Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

BO TU JEST FAJNIE  , inni bedą dalej narzekać a my już nie .            A CO DO CENY TO MLEKS  daje za kwiecień dwie faktury , na pierwszej tylko za połowe mleka wystawiona .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

i dlatego sposobem miała być sprzedaż bezposrednia , miały być mlekomaty i były ciotka kupiła kiedyś z mlekomatu mleko w stolicy to mowiła że nie dobre ale co się dziwić jak chłop od HF-a co daje 40 litrów mleka takie mleko do mlekomatu lał , chyba w jednym z najbardziej rozwinietych krajów rolniczych jak holandia najwiekszy odsetek ludzi kupuje produkty WEGE .

Teraz może nie od HF-ów, bo się krzyżuje z MO, ale pamiętam mleko, od HF-ów po inseminacjo od wczesnego PRL-u, to w smaku było dobre.  I wszelkie przetwory się z niego robiło. To raczej ludzie w miastach do smaku mleka nie przyzwyczajeni, bo te po pasteryzacji bądź UHT smakuje zupełnie inaczej. 

Opublikowano (edytowane)

A kiedyś to były krzyżówki hf z Ncb , RP , itp , a nie takie "jałowe" hfy 

20 minut temu, jarecki napisał:

no i ja też 3 sztuki na wycieleniu obdoje ze 3 miechy i amen . Ty Ursus 932 ale chociaz z tego tematu na AF nie zrezygnuj 

No ja ciut dłużej 😉

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
11 minut temu, Leszy napisał:

Teraz może nie od HF-ów, bo się krzyżuje z MO, ale pamiętam mleko, od HF-ów po inseminacjo od wczesnego PRL-u, to w smaku było dobre.  I wszelkie przetwory się z niego robiło. To raczej ludzie w miastach do smaku mleka nie przyzwyczajeni, bo te po pasteryzacji bądź UHT smakuje zupełnie inaczej. 

Znajomy kiedyś od nas brak mleko i twierdzi że kiszonką czuć. Uht za to nie 

Opublikowano (edytowane)

jebie jak za mokra kiszonka , być to kwestia tego że miałem łąki z PH nie uregulowanym ale jak kiszonka za mokra to mleko nie dobre jest , ale mleko do jednej butelki trafia od setek rolników zmieszane nawet ten jeden litr na 10 tys . litrów domieszanego ode mie czy od Ursus 932 robi różnice ;)

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Ursus932 napisał:

A kiedyś to były krzyżówki hf z Ncb , RP , itp , a nie takie "jałowe" hfy 

Czerwona polska to taki archetyp, że nawet mój dziadek nie widział takiego umaszczenia. Pierwszy raz czerwoną krowę widział jak ojciec skądś przywiózł coś z białą głową. Mała sensacja na wsi to była. Że to jakieś mięsne na pewno, i mleka nie będzie dawać. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
15 minut temu, Leszy napisał:

Czerwona polska to taki archetyp, że nawet mój dziadek nie widział takiego umaszczenia. Pierwszy raz czerwoną krowę widział jak ojciec skądś przywiózł coś z białą głową. Mała sensacja na wsi to była. Że to jakieś mięsne na pewno, i mleka nie będzie dawać. 

Babcia moja miała taka krowę czerwona kiedyś. My kupiliśmy kiedyś 2 polska czerwona to mówi Wezta to sprzedajta bo jak patrzę to mi się zaraz ta bieda przypomina 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

. A Ty chcesz świat zmieniać 🤔

jak by się choć trochę dało...

jarecki napisał:

i dlatego sposobem miała być sprzedaż bezposrednia , miały być mlekomaty i były ciotka kupiła kiedyś z mlekomatu mleko w stolicy to mowiła że nie dobre ale co się dziwić jak chłop od HF-a co daje 40 litrów mleka takie mleko do mlekomatu lał , chyba w jednym z najbardziej rozwinietych krajów rolniczych jak holandia najwiekszy odsetek ludzi kupuje produkty WEGE .

co nie dobrego jest w mleku od hf 🤔

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

@Leszy zapraszam do mnie , pozwolę nie tylko zobaczyć co nawet wydoić ☺️

To jakiś program zachowawczy? Ile na tym można zyskać, i ile taka krowa da mleka przy współczesnym żywieniu?

Opublikowano
Leszy napisał:

Ta, kiszonką czuć. Już to słyszałem. Zaś kiedyś ojcowie tych smakoszy futrowali te krowy buraczanymi liśćmi i nikt nie narzekał. 

jak krowa na jesìeni rzepę dostawała to mleko rzodkiewkami smakowało 😁

jarecki napisał:

jebie jak za mokra kiszonka , być to kwestia tego że miałem łąki z PH nie uregulowanym ale jak kiszonka za mokra to mleko nie dobre jest , ale mleko do jednej butelki trafia od setek rolników zmieszane nawet ten jeden litr na 10 tys . litrów domieszanego ode mie czy od Ursus 932 robi różnice ;)

nie rozśmieszaj mnie z tą mokrą kiszonką może z taką śmirdzącą to i owszem ale nie z taką lux

Opublikowano
16 minut temu, Leszy napisał:

To jakiś program zachowawczy? Ile na tym można zyskać, i ile taka krowa da mleka przy współczesnym żywieniu?

Nie , mam jedną sztukę do tego mieszanka z BS , i byczki mam bo małe jałówki tym kryje pierwszy raz

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie rozśmieszaj mnie z tą mokrą kiszonką może z taką śmirdzącą to i owszem ale nie z taką lux

tak mokra kiszonka i z kwaśnych łąk ,tak napisałem że miałem ph nie uregulowane a do tego jeszcze dzikie trawy wtedy miałem sporo szczawiu i innnego dziadostwa 

, trawy odsiewane maja wiecej cukru a te moje wtedy były dość kwasne 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

co nie dobrego jest w mleku od hf 🤔

smak , mam w oborze rózne typy i pod typy także wiem , ale i tu pewnie by po czesci wyjasnił iż hf u mie mogły być nie dożywione i ketoza zmienia smak mleka dosć dużo .tak czy siak najlepsze sery na swiecie powstają przy znikomym udziale HF  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał:

jak krowa na jesìeni rzepę dostawała to mleko rzodkiewkami smakowało 😁

Najlepsze w smaku mleko było jak dostawały marchew. Wtedy przyznam, że wpływ na smak był znaczny. 

Opublikowano

Mlekovita Kalisz tł 4,21 bi 3,20 niecałe 20k, 1,73zł brutto.

Jakby w Niemczech i Francji mieliby takie wysokie dopłaty do litra, to nie było by takich protestów jakie w tym roku się odbywały. 

Opublikowano

Gdyby w Niemczech i Francji nie było takich dopłat to mleka nikt by nie produkował.Przykład znany osobiście rolnik 130 dojnych ,dwa roboty udojowe do obsługi krów mlecznych zatrudnione 3 osoby każda zarabia ponad 3 tyś.€ brutto czyli 9 tys.€ same wypłaty dla pracowników.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli cena mleka będzie spadać lub tkwić w miejscu nadal to pocięcie kukurydzy na kiszonkę w tym roku będzie zmarnowaniem jej 😂. Mam propozycję na kontrakt  540 za tonę ze zbiorem i transportem po stronie odbiorcy. 🤔

Ciekawe co będzie dalej

Edytowane przez komizmo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v