Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, akooo napisał:

a ziemniaki da się tym wypielic ? Myślę kupić kultywator i jak coś to łapy odjąć i pielić a żeby obsypnik był to jakieś nakładki wymodzic na łapy😊

Powiem jeszcze raz- ja osobiście bym nie kombinował dla paru stówek oszczędności i grzebał w kultywatorze, ściągał łapy, jeszcze wałek o ile będzie, po co, na co.

Te gwiazdy wcale tanie nie są- dwie takie to koszt używanego obsypnika, za 3 takie gwiazdy nówkę obsypnik kupi. 

-2, słonecznie, wiatr z zachodu wieje. No nawozy się fajnie porozpuszczały po piątkowym deszczu i śniegu także do somsiada nie uciekną.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

Kurczę Przechlapane macie , ja mam najdalsze kawałek 1km reszta koło siebie tylko że długie 2,5 km Wieje jak szalony wiatr i na -3*

i weź dopilnuj żeby nie wejść sąsiadowi w pole na trzy palce. B|

Opublikowano
7 minut temu, soltys48 napisał:

Pod lasem będziesz to i  mnie będzie słychać

Powiem Ci że tego prawie nie słychać. Szybciej z daleka szejsiątkę usłyszysz jak po garach w 2m kultywatorze dostaje

1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No nadają wjatry na czerwono

Kto posiał nawóz to granulki potoczą się pod miedzy lub w krzaki😁😁😁

Kto posiał to nawóz już rozpuszczony lub rozciapany .

Wiatr wysuszy to będzie leżał tydzień😁.

Zaraz mnie zlinczujecie, ale powiem wam że przydałby się deszcz. Opłukałby oziminy z brudów,  kurzu, pleśni. No i po pierwszym deszczu jakoś to wszystko lepiej się rusza.😁👍

Opublikowano

dymana ni masz? :D

nic ciekawego . nic nie dajo. nawozy coś trza bedzie liczyć. słabo słuchałem.

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

@pafnucy co tam w tydzien mówili

Ja nie oglądał

Oszczędzam prąd bo podobno ciężkie czasy idą trza za wczasu zaoszczędzić co by potem było lżej. 

O sprzedaży bezposredniej mówią. 

• Thanks 1
Opublikowano
Agrest napisał:

powiem wam że przydałby się deszcz. Opłukałby oziminy z brudów,  kurzu, pleśni.

jestem za. najlepiej z grzmotami. U mnie mawiają, że jak grzmi, to ziemia się trzęsie i wegetacja lepiej rusza

• Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Powiem Ci że tego prawie nie słychać. Szybciej z daleka szejsiątkę usłyszysz jak po garach w 2m kultywatorze dostaje

Zaraz mnie zlinczujecie, ale powiem wam że przydałby się deszcz. Opłukałby oziminy z brudów,  kurzu, pleśni. No i po pierwszym deszczu jakoś to wszystko lepiej się rusza.😁👍

Tydzien by mogło padać...

Opublikowano

a o tym że kamienie rosną po burzy

1 minutę temu, Bananek napisał:

jestem za. najlepiej z grzmotami. U mnie mawiają, że jak grzmi, to ziemia się trzęsie i wegetacja lepiej rusza

u Was nie mówią?

Opublikowano

1 minutę temu, pafnucy napisał:

dymana ni masz? :D

nic ciekawego . nic nie dajo. nawozy coś trza bedzie liczyć. słabo słuchałem.

Azot to podobno z dowodem trza teraz kupować bo będą rejestr kto kupił w jakim celu czy dla roślin czy na bombę.

Kurła nie mają już co wymyślać.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

Kolega w zeszłym roku kupił 4ha takich zakrzaczeń powycinał tylko takie powyżej 15cm średnicy i wpuścił tego diabła.  Zasiał w ten mulcz kukurydzę to miał najlepszą we wsi. 

I u mnie ma być kukurydza

10 minut temu, jarecki napisał:

robiłem tym ale potem problem z orką  miałem . tak do 5 cm  w ziemi mi z frezował a pniaki do 25 cm ,

Che nie płycej niż 30-35cm

3 minuty temu, Agrest napisał:

😁.

I u mnie deszcz by się przydał,sucho się robi

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Tydzien by mogło padać...

Mi bez różnicy. Pszenica już w ziemi.

Jeden chyba przeżyć tego nie może i wczoraj zaraz po mrozie wjechał z agregatem, choć masło na wierzchu🤭

Opublikowano

a wiadomo czy z saletry bomby nie zrobisz, żeby jakiego germańca nie wysadzić? :D

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Azot to podobno z dowodem trza teraz kupować bo będą rejestr kto kupił w jakim celu czy dla roślin czy na bombę.

Kurła nie mają już co wymyślać.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

W kwietniu kiedy niech pada, bo woda gruntowa na granicy posadzki, wpierw musi trochę opadnąć zanim dopada.

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

W kwietniu kiedy niech pada, bo woda gruntowa na granicy posadzki, wpierw musi trochę opadnąć zanim dopada.

to już Rysiu wiem skąd się wzięła nazwa Twojej miejscowości.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v