Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Darek8787 napisał:

Czy miękka oś i kabina amortyzowana to takie bajery za które poswięcilibyście maszynę na prow? Mam taki dylemat przykład Ariona 430 oś + kabina prawie 30 tyś zł razem i wywalają mi pług 3 obrot. Akpil poza pulę 400 tyś zł wtedy kupiłbym pług używkę. Ciągnik prawie transportu by nie widział wszystko od podwórka w pole. Nie mam doswiadczenia co kogo spytam to każdy inaczej mówi...

ile ci wycenili tego Ariona 430 bez amortyzacji , bo sam takiego prawdopodobnie wezmę ?

Opublikowano

Jeśli do wszystkiego to bym doposarzył, używany pług 3 obrót w dobrym stanie za 15 tyś kupisz a ciągnik kupujesz raz, potem nie będziesz doposarzał

Opublikowano

wyceniałem praktycznie na full 430 first claas plus Tuz plus najróżniejsze dodatki to wyszło około 300 tyś netto do małej negocjacji teraz po prostu sam kombinuje z czego tu zejść a cennikowo oś  proactiv 24 tyś mechaniczna amortyzacja kabiny chyba 6 tyś zł.

Opublikowano

Cennikowo to nie patrz, realnie coś oś kosztuje 18 tysięcy, pług jesteś w stanie kupić używany, nowy, do traktora komfortu już nigdy nie dokupisz, a będziesz żałował bo spędzasz w nim najwięcej czasu, ja nie miałem osi ani kabiny amortyzowanej w poprzednich traktorach teraz mam (arion 510) i nie żałuję i wszystkich namawiam żeby jeśli kupuja traktor to nie żałowali na komfort, powiedz co masz w tym 430

Opublikowano

A jakiej marki pług i jaka cena? Nie wiem czy się opłaca nowy pług brać, tak jak mówisz używkę kupisz za dobre pieniądze, wymieniasz co jakiś czas części, które zużywają się przez ścieranie i masz znowu "nowy" pług 😉 wiadomo aby nie był pogięty, spawany itp. Za amortyzację trochę cenią ale myślę, że lepiej dołożyć do amortyzacji dla komfortu i zdrowia, na dłuższy czas nawet dojazd na pole po drodze z dołami jest uciążliwy, wolniej musisz jechać, a jak przyspieszysz żeby teraz w żniwa do przyczepy dojechać to rzuca Tobą po całej kabinie 🙄

Opublikowano

Kto raz spróbuje pojeździć z amortyzacją przedniej osi to wie że jest warta swjej ceny. Oprócz zwiększonego komfortu wzrasta trochę ucia w polu dzięki lepszej przyczepności... Na stronie claasa jest konfigurator, jak wyceniałem sobie ciągnik  w kwietniu to wystarczyło przemnożyć cenę z konfiguratora prez 0,55-0,6 i wychodziła cena u dealera.

Opublikowano
8 godzin temu, piotrek12413 napisał:

Zna ktoś cenę :

nh td5.85

farmall A 85

kubota m5092

proxima 90

df 90 konny

potrzebuje nowy ciągnik na prow, prosty mechanik, tani, hydrauliczny rewers, pneumatyka, dobry fotel, szerokie ogumienie, może być ehr

Na ile hektarow ? Bo sam sie rozglądam za podobnym gdybys znal cene to napisz. 

Opublikowano
38 minut temu, zacx18 napisał:

mi Arion 430 235 tyś netto tylko że bieda edition , a ten twój to już ze skrzynią hexashift ?

quadrishift

34 minuty temu, Dominiik napisał:

Cennikowo to nie patrz, realnie coś oś kosztuje 18 tysięcy, pług jesteś w stanie kupić używany, nowy, do traktora komfortu już nigdy nie dokupisz, a będziesz żałował bo spędzasz w nim najwięcej czasu, ja nie miałem osi ani kabiny amortyzowanej w poprzednich traktorach teraz mam (arion 510) i nie żałuję i wszystkich namawiam żeby jeśli kupuja traktor to nie żałowali na komfort, powiedz co masz w tym 430

jutro napiszę dokładną konfigurację i wycenę bo nie mam jej teraz przy sobie ale od marca do lipca ponad 10 tyś zł zdrożał bo wyceniałem wtedy po raz pierwszy a teraz ponownie

Opublikowano
16 godzin temu, Kvba napisał:

A jakiej marki pług i jaka cena? Nie wiem czy się opłaca nowy pług brać, tak jak mówisz używkę kupisz za dobre pieniądze, wymieniasz co jakiś czas części, które zużywają się przez ścieranie i masz znowu "nowy" pług 😉 wiadomo aby nie był pogięty, spawany itp. Za amortyzację trochę cenią ale myślę, że lepiej dołożyć do amortyzacji dla komfortu i zdrowia, na dłuższy czas nawet dojazd na pole po drodze z dołami jest uciążliwy, wolniej musisz jechać, a jak przyspieszysz żeby teraz w żniwa do przyczepy dojechać to rzuca Tobą po całej kabinie 🙄

Akpil KM80 3+ na kołku, wiosną koło 25 tyś netto teraz przez ceny stali pewnie znacznie drożej, tak obstawiam

Konfiguracja Claas Arion 430 first claas + dodatki z początku lipca

- quadrishift

- oś miękka proactiv

- 3 pary hydrauliki mechanicznej

- wersja CIS + kolorowy wyświetlacz automatyka skrzyni pamięć 2 obrotów itp. podłokietnik z joystikiem

- pompa hydrauliczna 100 l, alternator 200A

- TUZ fabryczny + para hyrauliki z przodu

- automatyczne stabilizatory tylnych ramion TUZ

- komplet zaczepów

- pneumatyka dwuobwodowa

- WOM 540/540E/1000 ze sterowaniem zewnętrznym i automatyką rozłączania

- mechaniczna amortyzacja kabiny w 2 punktach

- fotel pneumatyczny, kierownica skórzana

- oświetlenie na full

- lusterka teleskopowe

- koła Mitas 540/65/38 i 440/65/28 felgi stałe spawane

- obciążnik 600 kg magnetytowy

- obrotowe błotniki, tylne błotniki poszerzane i przedłużane

- radio, kogut itp.

- w cenie jest dodatkowa gwarancja Maxi Care na 5 lat 300h/rok z wkładem własnym 1000 zł (ta opcja kosztuje około 6-7 tyś netto)

cena 309 000 zł netto dealer powiedział że urwać można tylko jakieś "grosze" np. na obciążnik.... 

myślę że bardzo drogo jest, a co Wy myślicie ?

Opublikowano

Wyrzuć kierownice skórzana, mam w swoim standardowa i naprawdę nie ma się do czego doczepić, a skorzana to zbędny gadżet lepiej wziąć coś innego. A co do cenny za tyle to miałem już Ariona 510

Opublikowano

Jak koledzy wyżej miękka oska bardzo fajna sprawa plus do tego kabina to już robi lux robotę. Ostatnio sie bawiłem i jeździłem na włączonej i wyłączonej ośce to jest przepaść w komforcie. A claas ma na wielowahacz to ponoć jeszcze lepiej się spisuje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jaro102 napisał:

Jak koledzy wyżej miękka oska bardzo fajna sprawa plus do tego kabina to już robi lux robotę. Ostatnio sie bawiłem i jeździłem na włączonej i wyłączonej ośce to jest przepaść w komforcie. A claas ma na wielowahacz to ponoć jeszcze lepiej się spisuje.

Który nowy Claas ma na wielowahaczu? Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj

Opublikowano

w Classie oś proactiv wygląda na bardziej "skomplikowaną" niż np. w New Holland i ja też byłbym skłonny uwierzyć że to jakiś wielowahacz itp. choć sam nie wiem czym się do końca różni od konkurencji napewno zauważyłem więcej punktów smarowania i tulejek. Czy ma ktoś doświadczenie jak z jej trwałością na tle konkurencji?

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Który nowy Claas ma na wielowahaczu? Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj

Fakt ze artykuł z 2015 natomiast wizualnie jest to samo co na zdjęciach w konfiguratorze claas.....
Most wielowahaczowy firmy carraro. Producent ten jest zdecydowanie najczęściej wybieranym dostawcą przednich mostów ciągnikowych z niezależnym zawieszeniem kół. Tak bowiem zamiennie nazywane są układy wielowahaczowe.
https://www.agrofoto.pl/gfx/agropolska/userfiles/_public/dzialy/technika_rolnicza/wydania_rpt/2015/5/most_wielowahaczowy_firmy_carraro.pdf

Opublikowano
14 minut temu, Jaro102 napisał:

Fakt ze artykuł z 2015 natomiast wizualnie jest to samo co na zdjęciach w konfiguratorze claas.....
Most wielowahaczowy firmy carraro. Producent ten jest zdecydowanie najczęściej wybieranym dostawcą przednich mostów ciągnikowych z niezależnym zawieszeniem kół. Tak bowiem zamiennie nazywane są układy wielowahaczowe.
https://www.agrofoto.pl/gfx/agropolska/userfiles/_public/dzialy/technika_rolnicza/wydania_rpt/2015/5/most_wielowahaczowy_firmy_carraro.pdf

Chłopie od 2019 już nie ma tego mostu jest zwykły prosty na 2 siłownikach 

Opublikowano

A no faktycznie w 500 jest już inny most ale mowa była w poście o ile dobrze doczytałem o 430 więc cytując klasyka jak się nie znasz to sie nie wypowiadaj hahaha. więc każdy miał w jakieś części rację

Opublikowano

Wyceny z zeszłego tygodnia New Holland T5 Electro Command nowa wersja Tier stage V nowy silnik FPT 3,6 l pojemności

T5 100 EC 

- 101 KM skrzynia 16x16 EC

- Wom 540/540e/1000

- oś amortyzowana kabina amortyzowana

- najlepszy fotel premium z podgrzewaniem

- sterowanie wom i tuz na błotnikach

- 3 pary hydrauliki, pneumatyka 2 obwodowa

- dodatkowe oświetlenie

- koła przód 380/70/28 felgi skręcane błotniki dynamiczne

- koła tył 480/70/38 felgi skręcane błotniki poszerzane

- przedni TUZ + obciążnik 500 kg

CENA: 262 tyś netto wyjściowa

T5 120 EC 

- pakiet Deluxe (min. lepsze hamulce, automatyka skrzyni biegów itp)

- 117 KM skrzynia 16x16 EC

- Wom 540/540e/1000

- oś amortyzowana kabina amortyzowana

- najlepszy fotel premium z podgrzewaniem

- sterowanie wom i tuz na błotnikach

- 3 pary hydrauliki, pneumatyka 2 obwodowa

- dodatkowe oświetlenie

- koła przód 440/65/28 felgi stałe błotniki dynamiczne

- koła tył 540/65/38 felgi stałe błotniki poszerzane

CENA: 277  tyś netto wyjściowa

Porównuje go do Claasa Ariona 430 konfigurację opisywałem kilka postów wyżej różnica 430 a T5.120 EC jakieś 25 tysięcy zł cennikowo ciekawe kto ile zejdzie. Claas mi się lepiej podoba szczególnie na jakości wykończenia no ale nie to w polu jest najważniejsze. Mam sporą zagadkę na co tu się nastawić. Claasa będę miał na testy w najbliższych tygodniach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v