Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

tak jadłem ser z ryk  i to pierwszy tu napisałem o tym serze jest nr 1 ,   ser edamer z kosowa ma aromat i pewnie nie każdemu bedzie smakował ale jest inny ,, Wiecie co    ja nie kupuje sera w plastrach i mam tylko 1 sklep gdzie jest dobry ser ma odzielną lade chłodniczą i nie przesiąka innymi aromatami najgorsze są z sieci sklepów topaz , ale cena jest za to wyższa w tym sklepie ale warto 

8 minut temu, slawek74 napisał:

a edama z ryk jadłeś?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
28 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła polmlek lepiej płaci 😱😱

Radek jaka cena w Polmleku? 

W mlekpolu jak wprowadzili dopłatę do parametrów to białko i tłuszcz poleciało na lep na szyję już kilka lat takich słabych nie miałem.  Dziś tłuszcz przyszedł 3.9 . A w zimę miałem 4.8 żeby wtedy płacili . Po wynikach patrzę że za lipiec będzie jeszcze pewnie 3 gr mniej czyli ok 1.57zł brutto jak nie będzie żadnych zawirowań z ceną bo ilość raczej podobna może trochę mniej bo wiadomo upały 

Opublikowano
3 godziny temu, MariuszDe napisał:

Aha czyli myslisz zostawić   opasowe a nie całkiem zlikwidować a  to inna bajka. ja też powoli myślę o likwidacji pewnie do końca przyszłego roku nic nie będzie tylko ja jak będę likwidował to wszystko opasy powoli zresztą zaczynam zmniejszac

No tak , lubię to jak @soltys48  , nawet  wagę zakupiłem. Do tego zamiast krów mam kilka pomysłów z roślinami się bawić .A Ty całkowicie rezygnujesz i na etata idziesz ?

Opublikowano
6 minut temu, Ursus932 napisał:

No tak , lubię to jak @soltys48  , nawet  wagę zakupiłem. Do tego zamiast krów mam kilka pomysłów z roślinami się bawić .A Ty całkowicie rezygnujesz i na etata idziesz ?

Bo wychodzę z założenia że albo dużo albo wcale nie opłaca się trzymać parę sztuk ale to jeszcze z rok przynajmniej no i trzeba będzie iść na etat nie będzie wyjscia

Opublikowano

Pracuje w oddziale banku PKO BP na firmach , przy kredycie inwestycyjnym na dłuższy okres można zabezpieczyć się transakcją pochodną na wypadek wzrostu stóp procentowych.  Przykładowo jak mamy wibor 3m 0,21% można się zabezpieczyć na wypadek jak wzrośnie o ponad 2% . Jak stopa wibor będzie ponad 2,21% wtedy bank dopłaca do odsetek.  Wtedy można spać spokojnie i nie obawiać się wzrostu oprocentowania za kilka lat. 

W tym tygodniu w naszym oddziale rolnik złożył wniosek na leasing na ciągnik rolniczy Fendt ponad 300KM więc nie ma co uogólniać i wszystkich wrzucać do jednego worka. Niektórzy się rozwijają a niektórzy wygaszają. 

Jak ktoś potrzebuje jakiejś dobrej oferty finansowania chętnie pomogę. Mamy atrakcyjną ofertę na leasing (maszyny nowe i używane) , kredyt inwestycyjny ( wkład własny minimum 20%), kredyt odnawialny w rachunku bieżącym czy zwykły kredyt spłacany w ratach do 5 lat.  

Opublikowano
32 minuty temu, soltys48 napisał:

i też za 2.-/kg będziesz trzymał?

Ja za trzy złote 😊

28 minut temu, MariuszDe napisał:

Bo wychodzę z założenia że albo dużo albo wcale nie opłaca się trzymać parę sztuk ale to jeszcze z rok przynajmniej no i trzeba będzie iść na etat nie będzie wyjscia

Myślałem że coś innego zamiast krów będziesz działał ale w gospodarstwie 

Mi znów pasuje taka w cudzysłowie wolność

Opublikowano

lYDER (celowo z małej) banda kańciarzy i mam nadzieję że to czytają tł 3.95 ( w drugiej połowie 3.76 wyszedł niby) bi 3.30 cena 1.62 brutto ocena ryczałt z premią, Jak będe kończył produkcję to narobię im śmrodu koło tyłka.... oszuści

• Like 5
Opublikowano

Rolnictwo to taka branża że wszyscy tylko patrzą jak jebnąć chłopa , i to nie zależnie od profilu gospodarstwa 

Opublikowano

W Mlekpolu parametry się pięknie zgadzały...dopóki cennika nie uzależnili bardziej od parametrów.

Zaraz opłaci się wejść pod ocenę, może wypowie się ktoś z oceną użytkowości z dostawców Mlekpolu jak tam porównanie parametrów?

Opublikowano

Nawet jak masz ocenę to mają wyjeb...e na twoje obiekcje że się nie zgadza. Jak to powiedział kaziu alkoholik na zebraniu, po wspomnieniu o Piątnicy: "a kto Panu broni się tam przenieść jak tam tak dobrze"

• Confused 1
Opublikowano

Włoszczowa od trzech lat parametry mi się zgadzają  z federacją, często z ciekawości biorę próbkę zbiorczą z 4 udojów dla porównania. 

Opublikowano
25 minut temu, niesamowity90 napisał:

Zaraz opłaci się wejść pod ocenę, może wypowie się ktoś z oceną użytkowości z dostawców Mlekpolu jak tam porównanie parametrów?

Ja oddaję do oddziału Radom i do tej pory bez zastrzeżeń. 

• Thanks 1
Opublikowano

ja nie mam pod oceną ale tak niskich paramertów nigdy nie miałem. W tamtym roku tłuszcz nie spadał poniżej 4,5białko poniżej 3,5 a na dziś 3,7 i 3,2. Krowy na wypasie ale wycieleń mało ostatnio więc coś tu nie gra. Mlekpol. Przy tych parametrach to pewnie znajdzie się już z 10 mleczarni co płaci lepiej od Mlekpolu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v