Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Więcej męczenia sie z tym sznurkiem jak to wszystko warte, na polu stoisz żeby to owinąć, w oborze stoisz żeby to rozwinąć, kupiłem sianokiszonke, belki owinięte sznurkiem, każdy kto odwija narzeka, po kilku latach z siatką do sznurka nie wrócę. Co do małej ilości, nie wiem jak reszta, ale zazwyczaj staram się kupować przyszłościowo maszyny, idąc tokiem rozumowania, dziś mi wystarczy bo mało robię jutro będziesz żałował zaoszczedzonego "tysiąca"

Z tym sznurkiem to jest tak, że czasem i pół balota się po polu zgubi wioząc na widłach. Owijanie krótkich traw też raczej bez sensu. Na moje potrzeby to rolka siatki na sezon a ew. usługi to się w koszta puści.

Najpierw spytałem a później wziąłem kalkulator i rolka siatki mi wyszło około 180 balotów a czas wiązania to 1.5 czy 2.5 obrotu (nie pamiętam) a sznurkiem to kręci i kręci 5 cm posuwu na obrót... Będę brał z siatką tylko muszę zwiedzić kraj bo w moim i sąsiednim województwie tylko to co pytałem a w mazowieckim czy wielkopolskim po kilka do wyboru tylko też jedna od drugiej po 100km plus moje 500 to nie na oglądam za wiele.

Czyli tak. Ja celuję w walec i siatka najlepiej DF. Welger podobny ale bez siatki a o Krone ani łańcuchu za mało opinii. Chodzi też o rozwijanie a łańcuchowa chyba zwija jak pasowa? Bo mnie pasują te rozpadające się a nie jak mam teraz, że do 30cm średnicy sie trzeba szarpać. Mocy mam 75 i 80 mówią, że trzeba około 100KM ale robią c-360 więc chyba sobie poradzę?

Opublikowano
23 godziny temu, akooo napisał:

czemu niebezpieczeństwem. chyba bezpieczniej niż rotacyjna @igor10246

dla kosiarki nie dla człowieka

21 godzin temu, jacek3773 napisał:

Kozę kupić trawę wygryzie i jeszcze jakiś pożytek z niej będzie.

ta, mam na sprzedaż 15 sztuk tego dziadostwa, wszystko do pół roku 

9 godzin temu, sumek666 napisał:

tej a te kosiarki co sprzedają w grene to co to jest?

miotk, tłucze to jakiś gościu który pracował w fabryce słupsk, a aktualnie pod słupskiem je tłuką, jakość z prl nie jest ale dają radę, do obkoszenia domu będzie dobra, ale do koszenia 20 ha nie polecam, za dużo razy ją robiłem 

9 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Chyba Lisicki 

nieeee 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Mój_ulep napisał:

Z tym sznurkiem to jest tak, że czasem i pół balota się po polu zgubi wioząc na widłach. Owijanie krótkich traw też raczej bez sensu. Na moje potrzeby to rolka siatki na sezon a ew. usługi to się w koszta puści.

Najpierw spytałem a później wziąłem kalkulator i rolka siatki mi wyszło około 180 balotów a czas wiązania to 1.5 czy 2.5 obrotu (nie pamiętam) a sznurkiem to kręci i kręci 5 cm posuwu na obrót... Będę brał z siatką tylko muszę zwiedzić kraj bo w moim i sąsiednim województwie tylko to co pytałem a w mazowieckim czy wielkopolskim po kilka do wyboru tylko też jedna od drugiej po 100km plus moje 500 to nie na oglądam za wiele.

Czyli tak. Ja celuję w walec i siatka najlepiej DF. Welger podobny ale bez siatki a o Krone ani łańcuchu za mało opinii. Chodzi też o rozwijanie a łańcuchowa chyba zwija jak pasowa? Bo mnie pasują te rozpadające się a nie jak mam teraz, że do 30cm średnicy sie trzeba szarpać. Mocy mam 75 i 80 mówią, że trzeba około 100KM ale robią c-360 więc chyba sobie poradzę?

Po łańcuchowej stałokomorowej też się bele w miarę łatwo rozsypują, czyli Sipma, Warfama, bliźniaczka Warfamy- Feraboli FF20, Krone kr125, kr130, New Holland 544 itp. przy nich 80KM jest idealne- do walcowej może być za mało

Edytowane przez MF675ursus
  • Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Co to za new holland? na pewno nie bierz nic na sznurek, tylko siatka.

A dlaczego sznurek beee 🤔

9 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Więcej męczenia sie z tym sznurkiem jak to wszystko warte, na polu stoisz żeby to owinąć, w oborze stoisz żeby to rozwinąć, kupiłem sianokiszonke, belki owinięte sznurkiem, każdy kto odwija narzeka, po kilku latach z siatką do sznurka nie wrócę. Co do małej ilości, nie wiem jak reszta, ale zazwyczaj staram się kupować przyszłościowo maszyny, idąc tokiem rozumowania, dziś mi wystarczy bo mało robię jutro będziesz żałował zaoszczedzonego "tysiąca"

d*pa się przyzwyczaiła do dobrego 🤭

Opublikowano

Sianokiszonke głównie robię w pryzmę więc tego problemu nie mam i się na to nie wypowiem, ale prasa czy w ogóle maszyny to nie jest raczej zakup na chwilę, więc lepiej myśleć przyszłościowo. W prasie na sznurek w kruchej słomie jest problem bo sznurki zsuwaja się z balota, pomimo jak najwęższego owijania. Przynajmniej moja sipma tak miała.

Opublikowano

codosznurka jest teoche uciazliwe ale daje rade, kwestia jak szybko owija prasa. Moja nh 648 robi w miare szybko a robie do 2 tys belek rocznie teraz nawet. Patrz na stan ale z reguly te na siatke czesto sa bardziej zuzyte

Opublikowano
2 godziny temu, Dream1990 napisał:

Znów zajumali?

Nie, rozleciał się

2 godziny temu, Pomorzanin1222 napisał:

Do czego taki drogi wałek,prasy?

Kosiarka dyskowa,wałek ze sprzęgłem i tzw wolnym biegiem

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Sianokiszonke głównie robię w pryzmę więc tego problemu nie mam i się na to nie wypowiem, ale prasa czy w ogóle maszyny to nie jest raczej zakup na chwilę, więc lepiej myśleć przyszłościowo. W prasie na sznurek w kruchej słomie jest problem bo sznurki zsuwaja się z balota, pomimo jak najwęższego owijania. Przynajmniej moja sipma tak miała.

Siatka lepsza ale mam tylko sznurek i robię sznurkiem (pojedynczym). W tamtym roku miałem słomę tak kruchą, że musiałem gable do buraku przerobić na widły żeby dało się ją wziąć z beli, bela się praktycznie rozpada po rozsznurowaniu. Mimo to sznurek się nie zsuwał z balota, prasowałem kiedy chciałem, nawet w południe, chociaż przyznam, że szło nie tak łatwo jak zwykle. Najgorzej w pszenżycie, dużo słomy, pokosy po claasie 202 z hederem 4,5m , mimo to stara jd 550 z wąskim podbierakiem dawała radę. Robię około 50 balotów (średnica 1,3 - 1,4 m żeby mi po przyczepie nie latały) z kłębka 3000m i dzisiaj za taki kłębek zapłaciłem coś koło 50 zł - w tamtym roku chyba 37 zł. Prasa nie jest zbyt wydajna ale dla mnie na te 500 balotów rocznie wystarcza...

Edytowane przez wlamaj1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v