Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jarecki napisał:

z mleka przewmysłowego nie wyjdzie dobry produkt , Podaj mi kraj który robi tak , nawet we włoszech tak nie jest , są okreslone normy żywienia bydła  z których robi się sery .czy holandia ma dobre sery ?  wschodnie niemcy gdzie są wielkie fermy mleczne robią przetwórstwo towarowe a zachodnie niemcy galanterie i dobre sery , szwajcaria małe gospodarstwa moge tak dalej wymieniać .    

Giżyckonp nie ma ceny podstawowej tylko parametry, łapy tak samo od wiosny ale ich to nie ma co patrzeć i coraz więcej mleczarni zmienia cenniki na parametry, z parametrów jest towar a nie z litrów, mnie ciekawi co będzie z premią w mlekovicie jeśli by no gmo zostało zniesione.

@komizmo z 5 lat temu jeden wet mówił że był na szkoleniu i mówiono że mleko będzie za kilka lat po 3zł+ ale nikt już krów nie będzie hodował jeśli mleczarnie na czas się nie obudzą.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

No kierowca wlasnie mowil ze 140 krow przyjeli. Nowa zadluzona obora z 2017r.

A znajomy 40 krow juz 2 lata siedzi na liscie oczekujacych i ostatnio mowili mu ze przyjma go jak postawia seerownie nowa. 

A jak wiadomo juz od kilki lat ja stawiaja a teraz wszystko wstrzymali z powodu drogich mat budowlanych.

Takze jak nie ma sie 100+ krow to nie warto zawracac sobie glowy tym ze was przyjma.

Tego z robotami to już ze 3 lata jak wzieli 

Opublikowano

Mi sie poprostu wydaje ze mleczarnia wie ze taki 100 czy 200 krow z kredytami bedzie doil przez 20 lat na dlugi.

A takie 20-50 czy nawet 70 juz splacone to mlodemu pokoleniy nie bedzie chcialo sie doic. A wrazie krachu to wypowiedzenia masowo moga poleciec.

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Przecież muszą się z tym liczyć. Ja już dziesięć lat temu słyszałem te pierdzielenia, że za chwilę mleczarnie będą płacić dobrze tylko za jakościowe mleko, dlatego też mocno poszedłem w MO, a dziś mam zapłatę za jakościowe mleko w mlekovicie. A Sierpca widocznie tez takie tematy nie interesują. Może raczej chcą zabezpieczyć jak największą ilość bo widzą co się dzieje

Tu się z tobą nie zgodzę było pisane na tym forum mam w przedziale 9-15tys , a inny dostawca Sierpca ma max dostawy i cenę nam wychodź prawie tak samo , jednak za parametry płacą .

Opublikowano

Nie, to się zgadza że płacą uczciwie za parametry, tłuszcz i białko,  chodziło mi raczej o mleko z serowarskimi frakcjami kazeiny np. kiedyś była taka narracja że w przyszłości jak mleczarnia będzie chciała mieć produkty wysokiej jakości to na to będą stawiać. Nie spełniło się to

Opublikowano

Zarzad SM MLEKPOL wprowadza za listopad dodatkowa, jednorazowa doplate dla czlonkow spoldzielni w wys. 10 groszy do 1 litra. ot kierwa łaskę robią🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
4 godziny temu, kocmen24 napisał:

No to doimy😀

IMG_20211117_124146_3.jpg

Jak małe  bycki będziesz sprzedawać to takich ludzi nam potrzeba 🤗

3 godziny temu, radekz200 napisał:

A sławka lubisz czytać? 😛

Powodzenia i wytrwałości 👍

Nie bardzo 🤭

Opublikowano

Mają szczęście bo miałem sprzedać jeszcze 2 krowy A tak to jeszcze do końca listopada postoją bo nie powiem cena na bydło jest atrakcyjna . Dwie krowy sprzedane w tygodniu i ponad 11tyś zł wyszło 

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Nie, to się zgadza że płacą uczciwie za parametry, tłuszcz i białko,  chodziło mi raczej o mleko z serowarskimi frakcjami kazeiny np. kiedyś była taka narracja że w przyszłości jak mleczarnia będzie chciała mieć produkty wysokiej jakości to na to będą stawiać. Nie spełniło się to

Wydaje mi się że na to przyjdzie jeszcze czas. Czytałem kiedyś kilka opracowań i Cask ma duży wpływ. Ale to jak stare dziadki ustąpia

Opublikowano
42 minuty temu, RusiL napisał:

Zarzad SM MLEKPOL wprowadza za listopad dodatkowa, jednorazowa doplate dla czlonkow spoldzielni w wys. 10 groszy do 1 litra. ot kierwa łaskę robią🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Znajomy dobrze mówił że wczoraj rada była.  Ciekawe czemu tak szybko w tym miesiącu. No ale nie popisali się. 10 groszy to jest nic przy aktualnych kosztach. A doszły mnie też słuchy że pracownicy dwie podywzki w tym roku już dostali. Ci z najniższymi pensjami dostali łącznie 600 zł. Nie wiem czy były to procentowe podwyżki czy każdy pracownik dostał 600 zł. Co nie zmienia faktu że kasa widać jest za produkty skoro pracownikom można dać ładną podwyżkę . 

• Sad 1
Opublikowano
9 godzin temu, Bugii napisał:

Z tego co szlyszalem to sierpc tylko przyjmuje duzych 100 ogonow+

Ja czekałem rok, aż ktoś z mleczarni przyjedzie "zobaczyć". A miałem wtedy chyba 33 krowy. No i potem 2 miechy do września i 3 do stycznia. 22 wtedy doszło nowych. A inny tutaj z forum, czekał 2 miesiące

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v