Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Kierownik napisał:

Matołku... doje krowy od 3 lat rano i wieczór. Dzień w dzień wstaje o 4:50. Dla Twojej informacji. Ojciec jedynie poji cielaki. Więcej nie robi nic bo ma problemy ze zdrowiem. Traktorem mu nie pozwalam jeździć. Mama jedynie czasem mnie zastąpi przy dojeniu (3-4 razy w roku) Obrabiamy około 200ha ja z bratem. Brat trochę bawi się w usługi Ale w tym to raczej pieniędzy nie ma. I zajmuje się krowami w 100% Wsyzstkie szczepienia, inseminacja, wcielenia, żywienie (brat rano robi woz) Opryskami, nawożeniem zajmuje się ja. Gospodarstwo mam wielopololeniowe, dbane od dawna. A jak ktoś nigdy nie chciał zaryzykować to teraz robi szesiuntkom

Sam doisz czy z Ukraińcem ? 

A zapomniał że traktorzysta nie mało też pracuje 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

Gamoniu. Akurat krowami w 100% zajmuje sie ja więc nie trafiles. Od kilku lat doje sam z pracownikiem ( dla Twojej informacji mam budzik na 4:50. Doje 5 rano 5 popoludniu). Brat w tym czasie sciela, później robi wóz paszowy. Ojciec ma problemy ze zdrowiem Ale sam chce coś robić więc póki cielaki. Ale tylko poji. Resztę przy nich robię ja. (Oborniki wyrzuca pracownik bo po prostu dla mnie to strata czasu) Oczywiście tam gdzie wyrzuca się ładowarka robię to ja. W polu nie orze, bo orze brat. Mama zajmuje się papierami. Krowy sam inseminuje, ustawiam programy hormonalne. A u Ciebie jeśli nie masz dzieci czy żony żeby Ci pomogła ( ja mam ale mi nie pomaga bo jest panią prawnik) to znaczy że albo jesteś brzydki albo nie da się z Tobą wytrzymać albo nie masz czasu na dziewczyny Czy tam chłopaków. Gospodarstwo mamy od pokoleń. Zawsze dbalismy, podejmowalosmy ryzyko i teraz można zbierać tego plony. Pola z łąkami mam około 200ha I bez problemu ze wszystkim zdarzam. Może po prostu nie mierz wszystkich swoją miarą ;) Może jak byłeś młody to byłeś nygus I teraz rodzice Ci nawet nie chcą pomoc

dopiero piliscie do tego ze nic nie robię A teraz o żonie. Zony nie mam bo nie widzę sensu ślubu. Mam narzeczona z którą mieszkam 5 lat. Jak wspomniałem wcześniej ona zajmuje się swoim życiem zawodowym i tyle. Na wakacje jeździmy, brat jeździ, rodzice jeżdżą. Kobiety nie zaniedbuje, spokojnie ;)

zadowolona bardziej niż twoja Na pewno. Bo jak mi tak facet stekal I narzekał jak połowa tu na af to bym na pewno z kimś takim nie żył. Tu narzekacie, a przecież wystawiasz gosp na olx i idziesz do pracy. Chłopie skąd Ty się urwales. Przecież jest XXI wiek i tu nikt nie mówi co możesz robić. Nigdy mi ojciec nie powiedział że mam zostać na gospodarstwie. A jeśli Twój Ci tak mówił to wspolczuje

A no i jeszcze jedno. Jeśli ktoś nie potrafi zorganizować odpowiednio pracy to właśnie dlatego ma kogoś nad soba

🙆‍♂️

35 minut temu, Kierownik napisał:

No napisałem że z pracownikiem. Mateusz to bardziej lubi usługi. Dobra idę leżeć bo mi już rodzice z rana wszystko poobrabiali

A no i mlekovita cena za lipiec bez zmiany

Dopiero później doczytałem że z pracownikami doisz 😉, dużo tego nie nadążałem czytać ☺️

Opublikowano

Tak naprawdę na tym forum nic się nie opłaca, w większości tematów podobne nastroje. Trudno się dziwić, czasy nie są łatwe, ale jedni dają sobie radę a inni nie. Nikt po nikim nie będzie płakał. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

No napisałem że z pracownikiem. Mateusz to bardziej lubi usługi. Dobra idę leżeć bo mi już rodzice z rana wszystko poobrabiali

A no i mlekovita cena za lipiec bez zmiany

No ja doje trochę dłużej bo już z 18 lat i już szczerze trochę  mi to zbrzydlo bo i zdrowie już  nie to i zapał  mniejszy i młodzież idzie swoją drogą  chcą  się  realizować i ja to szanuję  a najbardziej wkurzajace jest to uwjazanie i ceny nie adekwatne do nakladu pracy i środków choć cos zawsze zostaje 

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Kierownik napisał:

U nas zapowiada się drugi pokos dobrze. Ale jak będzie padać w środę czwartek to wyjeżdżam;) 30lat

30lat a od 3 lat doisz to żeś przebimbał tyle czasu to jeszcze temu zapał masz, jak byś doił dzień dnia od 20 roku życia pomijając np wyjazdy na studia to w tym wieku inaczej byś gadał.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak się wypaplał że ma 90 hektarów samej kukurydzy to połowa forum się zagotowała i w niego jado 😁

5 minut temu, kr9292 napisał:

Gadacie jakby przyszedł z miasta i zaczął przygode z krowami. Zresztą dojenie w tym wszystkim cięzkie nie jest

Opublikowano

Od 3 lat wszystko na jego głowie - raczej o to chodziło. Tak się dziwicie, że ma zapał i chęci do pracy, a może po prostu to lubi? Nie, na pewno nie-zaraz napiszecie, że głupi. 😀

Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał:

Krowy, krowy, krowy, a kiedy zamoczę 🤣

Lechu  możesz się wycofać z ogonów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v