Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, Dzikusss napisał:

Chciałem oficjalnie podziękować Panu Dariuszowi Sapińskiemu za przekazanie tych informacji iż nie potrzebuje mleka od swoich dostawców a woli kupować przeżut po 2.7 surowy niż rolnikowi dać chciaż te 2 zł na koniec sezonu. Dzięki temu impulsowi podjęliśmy z żoną decyzję 6 krów jedzie do ubojni krowa płaci dobrze 8zl za kilo jeśli na żywo mają 700kg na czysto . Chcieliśmy stopniowo rezygnować przez okres 10 lat tyle mi brak do emerytury ale skoro mleka nie brak to po co charować dalej . Dziękuję Prezesie. A pomyśleć ze miałem odejść do Mlekpolu od nowego roku z deszczu pod rynnę.

A gdzie tak powiedział? Bo zawsze chyba mówił że mało mało mało 😂

Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał:

Tak tak samo się wszystko robi. Krowy same się cielą, zacielają, zasuszają , cielaki same odpajają. Krowy nie mają przemieszczeń, wrzodów na racicach, ketoz, kwasic , mechanicznych urazów itd. Normalnie rolnik tylko patrzy jak mu się wszystko samo robi. Wyłączcie youtube 

Jest takie powiedzenie, że nie ma ludzi niezastąpionych. Ale z biegiem czasu wydaje mi się, że to roboty przy krowach nie dotyczy ... 🙄

Są ludzie których nikim nie da się zastąpić...

Opublikowano
12 godzin temu, fantango napisał:

Wiesz jakiś powód musiał być że przeszli toć sami ich nie przenieśli swoją drogą może ktoś się wypowie jak mu ta zmiana wyszła??czy żałuję czy nie

Pytanie jest takie kto się przeniósł. Czy tacy co cały czas oddawali do sierpca powiedzmy 15-20 lat i chcą sobie jeszcze udział wyciągnąć, bo słyszałem ze i to jest motywem. Czy tacy którzy przeszli powiedzmy z takiego rotr rypin, troche się odbili i tyle im wystarczy meczenia z sierpcem to teraz hop do mlekovity bo tam będzie "łatwiej" tym bardziej ze na wiosnę cena była praktycznie identyczna 3-5 gr różnicy.

Opublikowano
2 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Vodz  z czym mamy ,, łatwiej" w mlekovicie?  

Lojalnościowa? , GMO?,  Somatyka?

Kilka stron wcześniej ktoś pisał jaka jest różnica między mlekowita a sierpcem. Brak lojalnosciowki, brak nongmo i większe dbanie o jakość, czy jakoś tak.

Panie Robercie, nie wiem co za katusze, daleki jestem od wyzwania ludzi od brudasow bo w sierpcu tez są "kombinatorzy". Ale jak wszędzie, są rzeczy ktore komuś idą lepiej a komuś idą gorzej.

Opublikowano (edytowane)

parametry za październik białko 3.76 tłuszcz 4.73 cena 1,77 brutto pod koniec miesiąca sms premia 10 gr do litra za listopad

Edytowane przez cieply90
Opublikowano
59 minut temu, robert1226 napisał:

A dokładnie o co ci chodzi.

Czy faktycznie jest tak strasznie jak niektórzy mówią.nie ukrywam że dbam o krowy legowiska na materacach 2*dziennie sucha dezynfekcja i świeżą sieczka kubki po każdej sztuce dezynfekowane strzyki odkażane oto tylko strach zaryzykować

Opublikowano
8 minut temu, fantango napisał:

Czy faktycznie jest tak strasznie jak niektórzy mówią.nie ukrywam że dbam o krowy legowiska na materacach 2*dziennie sucha dezynfekcja i świeżą sieczka kubki po każdej sztuce dezynfekowane strzyki odkażane oto tylko strach zaryzykować

A gdzie dostarczasz teraz?

Opublikowano (edytowane)

Jak sobie nie poradzisz to do Mlekovity możesz wrócić. Jak odchodziłem to kierownik mi powiedział że czeka na mnie spowrotem 😂

Edytowane przez Marcin441
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v