Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale za 650 to zł za 1kg gdzie w sklepie nie wiem ile z 30 i tylko się psuje cenę, a na witaminach nikt nie sprzeda bo po co za psie pieniądze a  jak padnie to za darmo zabiorą,

Zresztą oni oszukują obiecują dużo wiencej aby złapać klienta a potem to co do czego to 800zł.

Sprzedadzą i na witaminach, leczą a jak już ratunku nie ma to handlarz zabiera "dla lisów" 

2 minuty temu, Strongman napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem,ale za 650 to zł za 1kg gdzie w sklepie nie wiem ile z 30 i tylko się psuje cenę, a na witaminach nikt nie sprzeda bo po co za psie pieniądze a  jak padnie to za darmo zabiorą,

Zresztą oni oszukują obiecują dużo wiencej aby złapać klienta a potem to co do czego to 800zł.

Sprzedadzą i na witaminach, leczą a jak już ratunku nie ma to handlarz zabiera "dla lisów" 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Unia ble, czeskie ble, jarmark cacy, znajomy drze 15 lat zagonowy 4skiby na 50ha i nie narzeka 

???? 

Opublikowano
45 minut temu, Belaruss820 napisał:

@Rolnik1973 jak będziesz sial te wapno to daj znać dzień wcześniej na priv to bym podjechał zobaczył i może w poniedziałek sam kupię trochę. 

Pogoda dopisała to w pole się wyjechało. Jutro planuje cały dzień w polu żeby odpocząć od marudzenia teścia. Znowu miał problem do mnie ale mu przeszło

Do poniedziałku pewnie siał nie będę.

Mam dylemat 

Bo rozsoypać i polać gnojowicą to chyba nie bardzo.

Tak myślę gnojowica agregat potem jeszcze raz agregat wtedy waono i siew i sam siewnik przemiesza po wierzchu.

Sam nie wiem jak zrobić.

Czy teraz posiać przemieszać agregatem i gnojowica i agregat i siew.

Opublikowano

Nie zaleca się mieszania wapna z nawozami naturalnymi.

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

@6465 coś będę miał, chomonto po dziadku wisi na strychu, jak znajdę chwilę zeobie fotki.

A na jakiego kunia to założysz?

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

???? 

Pisałeś ostatnio że unia to badziew i nie ma sensu dopłacać do jarmarkowych marek, teraz piszesz że sukow to badziew więc przedstaw wyższość jakiegoś staltecha czy agromaszu nad nim 

Opublikowano (edytowane)

No tak mówią

Ale jak miałem gnój to kredę dawałem

2 minuty temu, slawek74 napisał:

jak gnojowica to nie wapno 🤦‍♂️☝️ ewentualnie gnojowica orka wapno

Może zrobić że po sianiu rozsypać i zanim deszcz rozpuści i wsiąknie to i gnojowicę ziemia przetrawi

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Do poniedziałku pewnie siał nie będę.

Mam dylemat 

Bo rozsoypać i polać gnojowicą to chyba nie bardzo.

Tak myślę gnojowica agregat potem jeszcze raz agregat wtedy waono i siew i sam siewnik przemiesza po wierzchu.

Sam nie wiem jak zrobić.

Czy teraz posiać przemieszać agregatem i gnojowica i agregat i siew.

Zależy jaka to gnojowica, jak prawdziwa, to dej se  Rychu spokuj z wapnem.

Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

Pisałeś ostatnio że unia to badziew i nie ma sensu dopłacać do jarmarkowych marek, teraz piszesz że sukow to badziew więc przedstaw wyższość jakiegoś staltecha czy agromaszu nad nim 

Staltech to gówno jest. Ale akpil czy agromasz nie odbiega unii, lżej idą i są tańsze. 

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

co to za wapno ? kreda w granuli ? jak tak do ja bym dał gnojowice, upawił zasiał i dał wapno pogłównie.

Tak kreda granulat.

Tak dumałem też i to chyba najlepiej będzie.

Opublikowano

Coś tam zadziała, ale faktycznie efekt na drugi rok.

Rysiek czemu Ty jeszcze nie śpisz co?

Opublikowano

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Staltech to gówno jest. Ale akpil czy agromasz nie odbiega unii, lżej idą i są tańsze. 

ale nikną w oczach , widziałem ostatnio 3 letni pług też dobrej firmy made in jarmark to tam już płóz prawie nie było 

Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Coś tam zadziała, ale faktycznie efekt na drugi rok.

Rysiek czemu Ty jeszcze nie śpisz co?

A bo byłem w powiecie opier🤐oliłem 2 kebaby i hot doga to teraz wiatry tylne😁

• Haha 2
Opublikowano

kreda 06a w pełni zaczyna działać po 6 miesiącach, kiedyś fajne badania znalazłem jaki rodzaj wapna kiedy zaczyna działać, i tak kreda najszybciej, wzrost jest liniowy, po  3 miesiącach działa mniej wiecej w 50%. Dlatego pod jare w pełni nie zadziała, 3-4 miesiąc będzie czerwiec i lipiec.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A bo byłem w powiecie opier🤐oliłem 2 kebaby i hot doga to teraz wiatry tylne😁

A pierdnij sobie Rysiu i kładź się spać, wierszyka dziś nie będzie, ale Spokojnej nocy Tobie i Małżonce życzy deSilva.

Edytowane przez deSilva
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v