Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

I na tym drugim regulator ten za 20 zł da radę ? Bo tak czytam to na elektrodzie piszą że silnik pójdzie.  Ja mam szajby na soję zrobione że daje spory wiatr i do zboża się nienadaje i też bym zainwestował 20zl zamiast szukać pasków i szajb

Opublikowano

To jest silnik komutatorowy i takie silniki są stworzone do regulowania obrotami poprzez zmianę napięcia 

Do regulacji obrotami silników indukcyjnych między innymi takie jak wstawiłem  służy falownik 

Opublikowano

Zamówiłem silnik 0,9 kW 230V.

To nie jest regulator obrotów tylko on steruje napięciem (albo natężeniem 🤔) prądu przez co mniej energii dociera do silnika i po prostu pracuje mniej wydajnie - czytaj wolniej się kręci. Inaczej to chyba falownik się mówi? 

Jak się mylę to mnie poprawcie. 

To jeszcze muszę jaka felgę zorganizować :D

Sita gdzie kupujecie?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Taki silnik też da się takim tanim regulatorem sterować 

Screenshot_20211201-184349.png

Jak ma szczotki to tak , ale ten to raczej jest ,,bezszczotkowy ,, nie widać tyłu więc trudno stwierdzić 

Ogólna zasada , ze szczotkami można w łatwy i bezpieczny sposób regulować obroty nawet takim tanim regulatorem 

Przy silnikach indukcyjnych bezszczotkowych ) jest trudniej

Taki regulator  do silnika ze szczotkami można wymontować  np.  ze starego odkurzacza z płynną regulacją 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano
50 minut temu, sumek666 napisał:

To nie jest regulator obrotów tylko on steruje napięciem (albo natężeniem 🤔) prądu przez co mniej energii dociera do silnika i po prostu pracuje mniej wydajnie - czytaj wolniej się kręci. Inaczej to chyba falownik się mówi? 

Sita gdzie kupujecie?

https://www.sitanekla.pl/

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał:

dobrze,ze Masz mnie😜

Było mu petkusa zaoferować

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Sita gdzie kupujecie?

Falownik zmnienia częstotliwość, a te tanie regulatory na triaku zmieniają /obniżają napięcie

Opublikowano

Demontował będziesz czy jest klient z własną robotą?

Opublikowano

Silosy też masz?

Jeden cemenciak by mi się przydał. 

15 minut temu, vat napisał:

Falownik zmnienia częstotliwość, a te tanie regulatory na triaku zmieniają /obniżają napięcie

Dziekuje za te wiedzę 🍺

Opublikowano
22 minuty temu, vat napisał:

No niezupełnie. Falownik ogólnie rzecz biorąc- zmienia prąd stały,w prąd zmienny. 

Do zmiany częstotliwości służy - przemiennik częstotliwości w którym zresztą też jest falownik 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v