Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, komizmo napisał:

Jak lyder opierdala w najlepsze i nikt z tym nic nie robi to widocznie inne mleczarenki idą tą drogą. Powielają najlepsze wzorce. Cennik stabilny a cena z d*py. Jak trzeba za miesiąc obniżyć to parametry w dół. Gdzie z tym należy uderzyć? Do UOKiK?

Zgłoś to będziesz miał pozaklasowe. W mlekpolu chcieli zmian to ich chwila moment ustawili i teraz grzeczni. Do takich spraw nadawały by się osoby co chcą już wygasić produkcje , nie mają żadnej krechy, mają nieduże gospodarstwo i doją aby doić. Tylko zazwyczaj takie osoby mają już w to wyje.ane czy go okradają czy nie . Nawet w okolicznej mleczarni dwóch rolników zaczęło dochodzić swoich praw ( czytaj parametrów, wyszedł im tłuszcz 3,2 i białko 2,6 a krowy typowe mieszańce o wydajności 6 tyś). Zbadali w labolatorium i wyszedł tł 4,2 b 3,4. Za to że dużo krzyczeli i innych podburzali dostali pozaklasowe po 90 gorszy i oni zamilkli a reszta nie odważyła się upomnieć o swoje bo większości poprostu nie stać na to żeby dostać za mleko 90 groszy jak koszt produkcji wynosi ponad 1 zł a trzeba oddać też kredyty 

• Thanks 2
Opublikowano

Jedna próba to jedna, ale jak idzie tak non stop ,ty z siebie flaki wypruwasz by parametry były lepsze ,a to nie twoja wina ani krowy . Nie dośc że ty dostajesz po d*pie na pieniądzach  jak i zdrowiu ,to i krowie przez to futrowanie się obrywa .👍 U mnie parametry spadły, a treściwe nie pomagają to już nie brykam , [może ciepło😐]. Wszak ja Mlekpolowiec i przez swoje  ,,fochy ''  do szeregu czy tam pionu mnie już  ,,naprowadzali ,ustawiali ,naprawiali'' .Hmm,z dołu mało widać , [i tu nie chodzi o upadek w letni dzień przed paniami 9_9]😐

Opublikowano

Gdyby wszyscy na zebraniach powiedzieli co ich boli może by góra  trochę se do głowy wzięła , ale przed czy po zebraniu to hojraków pełno a na zebraniu cicho sza się boją gębę otworzyć , i jak jeden coś im wytyka a reszta siedzi cicho to robią co chcą.

Opublikowano

Panowie czy warto stosować mieszanki paszowe na obniżenie komórek somatycznych? czy warto a może lepiej szczepić u mnie nie ma co prawda aż takich ostrych przypadków ale wiadomo upały robią swoje

Opublikowano

Witam.

Interesuje mnie cena mleka w mleczarni 'Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA' w Wysokie Mazowieckie dla małego dostawcy około 4000-5000l miesięcznie.  

Tłuszcz około 4,7%, białko nie wiem. 

Z góry dziękuję za informacje.

Opublikowano

U mnie z parametrami tez niezłe jaja tłuszcz był ciągle 4,2 a nagle 3,6 ale nawet mocznik był o połowę niższy w tych wynikach, więc ciężko stwierdzić czyje to wyniki (żywienie-pryzmy i paszowóz) 

I od tej pory to czasem jest 4, czasem 3.8, krowy na zasuszeniu, nic się nie cieli. 

Jak myślicie to te upały tak działają czy mlekpol zakrzywia rzeczywistość? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, piotrek91p napisał:

U mnie z parametrami tez niezłe jaja tłuszcz był ciągle 4,2 a nagle 3,6 ale nawet mocznik był o połowę niższy w tych wynikach, więc ciężko stwierdzić czyje to wyniki (żywienie-pryzmy i paszowóz) 

I od tej pory to czasem jest 4, czasem 3.8, krowy na zasuszeniu, nic się nie cieli. 

Jak myślicie to te upały tak działają czy mlekpol zakrzywia rzeczywistość? 

U mnie też tłuszcz poleciał  z 4.3 na 3.9. 

Białko z resztą też z 3.3 na 3.1-3 . W lutym miałem bardzo dużo wycielen i były lepsze parametry jak teraz .

Na zebraniu dawali do zrozumienia że lepiej dac mniej mleka ale z lepszymi parametrami

Edytowane przez greg1985
Opublikowano

Czyli w końcu dochodzą do rozumu że nie opłaca wozić się wody tylko mleko od małego dostawcy z wysokimi parametrami jest lepsze i to on powinien dostać dopłaty, szkoda że tak późno

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik napisał:

U mnie 31 od sztuki i tłuszcz 4.1 białko 3.7 więc jak dla mnie przy hf parametry super

Tłuszcz to mam lepszy , ale białko widze masz wysokie , większe niż u mnie , dlaczego 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Tłuszcz to mam lepszy , ale białko widze masz wysokie , większe niż u mnie , dlaczego 🤔

Bo dajesz dużo włókna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v