Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Winnetou napisał:

Kuzynka skończyła inżynierię środowiska, potem staż w gminie za 800zł, i mając nadzieję na etat zrobiła jeszcze studium policealne dwuletnie. Staż się skończył - kop w d*pę i robota na poczcie. Wyszła za mąż i celuje w czwórkę dzieci, żeby załapać się na emeryturę matczyną. Innych perspektyw nie widzi. Moja siostra podobna ścieżka, tylko chłopa nie ma😄

A co myślała , nawet jak by tam została to pensja nie lepsza jak na kasie w markecie... Znajoma pracowała w jakiejś placówce bankowej, po kilku latach założyła własną, potem jeszcze ubezpieczenia i inne usługi - nowe auto, 2 mieszkania i sobie dziewczyna radzi, kumpel robił u dekarza na czarno, wziął z PUP dotację zakupił giętarkę ze 2 wkrętarki i też się chłopak rozkręcił, zamówień na kilka miesięcy do przodu. Także studia to tylko jak chcesz zostać lekarzem czy budować mosty 

• Like 1
Opublikowano

U nas w firmie przyjechał gość posiedział zrobił wykład zgarnął kasę od łepka i wystawił uprawnienia na wszelakie metody spawania stali i innych metali 

Opublikowano

A spawać wraz nie nauczył,może sam nie umie a papier wystawia

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

U nas w firmie przyjechał gość posiedział zrobił wykład zgarnął kasę od łepka i wystawił uprawnienia na wszelakie metody spawania stali i innych metali 

A jak było z kursem na opryskiwacze? Byli tacy co opryskiwacza nigdy wcześniej nie obsługiwali i na kursie go nie zobaczyli nawet a kurs ukończony i zdany. 

Opublikowano
12 minut temu, DANDYS napisał:

brat ale. są jakieś uprawnienia na spawacza ogólne , bo przecież tych pozycji przy spawaniu jest od cholery

mniej więcej tyle pozycji co w Kamasutrze

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

A jak było z kursem na opryskiwacze? Byli tacy co opryskiwacza nigdy wcześniej nie obsługiwali i na kursie go nie zobaczyli nawet a kurs ukończony i zdany. 

Później pszczoły kaput bo pryskający ..... jak but

Opublikowano
14 minut temu, bratrolnika napisał:

A ja akurat mam ich dosyć

Ja dizs mam dobry humor to mnie nie rusza ;)

4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Jeden baran nawet nie zdał za pierwszym bo były 2 rzędy na teście i spisal nie te odpowiedzi...

• Haha 2
Opublikowano

Mali opryskiwaczy raczej nie mają, ale w 2019 jeden obszarnik pojechał w kwitnący rzepak po 16 w ładną słoneczną pogodę, skończyło się bez strat. Ja wcześniej niż po 17 traktora nie palę, zanim się wgramolę przy moich gabarytach i podepnę opryskiwacz, naleję wodę, dojadę na kawałek to już 18 wybija. W zeszłym roku podobało mi się jak RSP pryskało rzepak- prezes jest bardzo świadomy i nie pozwala wyjeżdżać wcześniej- wyjechali dopiero o 21 i pryskali tak wieczorami przez kilka dni na 3 opryskiwacze.

3 minuty temu, Audel napisał:

Później pszczoły kaput bo pryskający ..... jak but

Opublikowano
22 minuty temu, Winnetou napisał:

Kuzynka skończyła inżynierię środowiska, potem staż w gminie za 800zł, i mając nadzieję na etat zrobiła jeszcze studium policealne dwuletnie. Staż się skończył - kop w d*pę i robota na poczcie. Wyszła za mąż i celuje w czwórkę dzieci, żeby załapać się na emeryturę matczyną. Innych perspektyw nie widzi. Moja siostra podobna ścieżka, tylko chłopa nie ma😄

To mąż jest rolnikiem ale jak jest kobietą to po co wracała na małe zadupie nie lepiej gdzieś do dużego miasta. W firmach budowlanych po tych studiach szukają. A twoja siostra ładna? NA poczcie chyba nie tak źle 2500 dają @Bugii żona jest inżynierii i 4500 w sklepie hydraulicznym wyciąga przy piecach

Opublikowano
16 minut temu, pawel885 napisał:

A co myślała , nawet jak by tam została to pensja nie lepsza jak na kasie w markecie..

Zrobiła rozeznanie i podobno dobrze tam mają - trzynastki, premie i inne benefity. I najważniejsze robota lekka i prestiżowa, nie taki zapierdol jak na poczcie. 

Cebulj. Mąż pracuje jako monter stolarki budowlanej, ona jedynaczka, on też. Wynajmują też pokoje turystom. Siostrą się nie interesuj, bo to kandydatka na starą pannę, pilnuj lepiej tej swojej Romi😂

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Same plusy z pryskania wieczorem, a mimo to debile i tak jada w południe. Powinni takim doplaty zabierac plus mandaty walić ostre.

Wiem, że jest nas dwóch we wsi co mają opryskiwacze ale nie pobierają dopłat, może jeszcze kilku by się uzbierało. W zeszłym roku to pszenicę pryskałem wiosną na chwasty jak już prawie ciemno było ale oświetlenie mam słabe i po ciemku nie dałbym rady psikać.

Pafnucy, to zależy w dużej mierze od temperatury. Czasem jak jest ciepło to latają prawie do zmroku.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

dwa kursy daję radę zrobić. mogły by te pszczoły wcześniej spać chodzić. B|

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Tak, nieraz i o 1 koncze. 22- 23 standard. 

a jak rosa?

Opublikowano (edytowane)

To pryskam tyle ile można. Lepsza rosa niz upał...

Rok temu na pszenice i zyto grzybowka szla na rosie część i nie bylo widac gorszego działania. Sąsiad w słońcu pryskal tym samym środkiem i popalil.

Edytowane przez szymon09875
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v