Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O tym też wspomniałem.

Pierwsza dostanie pszenica paszowa, co nie pozostanie obojętne dla konsumpcyjnej.

Lepiej by było żeby przerzucili się na seradelę, gorczycę czy nostrzyk😁

Opublikowano
50 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kukyrydzą

Kukurydzą przesiewać

Żadnymi owsami ani jęczmieniami

Tylko kukurydza

Dużo siejesz w tym roku tej kukurydzy 🤔 :) ?

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Najlepi to Żeby za ugór dobrze płacili, ja bym wchodził .

podobno mają wprowadzić leżakowe. :ph34r:

Opublikowano
13 minut temu, dsbh napisał:

Dwuletni to tylko jak masz zwierzaki. Musisz kosić jak koniczynę. Nasiona bukować trzeba bo też kombajn chyba nie wymłóci w 100%. 

Cena to nie 24 zł A raczej 10 -12zł. Sprzedać tylko hodowcy , pszczelarzom lub dopłatowcom. Czyli po francusku - marné szansé.

Jest też jednoroczny. I ten nawet jako płodozmian można rozważyć. Cena wyższa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Najlepi to Żeby za ugór dobrze płacili, ja bym wchodził .

Rysiek, zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jak tyś wlazł na małżonkę? co cię popchnęło do tak drastycznego wysiłku?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
5 godzin temu, danielursus3p napisał:

Nie lepiej coś nad benzyną pomyśleć? Ja się z diesla wyleczyłem ze względu na te pojebane eko pierdoluchy

Jednak rozum wygrywa z sercem, odpuszczam tego sx4

Trzeba dalej szukać czegoś w benzynie

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kiedyś było inaczej, lat było mniej, potrzeby większe.

Teraz inne życie.😎

potrzeby to pewno jeszcze większe masz, tylko.....    a bo nic.

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Właśnie po przeczytaniu pierwszego Twojego  posta miałem mówić że z tego tandemu sanki się zrobią.  No i zrobiły się.

Nie ma jak olbrzymi balon z boku , jak francuskie gównomioty mają. Tam szybciej ciągnik siądzie.

Tak przynajmniej mi się zdaje.

W mokrym ma lżej niż z 3,5t rozrzutnik jak by był na dużym kole to by szedł jeszcze lżej

20 cm koleiny i ciagnik mało co poczuł, z 3,5 t bym posadził

IMG_20200327_173943.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Może złota myśl co życie zmieni🤔

nooo. sie kuźwa za robote weź !

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

W mokrym ma lżej niż z 3,5t rozrzutnik jak by był na dużym kole to by szedł jeszcze lżej

20 cm koleiny i ciagnik mało co poczuł, z 3,5 t bym posadził

IMG_20200327_173943.jpg

Co? Ten ciągnik byś posadził z 3,5t? 

Za przeproszeniem to tyś  wuj nie kierowca. 

Opublikowano
4 minuty temu, pafnucy napisał:

nooo. sie kuźwa za robote weź !

Eee

Myślałem jak robić mniej a mieć więcej

Kurła najgorzej że palec co dostał młotkiem musi zostanie wygięty jak rura wydechowa w mffie, niby nie boli już ale nie wyprostuje się, 

I weź się za robotę to długo nie pożyjesz.

Opublikowano (edytowane)

paluszek i główka..... :D

Edytowane przez pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v