rowerem aż na Mazurach...w to uwierzę:)

Opublikowano
39 minut temu, jarecki napisał:

a ja ten post zrozumiałem jako prawo podaży - popyt    jest nadmiar produktów rolnych to cena miejsza      gdyby było więcej budowlanców to musieli by z ceny schodzić  by zarobić 

Dokładnie 

Opublikowano

Niektórzy to nie widzą na prawdę nic oprócz krów, i dalej będą tak kończyć tą produkcję aż ich Tusk na emeryturę wyśle

To tak jak z dojeniem krów jak się ma wesele, 5 zł sztuka to drogo, to siedź w domu jak cię nie stać 

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

Niektórzy to nie widzą na prawdę nic oprócz krów, i dalej będą tak kończyć tą produkcję aż ich Tusk na emeryturę wyśle

To tak jak z dojeniem krów jak się ma wesele, 5 zł sztuka to drogo, to siedź w domu jak cię nie stać 

Kiedys dr. Gołębiewski z SGGW wyliczal koszta jednemu to na 1.30 za mleko miał 1.28 kosztów 🤦‍♂️

Opublikowano
7 minut temu, Zdzinio napisał:

Łowicz zmienił cennik od września plus 10 gr za ilość tylko ciekawe czy tą premię 17 gr utrzymają!?

Jeśli mieliby utrzymać premię to raczej informowaliby o podwyżce ceny a sms był tylko o zmianie cennika więc pewnie z tej premii nie wiele zostanie w kolejnym miesiącu...

Opublikowano

Dziś brał u mnie handlarz krowy na rzeź i mówił że dużo ludzi rezygnuje ma umówiony odbiór krów z dwóch gospodarstw każde powyżej 50 dojnych.Modernizacja się skończyła i rezygnują obory wolnostanowiskowe.

Opublikowano
2 godziny temu, Dzikib11 napisał:

Dziś brał u mnie handlarz krowy na rzeź i mówił że dużo ludzi rezygnuje ma umówiony odbiór krów z dwóch gospodarstw każde powyżej 50 dojnych.Modernizacja się skończyła i rezygnują obory wolnostanowiskowe.

Wolnostamowiskowa bardzo prosto przerobić na halę np na zboże i z magazynem produkcja roślinna ma dużo sensu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v