Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pierdziu ale was kroją, ja we wtorek wybrałem to co musiałem, bo waga już 132 kg reszta została, we wtorek było 4,30netto natomiast kolega jutro ładuje to 4,70 netto dostaje za 30 sztuk

Opublikowano

@turtojspo co te głupie wstawki o krojeniu, są takie regiony w kraju gdzie chociaż byś stanął na głowie więcej nie wyciągniesz od ceny panującej w okolicy[ew 20-30 gr] więcej i jest taka dziwna zależność im większe pogłowie w rejonie tym bardziej pośrednicy pilnują aby nie wyskoczyć ponad poziom, niby covidowe ma być wypłacone do tuczu otwartego do końca kwartału 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ws71 napisał:

@turtojspo co te głupie wstawki o krojeniu, są takie regiony w kraju gdzie chociaż byś stanął na głowie więcej nie wyciągniesz od ceny panującej w okolicy[ew 20-30 gr] więcej i jest taka dziwna zależność im większe pogłowie w rejonie tym bardziej pośrednicy pilnują aby nie wyskoczyć ponad poziom, niby covidowe ma być wypłacone do tuczu otwartego do końca kwartału 

I ma rację że kroją, pośrednicy to se mogą, trzeba było napisać że są dwa trzy zakłady w regionie które się zmówiły i wiedzą że pośrednicy tylko do nich wożą, i jaką cenę ustalą, tak ci płacą, jak zaczyna brakować towaru i inni zaczynają podkupywać to się budzą i łaskawie zaczynają podnosić po 10 - 20 gr. natomiast jak cena spada, to pierwsi do opuszczania, pośrednik swoje od nich ma, już ty się nie bój.

8 minut temu, krilan06 napisał:

Skąd masz to info o covidowym? Będą kontrole?

Jakie kontrole? takie info to ja dostałem jak wniosek składałem że w pierwszym kwartale będą płacić.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
10 minut temu, deSilva napisał:

Jakie kontrole? takie info to ja dostałem jak wniosek składałem że w pierwszym kwartale będą płacić.

Też słyszałem takie info o końcu I kwartału ale potem była wersja, że pieniędzy nie ma (i nie będzie 😂) i to jednak będzie koniec II kwartału. A co do kontroli to u mnie wszyscy którzy składali wnioski do zamkniętego byli kontrolowani

Opublikowano (edytowane)

U mnie kasę podostawali i nikt kontrolowany nie był, bo niby z jakiego powodu, było głównie do prosiąt zgłaszanych, a jak kasę podostawali to już mógł nic nie mieć, no chyba jednego a i tak dostał.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
16 minut temu, deSilva napisał:

I ma rację że kroją, pośrednicy to se mogą, trzeba było napisać że są dwa trzy zakłady w regionie które się zmówiły i wiedzą że pośrednicy tylko do nich wożą, i jaką cenę ustalą, tak ci płacą, jak zaczyna brakować towaru i inni zaczynają podkupywać to się budzą i łaskawie zaczynają podnosić po 10 - 20 gr. natomiast jak cena spada, to pierwsi do opuszczania, pośrednik swoje od nich ma, już ty się nie bój.

Kolego przeczytałeś moj post ze zrozumieniem przeczytanego tekstu, napisałem że są regiony że zaden zakład nie wychyli sie z cena nawet ci przyjezdni dostosowują cennik do regionu i nie podskoczysz, przerabiany temat na własnej skórze

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przeczytałem dokładnie że nie pisałeś o zakładach tylko o pośrednikach, jakby oni mieli najwięcej do gadania. A przyjezdni, no cóż dobrze wiedzą jaka jest cena i da ci 20 groszy , bo i po co więcej jak i tak będziesz zadowolony.  Dziwne bo wczoraj chwaliłeś się dosyć wysokimi cenami, to chyba aż tak nie odczułeś, zapytałem kto tyle płaci to cicho sza.

47 minut temu, ws71 napisał:

@turtojspo co te głupie wstawki o krojeniu, są takie regiony w kraju gdzie chociaż byś stanął na głowie więcej nie wyciągniesz od ceny panującej w okolicy[ew 20-30 gr] więcej i jest taka dziwna zależność im większe pogłowie w rejonie tym bardziej pośrednicy pilnują aby nie wyskoczyć ponad poziom

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

No niby tak, ale co za problem mieszkając w Wielkopolsce zadzwonić do pośrednika z Dolnośląskiego czy Opolskiego i mu sprzedać, czy tam zakładowi z innego regionu? Teraz 200 km to nie problem dla żadnego, a choćby nawet dla 30 groszy gra warta świeczki. Oczywiście trzeba mieć aby 100 sztuk, ale w sumie też nie problem 3 malych gospodarzy wystarczy że się zgada i gra gitara. Np do sąsiada po bydło gościu przyjeżdża prawie 250 km, gdzieś tam spod gór w kierunku Zakopanego jest, ładuje ponad 20 sztuk bydła, czasem 30 i jedzie, już tak z 3 lata jeździ i płaci lepiej niż okoliczni pośrednicy i rzeźnie

Opublikowano

Trzeba mieć jeszcze jakie takie zaufanie, bo sprzedać drogo na papierze to se można, niech płacą gotówką, to mogę dzwonić i do Zakopanego.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, ws71 napisał:

Kolego przeczytałeś moj post ze zrozumieniem przeczytanego tekstu, napisałem że są regiony że zaden zakład nie wychyli sie z cena nawet ci przyjezdni dostosowują cennik do regionu i nie podskoczysz, przerabiany temat na własnej skórze

Dokładnie, a jak handlarz skupuje w kilku powiatach to nawet strączkę stosuje adekwatną do regionu, w którym aktualnie łupi. Najgorsze handlarzyki aktualnie mają biedę. Jednoogonowcy nie mogą i nie chcą już dokładać do świń, wyprzedają maciory i znajomy miał przekładany odbiór tuczników kilka razy.

3 minuty temu, soltys48 napisał:

wiesz gdzie to pojechało??

u nas wczoraj ten sam odbiorca do 4,8 netto za E na wbc

Chyba żartujesz, Marcinkowscy od czwartku BAZOWA 5,25 za E, od poniedziałku 5,55. Ile on chce zarobić, stówę na tuczniku?!

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
Dnia 18.02.2021 o 20:45, ws71 napisał:

4,45 na żywo / 30 szt , maciory 3zł [wszystko netto]

wiesz gdzie to pojechało??

u nas wczoraj ten sam odbiorca do 4,8 netto za E na wbc

@JanKrzysztof nie wiem gdzie to jechało,jak będę miał możliwość to wrzucę kolegi rozliczenie

Opublikowano (edytowane)

@deSilvana wczorajszy post odpowiedział Ci @soltys48 kto tyle daje

@turtojstemat przerabiany z łukowem,ubojnią z pod Nowego Targu i to ładnie w teorii wygląda , jest nas kilkunastu hodowców, [co tydzień min 200 szt ] i jak nie ma tuczników na rynku to jest faktycznie terminowy odbiór, cena te 20 groszy wiecej jak w okolicy ,ale wystarczy tylko nadpodaż tuczników to te odległe zakłady mają głęboko gdzieś te nasze tuczniki [wszyscy hodowcy mają cykl zamknięty i u nas jest w sumie najważniejszy terminowy  odbiór, przesunięcie odbioru pow 7 dni  to robi się kaszana w kolejnych sektorach chlewni] piorytetem jest terminowy odbiór, cena średnia dla okolicy no i terminowy przelew

@soltys48jest to możliwe w wykonaniu tego pośrednika, ta cena którą podałem miała być na dziś, jednak nie doszło do sprzedaży, cena z 16.02 u szwagra była 5,25 E netto z 3% premią, ile ten Twój znajomy odstawia że aż tak Zdanowicz jego nie lubi[bierze z podwórza od niego]Oczywiście od nas idzie tylko na Marcinkowskich

Edytowane przez ws71
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Kolego gdzie tyle płacą za żywą wagę ?

Sprzedałem pośrednikowi po 3.9 netto duże już były .

Opublikowano

Proponuję każdemu wstrzymać się z sprzedażą o tydzień to zobaczycie jak będą cenę podnosić.   Wczoraj lądował się Woźniacki na skupie kierowca mówił że ma tylko połowę auta i jedzie do Kutna brak towaru . 

Opublikowano (edytowane)

Według mnie to się niema co dziwić, że brak towaru skoro ponad  3 miesiące temu cena spadła do wiadomo jakiego poziomu. Wszyscy ograniczali wstawienia albo w ogóle ich nie było. Czekając na rozwój sytuacji. Efekt: brak towaru i cena do góry 

Edytowane przez TheRolnik1992
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v