Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Ja zawsze daje pierwszą daekę jak wschoszą po bronowaniu przed obredleniem, druga na ostatnie obredlenie. Sypnąć przed siewnie a potem 3 razy bronować redlić to azot ucieknie z ruszanej ziemi i nic nie zostanie, a tak jak już się nie będzie bronować po wschodach to i azot nie będzie napowietrzany. Tak mój głupi łep rozumuje, moze głupio ale nie wiem tak robię i się rodzą.

Nie chodzi o to czy się Tobie rodzą czy nie tylko o samego ziemniaka i co w nim się znajduję, czytałem że na jadalne ziemniaki powinno się azot jeżeli już, dawać przed sadzeniem. Chodzi o jakość ziemniaka, nie o ilość. Tak na marginesie co to (daekę)?🤔

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

To pomyśl czy nie lepiej  dać to wszystko pod pyrę i mieć ZDROWSZE

Pod co? Ja swoje będę miał po jęczmieniu i pszenicy, posiałem rzepak na poplon i wywiozłem na 25a 2,5 rozrzutnika obornika. Teraz dałem 25kg Polifoski 8 na to i nie planuję większego nawożenia, nawet nawozów na ewentualne sypanie nie mam kupionego.

Opublikowano

@Piotrek1975wg mnie azot "psuje"smak ziemniaka

Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Pod co? Ja swoje będę miał po jęczmieniu i pszenicy, posiałem rzepak na poplon i wywiozłem na 25a 2,5 rozrzutnika obornika. Teraz dałem 25kg Polifoski

No pod pyrę.....

Raps to bardzo słąby poplon pod pyry

Opublikowano

A co miałem posiać? Gorczycy sam nie przyoram, musiałbym bijakową najmować, facelia może by uszła ale zanim to urośnie to pożal się Boże. A tak wywiozłem obornik pod podorywkę, rozsiałem rzepak i w połowie września kultywator, 10 października orka i tak jest do teraz, tylko w środę Polifoska rozsiana.

Opublikowano

Rzepak też azotu da. Może w tym roku groch posieję tylko czy to dam radę kultywatorem zniszczyć przed orką🤔

Opublikowano
soltys48 napisał:

@Piotrek1975wg mnie azot "psuje"smak ziemniaka

Wiem właśnie chcę to komuś uświadomić, ja daje bynajmniej w ubiegłym roku kiedy nie dałem obornika. W tym też coś sypnę ale śladowe ilości bo obornika dane fest na jesieni i teraz.

No i 300 kg filtry na 1 ha

Opublikowano
4 godziny temu, bratrolnika napisał:

G... prawda, jak masz dobrą babę to cie nie będzie ograniczać. 

A właśnie, nie chce ktoś GSa kupić???

20200407_111059.jpg

kiedyś marzyłem o takiej GSce ,a musiała wystarczyć MZ ETZ 250.A potem zostałem rolnikiem a następnie mężem i ojcem. I to prawda ,że priorytety się zmieniają. Chociaż ,pomimo mijających coraz szybciej lat ,ciągle myślę o Hondzie Schadow 750 albo Kawa Vulcan 800, a żona nawet czasem powie - to kup sobie w końcu ,zrób coś dla siebie.A ja na no ,że nawet przyzwoitego garażu nie mam dla tak zacnego sprzętu.

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Rzepak też azotu da. Może w tym roku groch posieję tylko czy to dam radę kultywatorem zniszczyć przed orką🤔

ile da tego azotu? Tyle że wystarczy na jego mineralizacje?

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Brony odwrócić i rzucić coś ciężkiego na brony, poprzewracasz na pewno, kwestia tylko czy na pewno nie przyorasz stojącego? powinno pójść, kiedyś pamiętam i gorczyca na metr szło UG 2 orac bez talerzowania 

Opublikowano

Moim radłem? Niemożliwe, ja mam problem wyższe ściernisko tym przykryć a gdzie poplon.

Opublikowano

To jak kultywatorem przekrecisz to nie zapychał się?

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik200598 napisał:

A co miałem posiać? Gorczycy sam nie przyoram, musiałbym bijakową najmować, facelia może by uszła ale zanim to urośnie to pożal się Boże. A tak wywiozłem obornik pod podorywkę, rozsiałem rzepak i w połowie września kultywator, 10 października orka i tak jest do teraz, tylko w środę Polifoska rozsiana.

Niby  masz pszczoły  ile radochy  by miały  z gorczycy, rzepy  czy   gryki  w poplonie .....  a przyorać   zawsze  można późno  po przymrozkach....

• Like 2
Opublikowano
51 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kto posiał nawóz niech szybko bierze odkurzacz i zbiera bo jak rośliny pojedzą to kaput

ZIMA WRACA 

BESTIA IDZIE

śnieg przysypie nawóz to nie pójdzie nic w atmosferę  tylko wsiąknie , same plusy😎

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Szymi40 napisał:

Niby  masz pszczoły  ile radochy  by miały  z gorczycy, rzepy  czy   gryki  w poplonie .....  a przyorać   zawsze  można późno  po przymrozkach....

Miałyby- na kawałku 2,5km od domu. Pod mieszankę przy domu miałem taką mieszankę- gryka, gorczyca i facelia. W pobliżu RSP to skosili i użyły trochę. Resztę kawałków mam rozrzuconą od kilometra do prawie 3 od domu.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano (edytowane)

Inni też sieją w pobliżu. Mają na czym latać blisko. 

Do 2km-2,5km to góra, powyżej 2km to lot nie ekonomiczny- latają ale im dalej tym mniej przynoszą albo wcale nie przynoszą.

A łubin? Ponoć to małe rośnie to może  bym to kultywatorem rozdrapał przed orką.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
41 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Nie chodzi o to czy się Tobie rodzą czy nie tylko o samego ziemniaka i co w nim się znajduję, czytałem że na jadalne ziemniaki powinno się azot jeżeli już, dawać przed sadzeniem. Chodzi o jakość ziemniaka, nie o ilość. Tak na marginesie co to (daekę)?🤔

Dawkę miało być

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v