Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Alfa to tylko pozazdrościć, a jaka skala produkcji u Ciebie i kto to ogarnia? Rodzice? 😁 Żona tylko leży i pachnie czy pracuje? za***iste studia to podejrzewam że medycyna a może jakiś kierunek na SGH? To tylko się cieszyć, że na wsi chce z Tobą siedzieć 😁

Opublikowano

Patrząc na to co się dzieje to coraz więcej młodych będzie uciekać do miasta, ale nie tylko dlatego że nie chcą robić przy ,,gównie" ale dlatego że coraz trudniej znaleźć żonę mężczyznom ze wsi. I patrząc na to co się dzieje w mojej okolicy to dokładnie tak się dzieje. Coraz więcej jest starych kawalerów. Moi rodzice mówią to samo że jeśli mam siedzieć sam na wsi to lepiej żebym szedł do miasta i tam będzie dużo łatwiej poukładać sobie życie. 

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Centralny wschód, w 2007-08r było 1,80 czyli 14 lat temu. Wiadomo że cena niestety nie jest równa w całej Polsce, ale i na południu w tamtym okresie pewnie dobijało do dzisiejszej ceny jaka jest teraz

Włoszczowa dobijała do 2 zł, złote czasy eksportu na Rosję...

Opublikowano

Litr mleka= litr paliwa i milczę xD

4 godziny temu, MariuszDe napisał:

Nawet byś nie uwierzyl ile u nas za mleko płacili może nie w 2008 ale w 2002 czy 2003 w mleczarni która już nie istnieje - 0,45. poważnie tak było a z tych mniej odległych czasów to rok 2016 jak się nie mylę- musiałbym sprawdzić dokladnie to od kwietnia do września miałem 0,84-0,87

Wiem że były takie ceny, ale sam wiesz, że stosunek cen mleka do kosztów produkcji też był inny.

obraz.png

Od kilkunastu lat średnia cena mleka praktycznie stoi w miejscu (okresowe wahania zawsze są), a inflacja systematycznie goni. Maszyny poszły w tym czasie blisko 100% w górę, nie mówiąc o budowlance i całej reszcie. Dlatego podtrzymuję, że 1,70 przy dzisiejszych kosztach produkcji to nie jest taki rarytas jak dawniej 🙄

• Like 4
Opublikowano
8 godzin temu, Zdzinio napisał:

Ja 13 lat na siebie oddawałem i tyle uzbierałem.  Ojciec oddawał ze 30 lat i uzbierał 24 tyś. Ale miał 8 krów.

Wiesz raz że mniej krów A dwa dawniej były symboliczna potrącenia na udzialy  i rosły aż do 4%netto co przy cenie Łowicza bylo skandalem 

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Litr mleka= litr paliwa i milczę xD

maj 2020 litr ON 3,35 zł za litr  od tego minus 23 % vat i od tego zwrot za paliwo rolnicze 1 zł =1, 7                                              alfa ma racje bo tylko napisał to co się dzieje dokoła a mleka nie zabraknie te nowe obory co najmiej na 70 sztuk to jest stać na wynajem pracownika czy nawet 2 , nawet za rożnice w cenie mleka 20 gr za litr bo produkuje od 70 krów 600 tys litrów to po 20 gr jest 120 tys wiecej a wiec na pracownika starczy 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, jarecki napisał:

maj 2020 litr ON 3,35 zł za litr  od tego minus 23 % vat i od tego zwrot za paliwo rolnicze 1 zł =1, 7                                              alfa ma racje bo tylko napisał to co się dzieje dokoła a mleka nie zabraknie te nowe obory co najmiej na 70 sztuk to jest stać na wynajem pracownika czy nawet 2 , nawet za rożnice w cenie mleka 20 gr za litr bo produkuje od 70 krów 600 tys litrów to po 20 gr jest 120 tys wiecej a wiec na pracownika starczy 

👍 U mnie za dobrego pracownika nie parobka crazy trzeba 4tys dać 2 niedzielę wolne i urlop. Jak widzę co robią młodzi i ilu ludzi rezygnuje co rok a ile np w tym poszło to za 15 lat sami fanatycy będą doić. Co rok kupa ludzi rezygnuje a fanatycy nadganiają to u siebie. Zostaną wielkie fermy gdzie szef się nie dotyka,, straduny itp '' i fanatycy którzy mają kredytów i dalej będą je dobierać i będą kręcić się w błędnym kole produkcji mleka. A krowiarz taki typ że nie liczy się z kosztami i tym że w końcu nie je bo już nie ma czasu tak jak w sniadowie 2500 dzierżawy za działkę siedliskowa 5 km od domu bo tak takie nazywają 120 130 za nie siedliskowa 20 km od domu 100. Nie usprawiedliwia tego nawet cena Piątnicy. I dla mnie debilizmem jest płacenie takich kwot bo wystarczy policzyć koszt uprawy tego pola to aż czacha dymi. Ale tak zachowuje się fanatyk produkcji mleka który jak ma w ciągu dnia godzinę wolnego to musi jeszcze dostawić żeby tego czasu nie było. I tu kręci się w tym chorym systemie że więcej krów to więcej pola więcej pola większe maszyny trzeba i bierze kredyty na nie bez końca i tak w kółko. Gdzie producent zbóż obrobi 100 ha jednym dobrym 140 km małym starym  80 km i byle jaka stara ladowareczka. Rolnicy z Piątnicy biorą dobra cenę ale co się z nimi stanie jak mleko by im obcięli na 1.35. Czemu o tym nie myślą? Bo brak im rozumu i tacy ludzie o których pisze co mogą zagwarantować przyszłej żonie? A no to że 20 lat ma gwarancji robienia przy tym syfie i że mąż nie puknie codziennie bo wpadnie z obory do domu o 22 i brudny zaśnie w fotelu. A jak 20 lat się będzie kończyć to zagwarantuje jej kolekljne 20 lat bo dostawi tego towaru. I nikt mi tu nie powie ze napisałem nie prawdę bo znam te realia dużo jeżdżę po ludziach i widzę jak żyją czy to ci z Piątnicy czy mlekpolu czy innych. Poprostu trzeba powiedzieć dzieciom swoim zostawcie to w hu. i idźcie do miasta do lepszego życia. Bo to nie jest życie to jest gehenna. 

Edytowane przez alfa
  • Like 9
Opublikowano (edytowane)

Ja mam pytanie. Jakie są ceny mleka mazowieckie ( mlekovita, polmlek, osm Kosów Lacki) przy ilu litrach na miesiąc i jakie parametry

Edytowane przez Morela15
Opublikowano
3 minuty temu, Zdzinio napisał:

Przyjmuje i to bardzo chętnie bo siostra niedawno przeszła.

Tylko ciekawe jak daleko mogą przyjechać, bo ja z okolic Ryk, czyli gdzieś 90 km...

Opublikowano
8 minut temu, adventure napisał:

Nie wie ktoś, czy Mlekpol oddział Radom przyjmuje nowych dostawców?

Przyjmują przyjmują bo ostatno słyszałem pogłoskę że będą chcieli przejąć dostawców co oddają do Ryk z tego terenu. 

A tak z ciekawości to gdzie obecnie kolega oddaje surowiec?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v