Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, slawek74 napisał:

coś doklejał....

masz rodzinę ? dzieci?

Póki co to jeszcze nie :P . Chyba źle ktoś mnie tu zrozumiał, bo jak się nie narzeka to od razu cieszy się z dojenia i obory stawia ?. U nas też wiecznie się trzymać nie będzie i kiedyś trzeba będzie to rzucić a budowa to już wgl głupota w tych czasach, ale narzekaniem nic się lepszego nie zdziała, a ktoś z góry co czyta internet nie wpadnie na pewno na pomysł, że jak tak narzekają to trzeba im trochę ulżyć tylko będą mieli chłopa za tego co wiecznie narzeka ,że mu źle a na strajk zajedzie nowym Dżondyrem..

@kr9292, z obserwacji widzę, że Ci co najczęściej rzucają stawiają nowe obiekty " ale panie to to się nie opłaca dla gówna się robi tylko " a potem ciach obora i sprzętu za całą pule :), a stękaniem w internecie losu nie polepszysz ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

@kr9292, z obserwacji widzę, że Ci co najczęściej rzucają stawiają nowe obiekty " ale panie to to się nie opłaca dla gówna się robi tylko " a potem ciach obora i sprzętu za całą pule :), a stękaniem w internecie losu nie polepszysz ;) 

Nikt nie stęka tylko stwierdza fakty. A często ci co rzucają nie bardzo mogą rzucić bo są w pętli. Nowa obora nowe maszyny, na spłatę nie wystarcza to trzeba dostawiać kolejne i tak w koło.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kr9292 napisał:

Nikt nie stęka tylko stwierdza fakty. A często ci co rzucają nie bardzo mogą rzucić bo są w pętli. Nowa obora nowe maszyny, na spłatę nie wystarcza to trzeba dostawiać kolejne i tak w koło.

A "G" prawda. 🤨

U nas takich płaczków jest pełno a zwłaszcza tych co są więksi i nie mają żadnych kredytów i tym podobnych. 

Opublikowano

Jeśli ktoś dostawia jeszcze bo mu z tego co ma nie wystarcza no to cóż potem pretensje trzeba mieć do samego siebie a nie do całego świata " bo ja dostawiam ciągle i mało jest .." 

@radekz200, postukaj, poprztykaj może się odblokuje. U nas na wymianę za hydrauliczne na chwilę były 2 bo tamte poszły do regeneracji to tragedia, co chwile się przycinał i różne cuda... Hydrauliczne szybciej wróciły niż jechały na regenerację :P 

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita pięknie okroiła tłuszcz w lipcu tzn. 3,85% względem 4,5% w Federacji. Dzwonię więc do skupu i pytam skąd takie cuda. "Jest ciepło,  krowy dużo piją a mało jedzą i dlatego parametry spadły ". Mówię, że takie różnice są nierealne. "Proszę zadzwonić do labolatorium". Dzwonię i podobna śpiewka. Pani dała do zrozumienia, że w nosie mają wyniki z Federacji a jedyny słuszny wynik jest z ich labolatorium. Zarzadalem powtórnego badania - "nie ma żadnych podstaw i potrzeby aby je wykonać ". Pięknie nas dymają, okradają co miesiąc po to żeby dać kilka gr śmiesznej premii. Mam nadzieję, ze te barany to czytają... 

Edytowane przez chuck00
Opublikowano
radekz200 napisał:

Chłopaki trochę nie na temat 😂 naprawiał ktoś pulsator pneumatyczny? 😛 przestał pykać nagle 

Jeżeli zdejmiesz pokrywkę, palcem popchniesz i wróci na miejsce, po czym znowu się zablokuje to mała membrana pęknięta jest i przy odkręcaniu boku uważaj aby małe oringi nie wypadły.

Opublikowano
46 minut temu, chuck00 napisał:

Mlekovita pięknie okroiła tłuszcz w lipcu tzn. 3,85% względem 4,5% w Federacji. Dzwonię więc do skupu i pytam skąd takie cuda. "Jest ciepło,  krowy dużo piją a mało jedzą i dlatego parametry spadły ". Mówię, że takie różnice są nierealne. "Proszę zadzwonić do labolatorium". Dzwonię i podobna śpiewka. Pani dała do zrozumienia, że w nosie mają wyniki z Federacji a jedyny słuszny wynik jest z ich labolatorium. Zarzadalem powtórnego badania - "nie ma żadnych podstaw i potrzeby aby je wykonać ". Pięknie nas dymają, okradają co miesiąc po to żeby dać kilka gr śmiesznej premii. Mam nadzieję, ze te barany to czytają... 

Trzeba było powiedzieć że masz klimę w oborze i twoje krowy jedzą i poja normalnie, więc dlatego dzwonisz 

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, slawek74 napisał:

w zeszłym roku trochę obornika wymieniłem za słomę w tym ''nie ma głupich'' słomę kupuje 😁

No właśnie teraz coraz mniej ludzi sprzedaje. Wszyscy tacy świadomi się zrobili, że słomę tną na polu. 

Opublikowano
2 godziny temu, kris91 napisał:

Jeżeli zdejmiesz pokrywkę, palcem popchniesz i wróci na miejsce, po czym znowu się zablokuje to mała membrana pęknięta jest i przy odkręcaniu boku uważaj aby małe oringi nie wypadły.

Ale wizualnie wydaje się nie pęknięta bo rozbierałem… 

Opublikowano

@radekz200

Wystarczy niewielkie pęknięcie i nie odbije, jeszcze może być już zesztywniała membrana i też nie będzie odbijać. W 99% zawsze w tym jednym miejscu u mnie pękają, więc dobrze się przyjrzyj bo na pierwszy rzut może wyglądać dobrze.

20210801_151126.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, chuck00 napisał:

Za to dostaniesz pewnie wyższe somatyczne i bakterie 😂

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, chuck00 napisał:

U mnie parametry spadły z tego samego powodu. Hah w czerwcu były prawdziwe upały i wszystko było ok. A teraz w lipcu zaczęło spadać chociaż juz nie ma takiej gorączki... Przypadek? To prawda wzamian może dostaniesz podwyższoną somatykę albo bakterie jak ja. Żeby nie było, że tylko coś spada 

Opublikowano

Cena zbytu wyrobow mleczarskich spada, rosna mleczarnia koszty produkcji wiec powinny wpasc obnizki na mleko.

Jednak rolnika koszty wzrosly kolosalnie i oczekuja podwyżek. Jesli tetaz przyjda sms lub kartki z obnizkami masowo poleca wypowiedzenia bo wiele gospodarstw mysli o likwidacji jednak odciaga ta decyzje. Wiec niby daja premie a kroja wyniki i w sumie na koncie mniej niz przed miesiacem.

Opublikowano

Gdzie spada ta cena zbytu wyrobów mleczarskich ?

W sklepach coraz drożej. Zapotrzebowanie coraz większe na nabiał. Najważniejsza rzecz to iść na jakość a nie ilość. Piątnica jakoś potrafi dobrze płacić, Giżycko też widać płaci dobrze i cały czas w górę. Tylko te molochy co im ciągle mało płacą jak płacą. Niedługo będzie tam więcej pracowników którzy dostają solidne pensje jak dostawców. A przykład kopalni pokazał do czego to prowadzi 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, kris91 napisał:

@radekz200

Wystarczy niewielkie pęknięcie i nie odbije, jeszcze może być już zesztywniała membrana i też nie będzie odbijać. W 99% zawsze w tym jednym miejscu u mnie pękają, więc dobrze się przyjrzyj bo na pierwszy rzut może wyglądać dobrze.

20210801_151126.jpg

Dzięki kolezko miałeś racje to ta mała membrana pękła jak naciągnąłem ja na palec to było ewidentnie widać dziure 😛😛

Opublikowano
7 godzin temu, komizmo napisał:

Czyżbyś zaczął "narzekać"? 🤔

Oskarżysz mnie o plagiat?😀

Odnośnie osób, które życzą mi wysokiej somatyki i bakterii - rozmowa przebiegała w normalnym tonie, bez wymiany nieuprzejmosci itp. Jestem świadom, że nie powinno się "drzeć mordy" w takich sytuacjach 😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v