Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byłem dzisiaj u dealera Valtra niestety na placu nie miał N-ki żadnej z ceną za N135 Active wyskoczył mi 440 tyś netto że niby po tyle zamówili i ma sprawdzić o co chodzi że taki mają cennik a strona podaje Active N135 od 345 tyś netto. 

Były na placu G i T i przejechałem się obiema. T145 6 cylindrów (ładnie mruczał) 155 KM Active TUZ obciążnik 900 kg opony 650/540 chcą 400 netto (nie kumam czemu mniej niż za N-ke) ciągnik nówka żaden demo. przejażdżka bajka po koleinach ośka i kabina robią robotę wygoda super. pomimo prawie 6 m długości i praktycznie 3 m rozstaw osi bardzo zwrotny zawracałem naprawdę minimalnie większym łukiem niż małą serią G. po przejażdzce G 105 Active zgasiłem się dla mnie lipa wobec Claasa Ariona 4xx w kabinie szczególnie krótki cały skakał na dziurach mimo ośki amortyzowanej i ogólne wrażenie słabe liczniki zasłania kierownica prawie w całym zakresie regulacji. Nie porywała mnie Seria G tak jak Claas Arion 4xx czy chociaż NH T5 DC. cena 330 tyś za G105 Active. Jak będzie N135 w ciągu najbliższych miesięcy też obejrzę.

• Like 2
Opublikowano

biorę jak najbardziej i możliwe że koniec końców kupię T6 czy Ariona po prostu oglądam wszystko co się da bo agencja raz daje kase i to się może nie powtórzyć więc chcę wybrać i dobry i fajny bo będzie ze mną pracował przez dłuuugie lata.

Dzwoniłem dzisiaj też do deaera NH to stwierdził że obecnie skrzynie EC i DC zamawiają w tych samych pieniądzach T6.160 między 310 a 335 tyś netto zależnie od wypasu

Opublikowano

W lipcu jak brałem oferte na T6 160 za 340tyś (bo tyle wpisane mam we wniosku) to go super mozna było wyposażyć lub myśleć o Arionie 610. Jak na wiosnę bede zamawiał to zeby starczyło na T6 bidaedyszon 😁

Opublikowano
14 minut temu, spwrp napisał:

W lipcu jak brałem oferte na T6 160 za 340tyś (bo tyle wpisane mam we wniosku) to go super mozna było wyposażyć lub myśleć o Arionie 610. Jak na wiosnę bede zamawiał to zeby starczyło na T6 bidaedyszon 😁

rozumiem że tegoroczny nabór? wnioskowałeś o 340 nie o max kwote? 

Opublikowano
Dnia 15.11.2021 o 22:43, paawlik227 napisał:

Na ile hektarów we wniosku taka moc brałeś/wpisałeś...? A drugie pytanie jak to się stało że padło na T7 a nie T144 ???

20 [ha] na wniosku obszarowym. Padło na T7 z powodu dostępności od ręki jako ciągnik placowy. Wolną sztukę T144 miałem oferowaną w styczniu za 330 000 netto, ale nie wiedziałem jeszcze czy dostanę program. Decyzja była marcu jakoś.

Wie ktoś jak potoczyła się sprawa z Belarusami, które ponoć nie miały homologacji (sprawa z maja tego roku)?

Opublikowano
1 minutę temu, rolnik9 napisał:

20 [ha] na wniosku obszarowym. Padło na T7 z powodu dostępności od ręki jako ciągnik placowy. Wolną sztukę T144 miałem oferowaną w styczniu za 330 000 netto, ale nie wiedziałem jeszcze czy dostanę program. Decyzja była marcu jakoś.

Wie ktoś jak potoczyła się sprawa z Belarusami, które ponoć nie miały homologacji (sprawa z maja tego roku)?

Uzasadnienie miałeś na ciężkie gleby i coś jeszcze? jakie sprzety w gospodarstwie ? ja mam na 20 ha 150 i czekam teraz 

Opublikowano
17 godzin temu, Palmiszon napisał:

Uzasadnienie miałeś na ciężkie gleby i coś jeszcze? jakie sprzety w gospodarstwie ? ja mam na 20 ha 150 i czekam teraz 

Zacznijmy od tego, że zgodnie z "Zasadami doboru maszyn" (mam na myśli tego pdfa ze strony ARiMR, który wielokrotnie przewijał się w wątku dotyczącym MGR) podstawowym wskaźnikiem doboru mocy ciągników jest ilość [kW/KM] na gospodarstwo, a nie maksymalna moc ciągnika. Czyli przy odpowiednim uzasadnieniu można "olać" maksymalną moc ciągnika. Przykładem takiego uzasadnienia jest zakup maszyny lub posiadanie na gospodarstwie maszyny, która wymaga mocy, o jaką wnioskujesz. Przykładem maszyny, która potrzebuje dość sporo mocy, a nie jest objęta wymaganiami co do powierzchni, jest głębosz. Na tle ceny zakupu ciągnika o mocy 150 [KM], jest to procentowo niewielki wydatek na tle całej inwestycji, a maszyna chyba raczej przydatna. Co do innych argumentów, ja powoływałem się, że aby rozpędzić agregat talerzowy 2,7 [m] do dużej prędkości (gwarantującej rozbicie brył na ziemiach ciężkich w uprawie) potrzebuję większej mocy (np. 135 - 165 [KM]). Kolejnym wykorzystaniem, które możesz podać, to orka. U siebie na gospodarstwie mam pług Akpila 4x40 [cm]. We wniosku powoływałem się również na to, że potrzebuję stosunkowo mocnego ciągnika, aby współpracować z takim pługiem na terenie górzystym. Natomiast praca z mniejszym pługiem o mniejszej szerokości (np. 3-skibowym) uniemożliwiałaby wykonanie orki od miedzy w przypadku gdy za granicą jest skarpa. Swoją drogą, w moim przypadku - to szczera prawda. Pisałem również o tym, że prowadzę gospodarstwo samodzielnie i nie ma możliwości pracy dwóch ciągników jednocześnie. Stąd wnioskuję o zakup jednego ciągnika, ale za to o większej mocy. Krótko mówiąc, powoływałem się na wszystko co mi przyszło do głowy. Jednak nie wiem, czy każdemu uznają taką argumentację. Ja piałem to od siebie, bez konsultacji z doradcami. Pewnie wiele czynników może mieć znaczenie.

Tylko jak pisałem o tym, że potrzebuję rozpędzić talerzówkę do 15 [km/h], to zastanawiałem się czy gdybym wziął ciągnik z boostem, to jakiś urzędnik nie uznałby, że przy takim zakresie prędkości moc z boostem jest już dostępna. Ten boost to według mnie może być na różne sposoby interpretowany przez ARiMR. Finalnie jednak wziąłem ciągnik bez boosta, więc nie miałem powodów do jakichkolwiek obaw.

Dodam, że przy pierwszych poprawkach dostałem polecenie aby uzasadnić zakup ciągnika o takiej mocy. Napisałem więc uzasadnienie  co do prac jakie ciągnik będzie wykonywał w gospodarstwie z wzmianką o tym, ile mocy potrzebuje dana maszyna do pracy w warunkach mojego gospodarstwa.

135 - 165 [KM] to dość spory zakres by mieć fajny wybór ciągników 6-cylindrowych. T6.160 chyba się tu mieści nawet z tym całym boostem.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wszystko zależy od rozpatrujacego wniosek mi w tamtym naborze na 42ha przeszedł ciągnik o mocy 140-160koni ale miałem już jeden 14letni 160koni. We wniosku miałem ciągnik plus jakaś tam maszyna lekka 

Opublikowano
spwrp napisał:

Jaka cena ariona 610?

Opublikowano

to było w lipcu (rozmowa tel. bez wchodzenia w szczegóły) na pytanie: co do wyposażenia standardowego można dobrać za 340tyś. przedstwiciel claas-a powiedział cytuje: "niewiele" Mi generalnie chodziło o przedni tuz, amortyzowaną przednią oś, kabine, pewnie wtedy by za te 340 przeszło.

Opublikowano
2 godziny temu, spwrp napisał:

to było w lipcu (rozmowa tel. bez wchodzenia w szczegóły) na pytanie: co do wyposażenia standardowego można dobrać za 340tyś. przedstwiciel claas-a powiedział cytuje: "niewiele" Mi generalnie chodziło o przedni tuz, amortyzowaną przednią oś, kabine, pewnie wtedy by za te 340 przeszło.

na tegorocznych Bednarach był Arion 610 First Claas za 379 tyś netto

Opublikowano
21 godzin temu, rolnik9 napisał:

Zacznijmy od tego, że zgodnie z "Zasadami doboru maszyn" (mam na myśli tego pdfa ze strony ARiMR, który wielokrotnie przewijał się w wątku dotyczącym MGR) podstawowym wskaźnikiem doboru mocy ciągników jest ilość [kW/KM] na gospodarstwo, a nie maksymalna moc ciągnika. Czyli przy odpowiednim uzasadnieniu można "olać" maksymalną moc ciągnika. Przykładem takiego uzasadnienia jest zakup maszyny lub posiadanie na gospodarstwie maszyny, która wymaga mocy, o jaką wnioskujesz. Przykładem maszyny, która potrzebuje dość sporo mocy, a nie jest objęta wymaganiami co do powierzchni, jest głębosz. Na tle ceny zakupu ciągnika o mocy 150 [KM], jest to procentowo niewielki wydatek na tle całej inwestycji, a maszyna chyba raczej przydatna. Co do innych argumentów, ja powoływałem się, że aby rozpędzić agregat talerzowy 2,7 [m] do dużej prędkości (gwarantującej rozbicie brył na ziemiach ciężkich w uprawie) potrzebuję większej mocy (np. 135 - 165 [KM]). Kolejnym wykorzystaniem, które możesz podać, to orka. U siebie na gospodarstwie mam pług Akpila 4x40 [cm]. We wniosku powoływałem się również na to, że potrzebuję stosunkowo mocnego ciągnika, aby współpracować z takim pługiem na terenie górzystym. Natomiast praca z mniejszym pługiem o mniejszej szerokości (np. 3-skibowym) uniemożliwiałaby wykonanie orki od miedzy w przypadku gdy za granicą jest skarpa. Swoją drogą, w moim przypadku - to szczera prawda. Pisałem również o tym, że prowadzę gospodarstwo samodzielnie i nie ma możliwości pracy dwóch ciągników jednocześnie. Stąd wnioskuję o zakup jednego ciągnika, ale za to o większej mocy. Krótko mówiąc, powoływałem się na wszystko co mi przyszło do głowy. Jednak nie wiem, czy każdemu uznają taką argumentację. Ja piałem to od siebie, bez konsultacji z doradcami. Pewnie wiele czynników może mieć znaczenie.

Tylko jak pisałem o tym, że potrzebuję rozpędzić talerzówkę do 15 [km/h], to zastanawiałem się czy gdybym wziął ciągnik z boostem, to jakiś urzędnik nie uznałby, że przy takim zakresie prędkości moc z boostem jest już dostępna. Ten boost to według mnie może być na różne sposoby interpretowany przez ARiMR. Finalnie jednak wziąłem ciągnik bez boosta, więc nie miałem powodów do jakichkolwiek obaw.

Dodam, że przy pierwszych poprawkach dostałem polecenie aby uzasadnić zakup ciągnika o takiej mocy. Napisałem więc uzasadnienie  co do prac jakie ciągnik będzie wykonywał w gospodarstwie z wzmianką o tym, ile mocy potrzebuje dana maszyna do pracy w warunkach mojego gospodarstwa.

135 - 165 [KM] to dość spory zakres by mieć fajny wybór ciągników 6-cylindrowych. T6.160 chyba się tu mieści nawet z tym całym boostem.

Ooo kolego Wielkie dzięki za info 🍺🍻 a dokładniej za to jak uzasadniać wybór dużego traktora! Bo przeczytałem mnustwo postów w różnych tematach i nigdzie tak konkretnych informacji jak od ciebie nie znalazłem 👍 A podsumowując to można by rzec że wystarczy dobrze uzasadnić swój wybór i ja jako chodowca bydła mogę napisać że potrzebne mi 150km żeby uzyskać min 12km/h z gruntem 3m uni czy żeby dźwignąć 3m uprawowo siewny z pakerem, że do wyorania łąki 4x45 agrmasz też trzeba znacznej mocy że do 2xkosiarki do trawy czy że planuje zakup przyczepy do sianokiszonki i też potrzebna znaczna moc... Temat Rzeka 😎😎😎 i że też sam jestem jako operator traktora i potrzebuje większych maszyn żeby w terminie wykonywać pracę polowe...

Ale najważniejsze że jest sposób obejścia mocy do hektara bo 26ha w dopłaty pisze ale po co mi traktor 100-120km jak będzie jęczał albo jeździł na jednej osi😕

• Like 1
Opublikowano
Dnia 19.11.2021 o 08:45, spwrp napisał:

czyli w moim przypadku o Arionie już nie ma nawet co myśleć, a orientuje się ktoś jakie ceny Kuboty M7133

Myślę, że 330 tys. Netto to absolutne minimum 

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, Koral123 napisał:

Zamówiony Basak 2080 z ładowaczem i krokodylem 150 tys brutto. Zobaczymy jak ten turecki wynalazek będzie się sprawował.

Nie lepiej farmtraca było wziąć?

Opublikowano
11 minut temu, bizon1994 napisał:

Myślę, że 330 tys. Netto to absolutne minimum 

ojj to też nie pocieszyłeś bo do wiosny to 340 pewnie bedzie mało a dołożyć nie ma z czego:S

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v