Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał:

do tego za klka  lat wejdzie postęp w soji i też z 500 tys ha obsianych kosztem zboża .                         braki z paletami są od lutego , na tartaku są odpady a brakuje pracowników do zbijania palet .    Przed pandemia z gminy wyjezdzała 2-3 tiry palet co tydzień  teraz ani jeden ,odpady na tartaku są ale brak rąk do takiej pracy .

Widocznie lichy płatnik 

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Dobra cena. Większość tubylców z forum o takiej tylko legendy słyszało. Mam pewien plan na zminimalizowanie kosztów produkcji np w zbiorze kukurydzy na kiszonkę. Mianowicie nie marnować jej w łajno tylko wymłócić i opylic po 650 netto. Niestety plan nie do realizacji w tym roku. A ty jakie masz sposoby na zmniejszenie kosztów produkcji?

Wiadomo że to jakieś spektakularne wyczyny nie są ale na wiosnę wykopałem sobie głębinówke i już nie płacę za wodę a rocznie było tego z 15 tyś, z miesiąc temu kupiłem komponenty do paszy luzem to rzepakowa wyszła po 1190 netto ddgs po 1170 netto  (na msc z 3 koła do przodu w porównaniu z gotową) A nawozy to w tym roku dam oszczędnie, zawsze było nawożone na górkę, z prób glebowych potas i fosfor na "b.wysokim poziomie" także to ograniczę. No jedyne co to za azot będzie trzeba zapłacić tyle ile będą chcieli, no i rachunki za prąd ale tu też nic się nie poradzi bo na fotowoltaike narazie se nie mogę pozwolić 🤣🤣

Opublikowano

No czyli można Ci zapłacić  mniej za mleko :ph34r: , potrafisz tanio produkować 😊

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, gregor1284 napisał:

No jak to co, dużo. Rozwijaj się przy 1.40 za mleko a przy cenie rzędu 2zl. Ile. To cukru, miodu, marmolady 

To się zdecyduj raz piszesz o robieniu kariery a teraz o rozwoju gospodarstwa  to chyba dwie różne drogi .

Prymula94 ; w Sierpcu na ryczałcie faktura po 15stym.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

teraz praca w tartaku ,, uwłacza godnosci ''  są lepsze prace .

Ja kiedyś pracowałem, za dobrą stawkę i teraz mogę iść 

1 godzinę temu, robert1226 napisał:

To się zdecyduj raz piszesz o robieniu kariery a teraz o rozwoju gospodarstwa  to chyba dwie różne drogi .

Prymula94 ; w Sierpcu na ryczałcie faktura po 15stym.

Ja tam nie myślę rozwijać, a kariera karierą. Na bodajże 30 wycielen zostały tylko 2 cieliczki. Kupiłem trochę jałówek z kwitami i będę dawał szansę tym którzy chcą się rozwijać, zacielimy i czekamy na lepsze ceny mleka. To i wariaci więcej zapłacą 🙊

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

do tego za klka  lat wejdzie postęp w soji i też z 500 tys ha obsianych kosztem zboża .                         braki z paletami są od lutego , na tartaku są odpady a brakuje pracowników do zbijania palet .    Przed pandemia z gminy wyjezdzała 2-3 tiry palet co tydzień  teraz ani jeden ,odpady na tartaku są ale brak rąk do takiej pracy .

co ty bredzisz, od kuzyna 3 tiry dziennie palet jedzie, palet jest pod dostatkiem tylko cena wzrosła i trzeba więcej płacić.

Opublikowano
6 minut temu, Rrolniik napisał:

co ty bredzisz, od kuzyna 3 tiry dziennie palet jedzie, palet jest pod dostatkiem tylko cena wzrosła i trzeba więcej płacić.

3 tygodnie temu rozmawiałem z gosciem to nawet mieli opuznienia w ze względu na brak palet typu euro a firma to czołowy producent cegły wypalanej w polsce , mają 3 zakłady na terenie pl  . na temat ceny nie wiem .  

Opublikowano
26 minut temu, Rrolniik napisał:

cena wzrosła a nie towaru brak, firmy to nie rolnik że za friko będą robić, zapłacą więcej to dostaną palety, nie chcą płacić to palet nie mają tyle w temacie.

na początku corono wirusa  sprzedaż  palet zmalała  prawie do zera i ludzie  odeszli  z tej pracy dziś na ich miejsce nie ma komu pracować umie palety robiły 3 tartaki jako dodatek do produkcji tarcicy i  domków głownie palety zbijali ukraincy , ukrainców jest brak powiat WWL .         NIE BYŁO   zakładu który robił tylko palety , palety były robione z drewna odpadowego .

Opublikowano

@jarecki u mnie kuzyn tylko palety trzaska ma 50 pracowników, polaków a nie żadnych ukrainców, 90% to palety dobrej jakości z dobrego drewna a nie z odpadów, odpady idą w rębak, jest trochę tych zakładów nikt nie zlikwidował produkcji teraz problemem jest cena bo drewno x2 podrożało.

Opublikowano

być możę inne region i większa podaż pracownika  , umie głownie domki letniskowe a w promieniu 5 km mam 3 tartaki w których pracuje z 70 osób i są wolne etaty i sporo nawet .

Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

plan powinien być jeden a mianowicie wypas we  francji jest przysłowie ,, kto ma kukurydze ten ma mleko , kto ma łąki ten ma pieniadze '' 

Dokładnie masz rację ile paliwa folii siatki by zaoszczędzić można...o amortyzacji maszyn nie wspomnę.

Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał:

widocznie słabo płacą, były jeszcze dwa w wiosce ale ludzi chętnych nie było, a u kuzyna od lat nie ma wolnych bo ciągle ktoś chętny jest.

Jakby dobrze płacili to nie mieliby problemu z pracownikami

Opublikowano
14 godzin temu, komizmo napisał:

Ja bym jeszcze dodał, że mam nawet materiał/budulec z którego mógłby powstać. W naszej branży mamy go opór i w zasadzie zaczyna tylko to zostawać jako zyski teraz. Ale trzeba by było dobrze wysuszyć żeby zachował kształty🤔

Przy tuch cenach nawozów to obornik będzie za jakiś czas bezcenny

11 godzin temu, jarecki napisał:

Drewno od nas to podobno do Chin nawet płynie i jedzie

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Xawier napisał:

Drewno od nas to podobno do Chin nawet płynie i jedzie

Nie wiem jak teraz ale ok. 2 lata wstecz to co miesiąc 80 kontenerów 40 stopowych gotowej tarcicy płynęło na Chiny. Tylko z portu w Gdańsku. Teraz myślę, że na pewno nie mniej. 

Edytowane przez kokoman0
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v