Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polmlek podobno szuka a za 5 lat każdy będzie szukał bo nikt z młodych nie będzie się bawic w krowy bo używając kalkulatora wyjdzie że się nie opłaca dodatkowo 7/24 tryb pracy mało atrakcyjny albo po prostu już się nie chce

Opublikowano
11 minut temu, fantango napisał:

Polmlek podobno szuka a za 5 lat każdy będzie szukał bo nikt z młodych nie będzie się bawic w krowy bo używając kalkulatora wyjdzie że się nie opłaca dodatkowo 7/24 tryb pracy mało atrakcyjny albo po prostu już się nie chce

no przestań ,na forum rano chłopaki pisali rano dój 50 minut i na wieczór też tyle a resztadnia wolna ;)

• Haha 2
Opublikowano
38 minut temu, fantango napisał:

Za 5 lat? 😂

Opublikowano

Oni liczą same dojenie ale chcąc dopilnować wszystko to nie ma stałej godziny w ile się wyrobisz taki biznes że raz się wyrobisz w godz a raz dwie będzie mało, a to jak samemu się obchodzi to wiem coś na ten temat 

• Thanks 2
Opublikowano

Na forum taki czas mają , a w oborze pół dnia .

Znam takiego co też tak opowiadał że dojenie sama żona 40 sztuk niecałą godzinę i cały porządek 1,5 godziny sam robi , a za jakiś czas się sam wygadał że jak syn poszedł kukurydzę wozić to on się nie może z robotą ogarnąć.

Opublikowano

U mnie tylko 2 paszowozy namieszać to godz nie liczy nikt też takich prac jak przygotowanie treściwych dla bydła ja gotowych mieszanek nigdy nie kupowałem tylko wszystko sam wiadomo roboty jest ale wiem co krowy jedzą 

• Like 1
Opublikowano

Ja 4.45 wyjazd z wyra i do dojenia z żoną. 6.30 wychodzę z obory nowej. W tym czasie jak ja myje hale żona poi cielaki i idzie do domu. Ja jadę robic paszowoz to z godzine się zejdzie. Potem wywalam gnoj w starej oborze I daje szamę w starej. Gnoj i szama w starej raz dziennie tez idzie bo male cielaki i jalowki tylko. I mam po pracy czyli 8 w domu. Po południu tylko dojenie zostaje. Co 3 dni nawożę sobie sianokiszonki kolo qq I slome co mam wszystko w jednym miejscu. Co 2 dni włączam pompe zeby kanal zrzutowy przepłukać i ewentualnie wypompowac to z 30 min schodzi. Pasze gotowa mam teraz. To taka rutyna już. Więc gdy nie ma innych prac to jest znośnie. I jak żona czegoś nie wymysli🤣

Opublikowano

Ja mam 25 krów i tyle młodzieży w budynkach bez żadnych modernizacji(no poidła są i przewodówka). Pomaga ojciec, mam pracownika który sprząta obornik rano wieczór plus moja skromna osoba. Wiem jedno. Jakbym został z tym sam to bym się zaje..ł robotą tylko przy obrządkach.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pietrek77111 napisał:

U mnie 1.21zl  podkarpackie 

A jaka ilość ? 

Tak na szybko, z moich obliczeń wynika, że koszt wyprodukowania  litra mleka to 1,3 zł 

Edytowane przez leszek1000
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v