Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak przedmówca. Ile z tym wszystkim jest problemów i obowiązków... człowiek ma chęć to rzucić bo zarobek taki sobie, a ceny wszystkiego idą do góry non stop. Czasami myślę, że lepiej byłoby czym innym się zająć. Tutaj bez wakacji, wolnego,  chorować też niewskazane, nowe wymagania, choroby krów, stres i można wymieniać w nieskończoność. Coraz większa nagonka na rolników odbywająca się pod płaszczykiem bardzo subiektywnie rozumianej ekologii...

Tak to się kiedyś zaczęło i się kontynuuje. Jak zostanę do tego zmuszona też to rzucę... nie będę brnąć w to w nieskończoność. Póki człowiek młody ma jeszcze szansę coś zmienić. Później będzie za późno.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, aniadee napisał:

Dokładnie jak przedmówca. Ile z tym wszystkim jest problemów i obowiązków... człowiek ma chęć to rzucić bo zarobek taki sobie, a ceny wszystkiego idą do góry non stop. Czasami myślę, że lepiej byłoby czym innym się zająć. Tutaj bez wakacji, wolnego,  chorować też niewskazane, nowe wymagania, choroby krów, stres i można wymieniać w nieskończoność. Coraz większa nagonka na rolników odbywająca się pod płaszczykiem bardzo subiektywnie rozumianej ekologii...

Tak to się kiedyś zaczęło i się kontynuuje. Jak zostanę do tego zmuszona też to rzucę... nie będę brnąć w to w nieskończoność. Póki człowiek młody ma jeszcze szansę coś zmienić. Później będzie za późno.

ty młoda 9_9 ,a przeważnie zostają ci na ,,dobicie''

Opublikowano
kr9292 napisał:

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Chyba przymusu do dojenia nie ma, źle to można sprzedać albo się do prywaciarza przenieść, nikt na siłę nie trzyma ...

Nie wiem czemu jeszcze obory nie budujesz

coś doklejał....

ThePerkins napisał:

Chyba przymusu do dojenia nie ma, źle to można sprzedać albo się do prywaciarza przenieść, nikt na siłę nie trzyma ...

masz rodzinę ? dzieci?

Opublikowano
5 godzin temu, kizak napisał:

ty młoda 9_9 ,a przeważnie zostają ci na ,,dobicie''

Mam nadzieję, że nie wpisuję się do tej grupy na "dobicie". Nie planowałam, że zostanę, ale życie różnie się toczy.

Opublikowano

To gospodarstwo rodzinne, więc nie ma problemu z dogadaniem. Nie ma osób trzecich.

Opublikowano
14 minut temu, Leszy napisał:

Jakby to miało znaczenie, że w rodzinie. Ja bym powiedział, że w rodzinie się dogadać to sztuka.

Widocznie byłam dobrze wychowywana z rodzeństwem 😉

Opublikowano

Nie mówię, że we wszystkim jesteśmy zgodni bo każdy ma swoje zdanie. Grunt to znaleźć kompromis albo przekonać drugiego do swojego zdania. Wszystko się da.

Opublikowano
18 minut temu, leszek1000 napisał:

Ja z braćmi to zawsze się wyzywamy, ale jakoś idzie 

Same wyzwiska, ale nikt się nie obraża xd 

Bo z braćmi tak jest. Dobrze ze do rękoczynów nie dochodzi. Mnie nie wyzywają na szczęście😜 

Opublikowano

Ja też myślę o zawijaniu interesu 40 dojnych dziś to niewiele a obory za 2 bańki nie myślę stawiać już jedna w swym życiu postawiłem starczy niewoli

• Like 1
Opublikowano
aniadee napisał:

18 minut temu, leszek1000 napisał:

Ja z braćmi to zawsze się wyzywamy, ale jakoś idzie 

Same wyzwiska, ale nikt się nie obraża xd 

Bo z braćmi tak jest. Dobrze ze do rękoczynów nie dochodzi. Mnie nie wyzywają na szczęście😜 

gorzej jak bratowe się za ''łby'' biorą 😁

Leszy napisał:

Przy tych cenach nawozów to się będzie opłacało dla samego obornika czy gnojowicy trzymać. 😜  

w zeszłym roku trochę obornika wymieniłem za słomę w tym ''nie ma głupich'' słomę kupuje 😁

• Haha 1
Opublikowano
Optimus napisał:

Ja też myślę o zawijaniu interesu 40 dojnych dziś to niewiele a obory za 2 bańki nie myślę stawiać już jedna w swym życiu postawiłem starczy niewoli

chyba tej niewoli dla krów na uwięzi :D

Opublikowano (edytowane)

Prawda jest taka że 40 to mało i później 200 mało i tak w koło. Wiecznie mało i ciągle do przodu bo rentowność coraz niższa

Lepiej więc może rzeczywiście przerwać ta gonitwę bo czy warto tak naprawdę? Jakim kosztem? Jeżeli ktoś ma siły robocze to może pajacowac, ale jak jej brak to lepiej jednak spasować...

Jeszcze żeby chociaż przyszłość była w miarę do zaplanowania, ale hodowla bydła nie ma w Europie przyszłości. Zanim zaczną się wycofywać z tej chorej ideologii to niewiele z tego zostanie.

Bo do tej pory gdy nasi rodzice podejmowali jakieś ryzyko inwestując to w zasadzie byli niepewni tylko tego czy będzie koniunktura. My nie mamy pewności czy będzie w ogóle możliwość prowadzenia całego działu produkcji. Ja piętnaście lat temu jak zaczynałem budowę obory to mi przez myśl to nie przeszło

Edytowane przez komizmo
  • Like 3
Opublikowano

bez przesady , produkcja rolna daje tanią żywność i ona bedzie a te wszystkie zamienniki mleka i miesa są bardzo drogie mleko sojowe 5 zł .  Kupcie sobie rybke co jest za darmo to jest droższa od miesa produkowanego przez rolnika , dalej dziczyzna tak samo za darmo pozyskiwana a mieso drogie .     Mam gospodarstwo mleczne i pisanie żę z 40 krów to jest mało na funkcjonowanie to jest nieporozumienie w europie również funkcjonują i takie gospodarstwa i bardzo dobrze sobie radzą , i nie pisać żę mają wieksze dopłaty .

Opublikowano (edytowane)

Kogo to obchodzi czy to jest tańsze czy droższe i czy sobie radzą czy nie. Krowy zatruwają środowisko i powodują ocieplenie klimatu, rolnictwo zaraz po wydobyciu węgla i energetyce węglowej  jest największym wrogiem. Możesz robić co chcesz, to ideologia

https://www.agrofoto.pl/fakty/unia-europejska/ardanowski-ke-mowi-wprost-ze-chce-zakonczyc-wszelka-hodowle-zwierzat-w-ue,109720.html

Farmer zamiast agrofoto

Edytowane przez komizmo
Opublikowano (edytowane)

nie pierwsza i nie ostatnia ideologia , puki co najpierw ograniczenia dotkną takie kraje jak holandia , dannia a polska z obecnym pogłowiem bydła nie jest jakimś  specjalnym trucicielem wątpie żęby francuscy farmerzy ograniczyli hodowle , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, komizmo napisał:

Kogo to obchodzi czy to jest tańsze czy droższe i czy sobie radzą czy nie. Krowy zatruwają środowisko i powodują ocieplenie klimatu, rolnictwo zaraz po wydobyciu węgla i energetyce węglowej  jest największym wrogiem. Możesz robić co chcesz, to ideologia

https://www.agrofoto.pl/fakty/unia-europejska/ardanowski-ke-mowi-wprost-ze-chce-zakonczyc-wszelka-hodowle-zwierzat-w-ue,109720.html

Farmer zamiast agrofoto

Ale zanim to się stanie to wcześniej sami zlikwidujemy ja tak patrzę u siebie dookoła to widzę że jakakolwiek ochota na hodowle bydła kończy się na osobach urodzonych w latach 70, osoby urodzeni w latach 80 to już margines a Ci 90 czy 2000 to nawet szkoda gadać, wsiąść w nowy ciągnik z klima to jeszcze i owszem ale smrodzić się przy bydle... Nie ma mowy

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

@jareckiZnowu wychodzisz z założenia że ktoś będzie ich pytać. Holenderskie ograniczenia są chyba wewnętrznym zarządzeniem ich rządu. Jeżeli w założeniach zielonego ładu będzie likwidacja hodowli to tak się stanie. Ideologie na przestrzeni dziejów mordowały miliony ludzi. Nikt się nie przejmie że kilkaset tysięcy hodowców w Europie straci pracę, a kilkaset milionom Europejczyków poprawi się stan zdrowia bez tłuszczów zwierzęcych

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

co najwyżej ograniczenie produkcji , a czy warto się bać tego ograniczenia ?  Z jednej strony słysze głosy żę się nie opłaci a z drugiej strach przed ograniczeniem produkcji , trzeba robić swoje jak ktoś chce się rozwijać i ma chęci i zapał do tej ciezkiej pracy w jednej z bardziej męczących branż w rolnictwie to czemu nie ?       tak samo ile to było głosów na temat zazielenienia też miał być koniec rolnictwa a nic złego się nie stało , nikt nie da rolnictwa zlikwidować w europie .

Opublikowano

Obyś miał rację. Tyle że nikt nie chce likwidować rolnictwa tylko hodowle. I nie przypominam sobie żeby jakaś panika była z zazielenieniem. Raczej narzekanie na następne utrudnienia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v