Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kurna. znowu lajków nie mam....

knur po 1 zł obecnie.

8 minut temu, GRZES1545 napisał:

już po nowym roku będzie eldorado jak prąd i reszta zdrożeje.

a Stasiek dalej będzie pisał, że świetnie jest, bo suszowe dali....

Edytowane przez Gość
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Zboże na pewno było tańsze, o inflacji to już się nie mówi 😬 o kosztach produkcji w tej chwili to już po nowym roku będzie eldorado jak prąd i reszta zdrożeje.

Przecież prąd z fotowoltaiki jest darmowy 😜 co prawda za instalację kilkadziesiąt tysięcy musisz wyłożyć ale tego już nikt nie mówi gnojowicy na Piotrkowie możesz za darmo dostać to jakie masz koszty😎?

Opublikowano (edytowane)

1997r: diesel 1.26zł, saletra 300 zł/t, tucznik 4,70 zł/kg, żyto 180zł/t

2021r: diesel 6.00zł, saletra 3000 zł/t, tucznik 4,00 zł/kg, żyto 1100 zł/t

Saletra po 3000 zł tylko dzięki PiS-owi bo gdyby nie oni to kosztowałaby 9000 zł/t (słowa ministra rolnictwa)

Edytowane przez krilan06
  • Like 3
Opublikowano

no owszem. ale Rogas nie piśnie o tym że obecnie najmniejszego sensu nie ma hodowla świń.

Opublikowano

Rogas a jak to jest z tymi obietnicami pisuarów że rolnik może bezpośrednio sprzedawać konsumentom? Chciałem kupić dobrego miąska od polskich hodowców a każdy się boi sprzedać że co z kolczykami, jak to wyrejestrować? Może wiesz jak to zrobić🤔

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, 6465 napisał:

A jak zaniosę próbkę do badań czy zdrowe to powiem z pod którego adresu kupiłem😁

Płacisz za próbkę [prywatnie] i git tak to u nas działa

Opublikowano
28 minut temu, migacz napisał:

Czy zdrowe to się na patelni sprawdza. Jak przy smażeniu nie podskakuje to jest ok i nie potrzeba badać.

U nas mówią że jak w gębie nie rośnie to jest ok.😁

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Kiedyś jak Lepper rolników wyprowadzał na strajki to pamiętam cenę po 2.70zł .

Koszt produkcji wtedy był 100kg tucznika coś ok 240-250 zł

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, 6465 napisał:

A jak zaniosę próbkę do badań czy zdrowe to powiem z pod którego adresu kupiłem😁

Dajesz   wet.  szynkę   za badanie to  o nic   nie pyta  nawet  jak  ,,po lesie  kaban spacerował'' 

• Haha 1
Opublikowano

No u nas takie coś nie przejdzie ale co za problem dać do ubojni zapłaci ć za ubój masz zbadane i robisz co chcesz z mięsem

Dać szynkę za badanie to żaden interes

Opublikowano

Co dam do ubojni jak nie mam świń. A jak ktoś nie ma zarejestrowanej siedziby stada to mu nikt nie sprzeda. W ubojni można kupić pół tusze ale śpiewali po 10zł/kg.

100kg półtusza to liczę 130kg żywej. Od rolnika 130kg mogę kupić za 650zl. A 100kg półtusze z ubojni 1000zl.

Opublikowano

Widzisz a ode mnie bez kolczyka byś kupił bez problemu. Waga jest, kalkulator i kombinerki do ucięcia kolczyka też. Tylko przyczepką z plandeka potrzebna bo bez nie ma opcji. Ktoś może fotki strzelić.

Opublikowano
6465 napisał:

Co dam do ubojni jak nie mam świń. A jak ktoś nie ma zarejestrowanej siedziby stada to mu nikt nie sprzeda. W ubojni można kupić pół tusze ale śpiewali po 10zł/kg.

100kg półtusza to liczę 130kg żywej. Od rolnika 130kg mogę kupić za 650zl. A 100kg półtusze z ubojni 1000zl.

Rolnik daje do ubojni a Ty odbierasz pultusze płacąc tylko za ubój i badanie

Opublikowano

To sprzedający na kogo ma brać świadectwo? I w agencji zgłosić sprzedaż do ubojni czy ubuj czy jeszcze inaczej? Sory że pytam ale tak z ciekawości🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Rogas71 napisał:

Obecnie nie ale jeszcze pół roku temu był to niezły biznes

Cena zapewne wzrośnie a i spadki cen zbóż są nie uniknione

Widzę, że mamy lepszego mistrza  ekonomi niż sam Kaczor z Pinokio machający ciągle łapkami razem wzięci 😁. Ty aby napewno mieszkasz w Polsce?? Wezne to za dobry i zarazem ponury żart, że pół roku temu był niezły biznes dla rolnika za swinie.... Proponuję zdjąć te klapki z oczu i trochę się rozejrzeć jak to chodowcy mają dobrze, bo na całej mojej gminie zostaje może maks  5 chodowcow. Dla poprawienia Ci humoru życzę Ci byś tak jak ja wlecial w czerwoną strefę i doświadczył jakie mamy eldorado. Pozdrawiam 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v