Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć. Chciałam podziękować za wszystkie rady i swoje doświadczenia z mleczarnia. Stało się tak jak myślałam. Porobiłam wszystkie zmiany, które tutaj mi doradziliście na forum, a wyniki i tak były w okolicach 150 tys. Postanowiłam, że to przeczekam i dzisiaj dostałam SMS z mleczarni że jest już 8tys. Oby tak dalej, żeby jak najmniej czasu było pozaklasowe.

Opublikowano
Dnia 1.08.2021 o 20:15, kr9292 napisał:

Aktualnie kupiłem po 1680 zawsze o tej porze było 5-7 stów taniej więc 2 z przodu raczej będzie zima, a jeszcze rzepaki słabo sypią

Rzepak kupiony po 1140 netto, cały tir z agrolok zamawiany na początku lipca dojechał kilka dni temu, śruta Sojowa gmo można było kupić po 1830 netto, ale liczyłem że spadnie (chciałem poczekać aż spadnie poniżej 1800) i się przeliczyłem, cena wzrosła o 120-150 zł i nie widać aby spadła, 

Opublikowano
Dnia 27.06.2021 o 11:00, damianzetor9540 napisał:

Te 8 gr to dla największych czy najmniejszych? 

Ja to widze raczej marsz w kierunku 5 mln skupu na miesiąc ( z chyba ponad 9 mln rok temu) 

Opublikowano
22 godziny temu, Pitraszek napisał:

Dobrze mówi. Trzeba zablokować cały kraj to może się opamiętają. Podejrzewam że w aktualnej sytuacji było by więcej zwolenników i przyłączających się do rolników jak przeciwników bo widać co się dzieje na półkach w sklepach 

• Like 1
Opublikowano

tyle że ludzie którzy się tym nie interesują myślą że ceny są tak wysokie bo my rolnicy zarabiamy krocie😓 jakoś trzeba uświadamiać społeczeństwo

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jeżeli chodzi o dochód z ha . to bysmy byli w czołowce światowej jesli chodzi o zarobek , tylko problem jest z iloscią tych ha . przypadających na poszczególne gospodarstwa w wiekszosci krajów cywilizowanych te 20 to zabrakło by na opłaty a Polak jeszcze na wóde zaoszczedzi .  To jest temat dla producentów mleka i w łatwy sposób moge wykazać dochody z tej branży bo inwestycje widac gołym okiem .               niestety ale z 30 krów nie da się  utrzymać 2 pokoleń w gospodarstwie tzn.  rodzice i następca jak praca taka płaca bo te 30 krów to spokojnie 2 osoby obskoczą 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Jak to łatwo się mówi, że 2 osoby obskoczą ileś tam. Tak. Przy nowoczesnej oborze za milion i nowym, bezawaryjnym sprzęcie za drugi milion się da. Tylko aktualnie nie mam dwóch milionów w portfelu żeby to wykonać. Za kredyty podziękuję, hazard nie jest moją pasją.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, niesamowity90 napisał:

Tylko aktualnie nie mam dwóch milionów

inflacja przyspiesza a więc wszystko przed nami ;) możę  o te miliony bedzie nam łatwiej niż myslimy teraz

• Like 1
Opublikowano
jarecki napisał:

jeżeli chodzi o dochód z ha . to bysmy byli w czołowce światowej jesli chodzi o zarobek , tylko problem jest z iloscią tych ha . przypadających na poszczególne gospodarstwa w wiekszosci krajów cywilizowanych te 20 to zabrakło by na opłaty a Polak jeszcze na wóde zaoszczedzi .  To jest temat dla producentów mleka i w łatwy sposób moge wykazać dochody z tej branży bo inwestycje widac gołym okiem .               niestety ale z 30 krów nie da się  utrzymać 2 pokoleń w gospodarstwie tzn.  rodzice i następca jak praca taka płaca bo te 30 krów to spokojnie 2 osoby obskoczą 

Widzę że jesteś entuzjasta zapier@alania za miskę ryżu, bo 30 krów to jeszcze dolicz młodzież i ogarnięcie paszy dla nich wszystkich w sezonie. Pozdrawiam i żegnam bo palców zdzierał na darmo nie zamierzam.

• Like 1
Opublikowano

nie , nie jestem jestem w trakcie likwidacji a le nie z powodu braku opłacalnosci .  Rusil , poruszyłęś bardzo ciekawy temat ,, ogarniecie paszy ''jak to się odbywa np . w holandi , znam kilka osób które mając prasy np . sipma kupiła nową za ponad 100 tys i przeszła na zbór usługowy przyczepą samozbierającą .

Opublikowano
jarecki napisał:

chyba na odpierdziel....

Opublikowano (edytowane)

znam kilka dobrych gospodarstw z conajmiej 30 sztukami dojnych i gospodarstwa zadbane gdzie pracują 2 osoby a dzieci już wyfruneły z gniazdka  .mało tego nawet w sezonie wypasają bydło a to wymaga sporo pracy  wiecej niż chów alkierzowy .   Ale ok . każde  gospodarstwo jest inne , ma inne warunki , znam nawet gospodarza co sam ogarnia ze 25 krów a żona pracuje poza gospodarstwem nieraz syn mu pomaga i żona jak ma wolne .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

w porywach miałem około 40 sztuk bydła w tym 22 dojne żona pracuje poza gospodarstwem a w polu pomagał ojciec w oborze też ogarniał poza dojem ale to w roku by było z 10 dni gdzie w oborze ogarniał tzn , ja tylko wydoiłem . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

10 tyś razy 22 sztuki 😊 a i to razy 2 zł

I do tego wypłata żony jako  dokładka 

Można świat doganiać 🤭

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v