Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widziałem. 

Tylko że świnię też łatwo jest podłożyć jak i się wybielić.

Opublikowano

przy 7t zboża polegnie do tyłu, na bok jeszcze da radę

poza tym brak dolnego otwierania, ta przyczepa jest dość wysoka i do zamka ciężko sięgnąć , to jedno, po drugie, na tej wysokości burtę ciężko zamknąć.

ja mam D46 i tam w podwyższonej burcie jest ciężko samemu zamknąć, jest co dźwignąć

o ile w D46 nawet podwójne burty dają radę, to w D47 ja bym nie ryzykował, to fajna przyczepa jak nie połamana, ale z orginalną paczką, będzie chodzić ze zbożem wiele lat.

Opublikowano

A nawet nie zwróciłem uwagi. Bez dolnego otwierania nawet nie ma co o zakupie myśleć. 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

10 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Ja rejestrowałem ciągnik bez tablic, wszystko zależy skąd jest przywieziony.

Ok. Ale co ten ciągnik w takim razie robił że tablice w takim stanie? Albo może ktoś specjalnie je do tego stanu doprowadził. Takie wolne przemyślenia 

za dużo nie myśl ....

Opublikowano
2 godziny temu, fergi99 napisał:

Czemu zrobienie jest jakieś probletyczne?

Sam nie robiłem ale ktoś obeznany radził mi omijać szerokim łukiem te ciągniki z niesprawnymi hamulcami właśnie przez wzgląd na trudność w naprawie. A w niektórych maszynach słabe hamulce mogą zwiastować problemy nawet ze skrzynią biegów ale szczegółów technicznych musiałaby udzielić osoba, która mi o tym mówiła. :D 

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Xl to chyba też o kabiny chodziło 

Tak ale ten z ogłoszenia to 845 czyli teoretycznie starszy i inny model. Ja mam 856 i jest taki sam jak ten w ogłoszeniu.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jak myślicie, to jest mocne przegięcie za d47 w takim stanie czy przy dzisiejszym poziomie cen ujdzie.

Wykipruje do tyłu te 7t zboża czy polegnie?

https://www.olx.pl/d/oferta/autosan-d47-wywrotka-CID757-IDN9MYt.html

Kiedyś pewien facet odbierał ode mnie żyto, miał D47 z podwójnymi burtami, po zważeniu było 7,5 tony. Mówił, że bez problemu wywraca do tyłu

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Ja mam identyczny tylko mój ma oznaczenie 856 XL. I czasem się zastanawiam czy to w oznaczeniach taki bałagan czy może ja mam jakiegoś składaka. Ale zadowolony z ciągnika jestem bardzo więc to najważniejsze :D 

Ja bym nawet nie patrzył na ciągniki z hamulcami do poprawy.

Ten z hamulcem do poprawy nadaje się tylko do huty, ciągnik z lasu. Byłem widziałem, tam się nic kupy nie trzyma. A podobno ktoś miał w ciemno 31 dac za nieg🤔

Opublikowano
conny napisał:

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Ja mam identyczny tylko mój ma oznaczenie 856 XL. I czasem się zastanawiam czy to w oznaczeniach taki bałagan czy może ja mam jakiegoś składaka. Ale zadowolony z ciągnika jestem bardzo więc to najważniejsze :D 

Ja bym nawet nie patrzył na ciągniki z hamulcami do poprawy.

Ten z hamulcem do poprawy nadaje się tylko do huty, ciągnik z lasu. Byłem widziałem, tam się nic kupy nie trzyma. A podobno ktoś miał w ciemno 31 dac za nieg🤔

I wszystko jasne

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, KlimekPL napisał:

Sam nie robiłem ale ktoś obeznany radził mi omijać szerokim łukiem te ciągniki z niesprawnymi hamulcami właśnie przez wzgląd na trudność w naprawie. A w niektórych maszynach słabe hamulce mogą zwiastować problemy nawet ze skrzynią biegów ale szczegółów technicznych musiałaby udzielić osoba, która mi o tym mówiła. :D 

Problem z hamulcami to często zużyte tarcze hamulcowe, które zaczynają generować opiłki, które to z kolei dostają się do skrzyni, pompy hydr...

Tyle, że w starych case tarcze hamulcowe są oddzielone od skrzyni, mają nawet zalany inny olej. Także opiłki nie trafią do skrzyni

Edytowane przez vat
Opublikowano
2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Xl to chyba też o kabiny chodziło 

XL to oznaczenie kabiny, a jeśli chodzi o 8xx to tak 844 to chyba jeden z najdłużej tłuczonych modeli, potem masz 845 to trochę ulepszona wersja ( różnią się pierdoły/rocznik) 856 jest inny silnik 3,9L z turbo, samych 844 było kilka odmian potem po prostu oddzielili numerami zamiast pisać 844sb lub 844 Plus 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Belaruss820 napisał:

Kumpel kupil mccormicka,wczoraj mu przywieźli,trzeba jechac obejrzec. @Agrest co myslisz bo to chyba cos takiego?

https://www.olx.pl/d/oferta/ciagnik-sadowniczy-mccormick-x4-30f-euro-v-bogata-wersja-CID757-IDNa3Zy.html

No taki tylko w niebieskiej barwie czyli landini telefonicznie dogadywałem. Stanęło na 230brutto ale jeszcze bez przedniego podnośnika. Otwarcie powiedział diler że na miejscu jeszcze coś ugram w tym roku.

Mam poprzedni model na perkinsie wolnossącym 4400cm³. Cenione są za to że są twarde proste, względem innych marek które poszły w elektronikę i elektrohydraulikę.

Ten nowy na deutzu ma mniej palić, ale jak pogadałem to jest oszczędność rzędu 0,5 - 0,7l/h.

I dużo i niedużo.

Na pewno ten nowy będzie przyjemniejszy w pracy, ponoć bardzo cichy.

Zapytaj kolegi o specyfikację. Co wziął i za ile i u którego dilera, bo od czasu jak Romanowski musiał kraj opuścić to cienko z przedstawicielstwem

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

No taki tylko w niebieskiej barwie czyli landini telefonicznie dogadywałem. Stanęło na 230brutto ale jeszcze bez przedniego podnośnika. Otwarcie powiedział diler że na miejscu jeszcze coś ugram w tym roku.

Mam poprzedni model na perkinsie wolnossącym 4400cm³. Cenione są za to że są twarde proste, względem innych marek które poszły w elektronikę i elektrohydraulikę.

Ten nowy na deutzu ma mniej palić, ale jak pogadałem to jest oszczędność rzędu 0,5 - 0,7l/h.

I dużo i niedużo.

Na pewno ten nowy będzie przyjemniejszy w pracy, ponoć bardzo cichy.

Zapytaj kolegi o specyfikację. Co wziął i za ile i u którego dilera, bo od czasu jak Romanowski musiał kraj opuścić to cienko z przedstawicielstwem

Prawdopodobnie dzisiaj do niego pojade to sie wszystkiego dowiem. Wczoraj zobaczylem ze ktos pojechal takim i widze ze u niego stoi,dzisiaj dzwoni do mnie to sie tylko upewniłem. Jego brat kupil carraro ze 3 lata temu.

Ostatnio zauwazylem ze ktos sie "obsadzil" w okolicy jakimis sadzonkami na 2 mf-y, kolo goscia ktoremu juz malo ha i widocznie dzierzawa odebrana. Czyżby trzeba bylo isc w sadownictwo w przyszłości?🤔 

Opublikowano

Oj płakać będą ci co nagle z pszenicy na porzeczki w tym roku przeszli.

Opublikowano

Raczej na pewno. Cena przez 2 lata podziałała na wyobraźnię.

Opublikowano

U mnie w okolicy też podobnie było. Nie pamiętam dokładnie, ale to było gdzieś około 94 roku, porzeczkę czarną  wywalili na 4,7 zł, ludziska się rzucili, nasadzili a za dwa lata po 80 groszy nie miał kto kupować  no i wszystko poszło w pi...

Opublikowano

Kolejny szczyt był chyba w 2003, potem w 2011 No i teraz 2020 i 2021. 

I już o jakąś prognozę pokusić się można.

Ja np teraz będę stopniowo likwidował stare i być może nasadzał młode.

Opublikowano
Dnia 27.12.2021 o 17:32, migacz napisał:

Naprawdę te same są bez wspomagania? To mnie zaskoczyło. Z przodkiem to się chyba za lekko nie kręci.

Oglądałem kiedyś podobnego i nie miał wspomagania. Za to miał silnik V4 i 2 rury wydechowe :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v